petak, 9. rujna 2011.

5 toksičnih namirnica za Vašu mačku

Mačke ponekad mole hranu i mogu biti vrlo uporne, no morate biti svjesni da su određene vrste hrane otrovne za mačke. Nije dobro davati mačkama hranu koju jedu ljudi, jer tako ona gubi interes za svoju konzerviranu hranu. K tome, ako mački dajete hranu sa stola dok Vi jedete, samo ju potičete da moli pokraj stola, što je neprimjereno. Ako već ne možete da ne dijelite svoju hranu s mačkom, budite oprezni i nemojte ju hraniti s nečim što joj može naškoditi.

1. Čokolada
Čokolada je toksična za mačke jer sadrži teobromin. Teobromin može biti smrtonosan za mačke. Mačke ne mogu probaviti ovu supstancu, stoga je vrlo otrovna za njih. Bijela čokolada sadrži neznatne količine ovog sastojka. Međutim, obična mliječna čokolada kod mačke može izazvati povraćanje, proljev, vrućicu, komu, nekad čak i smrt.


2. Luk i češnjak
Luk i češnjak su toksični za mačku zbog sadržaja N-propil disulfida. Ova supstanca može uzrokovati anemiju, jer djeluje na crvene krvne stanice.  Luk je otrovniji od češnjaka, no mačku čuvajte od oba. Ne zaboravite da i meso može biti začinjeno lukom i češnjakom, stoga provjeravajte etikete.


3. Gomoljasto povrće - sirovo
Zelene rajčice sadržavaju glikoalkanoid solamin, koji je otrovan za mačke. Može ga se pronaći i u krumpirima, paprici, čili paprici, patliđanima, petuniji.  Ako su ove namirnice potpuno zrele ili kuhane, mačka će ih moći probaviti, no nemojte ju njima hraniti dok su još nezrele i sirove. Lišće i stabljike ovih biljaka iznimno su toksične i kod mačke mogu izazvati simptome bolesti donjeg probavnog trakta i agresiju.


4. Grožđe
Ono može biti otrovno za mačke. Nemojte ih hraniti grožđem, niti grožđicama, jer one sadrže iste supstance kao i grožđe.



5. Kofein
Svaki proizvod koji sadrži kofein može biti toksičan za mačku. Kofein podražuje živčani sustav i može uzrokovati tresavicu, povraćanje i proljev.


Gore navedene namirnice bolje je ne davati mačkama. Ako mačka pokaže intoleranciju i na neku drugu vrstu hrane, i ona može biti toksična. Mnoge mačke ne podnose laktozu (pa tako i mlijeko). Otrovanje hranom praćeno je povraćanjem, proljevom, vrućicom, letargijom, grčevima, osipom i napadajima. Ove simptome možete primjetiti 12 sati nakon što je mačka pojela neku namirnicu koja joj ne odgovara. Odmah otiđite do veterinara kako bi izbjegli daljnje komplikacije.
Čuvajte ovu listu otrovnih namirnica i dajte ju svima koji provode vrijeme s Vašom mačkom.