utorak, 13. rujna 2011.

Alternativna medicina u liječenju pasa

Alternativna medicina u liječenju pasa zauzima sve važnije mjesto kada se u obzir uzmu sve dostupne informacije o bolestima, prirodnom liječenju i neželjenim nuspojavama tradicionalnog liječenja. Alternativna medicina  uključuje liječenje biljnim preparatima, akupunkturom, kiropraktiku i homeopatiju i može zamijeniti tradicionalnu medicinu ili pomoći u liječenju uz nju. Alternativna medicina je sigurna i slobodno je možete isprobati u liječenju svog psa, bez straha da će doći do interakcije s lijekovima koje pas možda uzima jer je ova vrsta medicine potpuno prirodna.


Vitamini i biljni pripravci
Biljni pripravci su sve populrniji i sve su dostupniji u dućanima sa opremom za kućne ljubimce, na internetu ili čak u obližnjem dućanu. Vitamini, biljke i eterična ulja se izrađuju od prirodno uzgojenih bljaka i supstanci, te uspješno liječe određena stanja ili sprječavaju njihov nastanak. Iako su i vitamini i biljke korisni za zdravlje Vašeg psa, upoznajte se sa svakom novom supstancom koju dajete psu i budite oprezni.. Ponekad i kemikalije pojedinih biljaka mogu za psa biti toksične.


Akupunktura
Akupunktura je posebna istočna filozofija koja upravlja životnom energijom kako bi stvorila uvjete za izlječenje. Akupunktura se provodi iglicama, laserom ili infracrvenim zračenjem kako bi se pronašla blokirana područja u tijelu. Zatim se te blokade čiste i oslobađa se put energiji kako bi mogla normalno teći po organizmu i izliječiti bol. Ljudi koji provode akupunkturu vjeruju da se tim tretmanom vraća zdravlje, ali i aktivnost i želja za igrom kod pasa.


Kiropraktika
Kiropraktika je uspješan oblik alternativne medicine. Kiropraktičar može djelovati na kralježnicu psa i tako ga osloboditi boli, ojačati muskulaturu i usporiti degeneraciju. Također može ojačati živčani sustav odblokiravajući energiju i omogućavajući komunikaciju između mozga i organizma psa. Kiropraktika može rješiti lokaliziranu bol i popraviti opće stanje organizma.


Homeopatija
Homeopatija je oblik alternativne medicine otkriven u 17. stoljeću. Vodi se idejom da slično liječi slično. Drugim riječima, prirodne supstance koje uzrokuju problem mogu ga također izliječiti djelujući tako što stimuliraju imunološki sustav da se bori protiv bolesti i infekcije. Kod homeopatije fokus nije na samom uzroku  ili dijagnozi, već je na simptomima kao takvima. Ti simptomi se tada stimuliraju malom količinom prirodnih supstanci koje uzrokuju sličnu reakciju organizma. Prirodna tvar zamjenjuje bolest omogućujući imunološkom sustavu snagu da sam izliječi organizam. Homeopatija je sve popularnija metoda alternativnog liječenja kod pasa.