petak, 9. rujna 2011.

Akutni gastritis kod pasa

Velika je vjerojatnost da će Vaš pas bar jednom u životu oboljeti od akutnog gastritisa. Mnogi psi u predisponirani da pojedu veliku raznoličitu hranu, ali i ono što nije hrana, pa je uobičajeno da i nešto od tih progutanih stvari uzrokuje iritaciju želuca. Gastritis je rezultat upale želučane stijenke. Većina gastritisa je umjerene jačine i rješavaju se sami od sebe nakon par dana, no neki puta ovo stanje može bti vrlo ozbiljno, pa čak i životno ugrožavajuće.



Simptomi gastritisa kod pasa

Najučestaliji simptom je povraćanje. Uzrokovano je nemogućnošću probave pojedene hrane zbog upale sluznice želuca. Ponekad tijekom ove bolesti pas povrati sve što je pojeo netom poslije jela i vrlo je vjerojatno da ćete vidjeti psa kako povraća.
Gastritis može biti akutne ili kronične prirode. Akutni se definira kao gastritis i povraćanje kroz tjedan dana ili manje. Kronični gastritis je dijagnosticiran onda kada se bilo koji simptom ovog stanja javlja duže od tog vremena (duže od tjedan dana).


Uzroci gastritisa

Mnogo je potencijalnih uzroka gastritisa. Neki od njih su:
  • alergična reakcija na pojedenu hranu
  • gutanje neprimjerene hrane
  • gutanje kemijskih proizvoda i toksičnih supstanci
  • šok zbog infekcije
  • neki tipovi infekcija.
Dodatno, neki lijekovi mogu uzrokovati razvitak akutnog ili kroničnog gastritisa kao nuspojve. Stoga, uvijek pročitajte uputu o lijeku i saznajte koje su kontraindikacije za određeni lijek prije nego ga date psu.
Kod gastritisa se mogu pojaviti i drugi simptomi uz povraćanje. Važno je pratiti da li pas povrća krv, gubi na težini, teško jede ili gubi apetit, ima tamno obojenu stolicu i sl.



Dijanoza i liječenje gastritisa

Ovisno o dobi psa i prosječnom zdravlju, veterinar može dijagnosticirati gastritis na nekoliko načina. Prvo, može napraviti krvnu sliku kako bi otkrio razinu pojedinih hormona i kemikalija u krvi psa. Može provjeriti ima li štene parvovirus (ali i odrasli pas). Endoskopija može također biti od pomoći u postavljanju dijagnoze gastritisa.
Kod akutnog gastritisa često se pričeka da se stanje smiri samo od sebe. Nekoliko je stvari koje možete učiniti kako bi pomogli psu dase oporavi. Trebate mu davati hranu pogodnu z oslabljeni probavni sustav. Veterinar Vam može dati popis namirnica koje su lako probavljive i dobre za oporavak. Ako je gastritis rezultat infekcije, u liječenju mogu pomoći antibiotici i slični lijekovi.