subota, 10. rujna 2011.

Agresivan pas i djeca

Par je vrsta pasa koji su agresivni po svom naslijeđu. Za Pit Bulle je poznato da znaju napasti djecu, no i psi drugih pasmina mogu pokazati agresiju prema djeci. Djeca mogu nenamjerno potaknuti agresiju. Dijete se mora naučiti kako se igra i odnosi sa psom, kako bi izbjeglo eventualni napad.


Odabir psa
Kada birate psa, morate razmatrati one vrste koje su pogodne za djecu. Neke pasmine su pogodnije za obitelji s djecom. Ne birajte pse s niskom tolerancijom. Dobri psi za djecu su oni pametniji i sa srednjom razinom energije i aktivnosti.

Naučite što izaziva agresiju kod psa
To trebate naučiti i Vi i Vaše dijete. Psi su agresivniji kada se boje, kada im se ugrozi teritorij ili kada žele nametnuti svoju dominaciju. Morate naučiti dijete što kod psa izaziva agresiju kako bi ono izbjegavalo takve situacije i bilo sigurno.

Prepoznajte znakove agresije
Također, morate naučiti djecu da prepoznaju znakove agresije kod psa. Kada pas postaje agresivan počinje režati, uši mu se sljube prema natrag uz glavu i rep će biti visoko položen u zrak. Ove znakove ne treba zanemariti i ukoliko se pojave dijete se treba odmaknuti od psa i prestati ga zadirkivati i gnjaviti. Djecu treba naučiti da ostanu smirena, jer psi mogu postati agresivni ako osjete strah. Isto tako, psa treba naučiti umiriti smirenim tonom glasa kako bi pas zaboravio na ono što je agresiju izazvalo.


Poštujte psa
Djecu treba naučiti da poštuju pse. Mnogi inače mirni psi, mogu postati agresivni i ugristi kada ih djeca "maltretiraju".


"Ne" grubim igrama
S psom se ne smije grubo igrati ako želite izbjeći pojavu agresije. Djeca se ponekad grubo igraju bez da to i primjete. Djecu naučite koje su igre primjerene, a koje nisu.


Nadzirite djecu
Ako su djeca premala da bi shvatila kako se treba igrati sa psom, trebate ih držati na oku cijelo vrijeme. Mala djeca ne znaju niti mogu naučiti kako se odnositi prema psu, čak i ako im to pokažete.

Dresura psa
Dresura psa je jednako važna. Kod dobro dresiranog psa je manja mogućnost da će postati agresivan i ugristi dijete. Trenirajte poslušnost kod psa što je ranije moguće. Nije dobra ideja kupiti psa u isto vrijeme kada Vam se i dijete rodi, jer je vrlo vjerojatno da ćete s oboje teško izlaziti na kraj i može doći do nepotrebnih nezgoda. Ako ipak želite psa, u tom slučaju nabavite odraslog dobro dresiranog, poslušnog i socijaliziranog psa koji je navikao na djecu i s njima se ugodno osjeća.
Ako i nemate djecu, važno je da je Vaš pas socijaliziran, jer bi u protivnom mogao napasti drugog čovjeka ili dijete i Vama stvoriti probleme.