ponedjeljak, 5. rujna 2011.

10 učestalih problema kod starih mačaka

 Odrasle mačke mogu imati više problema nego mlade. Uz promjene zdravlja, može doći i do promjene u ponašanju,a uz to i briga oko starije mačke traži više vremena i strpljenja.

1. Artritis
Artritis podrazumijeva upalu zglobova, i dosta je čest kod starih mačaka. Izaziva jaku bol, otežava skakanje i hodanje zbog ukočenih zglobova. Mački koja boluje od artritisa trebaju lijekovi, te joj treba pratiti težinu, kako bi se smanjilo opterećenje na zglobove.

2. Gojaznost
Stare mačke, osobito one kastrirane, sklone su debljanju. Sama kastracija nije uzrok gojaznosti, već pridonosi tome. Stare i kastrirane mačke su manje aktivne i to razultira dobitkom težine. Kako bi spriječili gojaznost, smanjite porcije hrane i osigurajte kretanje mačke i vježbanje na dnevnoj bazi.

3. Problemi sa srcem
Starije mačke često imaju srčanih problema, pogotovo ako su gojazne.

4. Promjene u obavljanju nužde
Stare mačke naginju obavljanju nužde izvan kutije s pijeskom. To može ukazivati na neki medicinski problem (pr. upala donjih mokraćnih puteva), tako da bi mačku u tom slučaju trebali odvesti veterinaru. Stare mačke trebaju češće vršiti nuždu. Neke bolesti i stanja koja mogu dovesti do ovog problema su:
  • Kolitis
  • Diabetes (šećerna bolest)
  • Upalna bolest crijeva
  • Problemi sa štitnom žlijezdom
  • Bolest bubrege ili jetre
  • Bolest analne vrećice
  • Anksioznost i stres

4. Gubitak vida
Stare mačke mogu patiti od gubitka vida. Mačke s dijabetesom imaju veći rizik. Gubitak vida također može uzrokovati probleme s mjestom obavljanja nužde. U tom slučaju postavite dodatne kutije s pijeskom po stanu, tako da mački budu pri ruci.

5. Gubitak sluha
Mačke u starijoj dobi mogu patiti od gubitka sluha. A one koje su tijekom života imale puno problema s ušnim grinjama, mogu imati u kasnijoj dobi i probleme s gluhoćom.

6. Stres
Stare mačke se ne mogu nositi sa stresom kao mlađe. Okolišne promjene i promjene u navikama mogu uzrokovati veliki stres starijoj mački. Takvoj mački možete dati lijekove za smirenje.

7. Agresivnost
Kod mačaka u se u starosti mogu pojaviti problemi u ponašanju, često agresivnost. Ona može biti uzrokovana bolešću, pa je mačka manje tolerantna i lakše se iznervira. U tom slučaju trebate otkriti što mački je i ispravno je izlječiti.


8. Strah
Stres ili neurološke bolesti mogu mačku učiniti jako plašljivom. Također, stare mačke se boje novih situacija.

9. Promjena u ritmu mačjih aktivnosti
Iako ste mačku naučili da spava po noći, kada ostari, može Vas početi buditi mjaukanjem i noćnim aktivnostima. Također se po noći mogu buditi zbog boli ili potrebe za uriniranjem.

10. Parodontitis i gingivitis
Mnoge mačke imaju problema s gingivom i parodontom nakon 3. godine života zbog loše oralne higijene. Te bolesti uzrokuju takvu bol mački, da ona počinje odbijati jesti. Probajte ih izbjeći tako što ćete svojoj mački na dnevnoj bazi davati poslastice za žvakanje koje ujedno i čiste zube od naslaga plaka.