ponedjeljak, 26. rujna 2011.

Bokser i plinovi

Problem s plinovima kod pasa je česta pojava, posebno kod nekih pasmina. Bokseri su jedna od njih za koju se zna kako pate od plinova. Većina tih problema je bezopasna i potječe od prehrane. Iako je to tako, plinovi kod boksera mogu upućivati na ozbiljnije probleme. U prvom redu, svakodnevan život s neugodnim mirisima nekad nije lagan. Učestali razlozi plinova kod boksera su prehrana, problem sa želucem, aerofagija, zatvor, upalna bolest crijeva i drugi gastointestinalni problemi.


Prehrana i plinovi kod boksera

Prehrana je čest razlog plinova kod boksera, a uzrokovani su:
  • mliječnim proizvodima
  • vlaknima
  • graškom
  • sojom
  • grahom.
Masna hrana i začinjena prehrana pridonose plinovima i nadutosti. Bokseri imaju naviku brzo jesti svoju hranu, i gutaju mnogo zraka dok jedu. Zrak prolazi kroz želudac i uzrokuje još jaču nadutost kod psa. Alergije mogu biti triger za plinove. Zna se da hrana koja sadrži govedinu i rajčice uzrokuje gastrointestinalne probleme kod psa.
Ako morate uvesti novi tip prehrane kod Vašeg boksera, napravite to postepeno. Iznenadna promjena hrane može izazvati pojavu problema u probavi i nadutost. Najbolje je polako uvoditi novu hranu.


Nadutost želuca

Nadutost želuca jedno je od stanja koje se često javlja kod boksera, zbog uskog abdomena i jakih mišića. Javlja se kada se želudac brzo napuni zrakom i proširi. To stvara pritisak na druge organe abdomena, uključujući i pluća. Prilikom toga psu može biti otežano disanje.
Simptomi su intenzivni plinovi i okrugli, prošireni, tvrdi abdomen. Nadutost je ozbiljno stanje, jer može doći do otežanog prolaska krvi kroz abdomen do ostalih dijelova tijela i najbolje je što prije posjetiti veterinara.


Aerofagija kod boksera

Zbog toga što su bokseri skloni gutanju zraka, mogu razviti stanje koje se zove aerofagija. Ona je česta kod kratkoglavih pasmina s ravnom njuškom. Ovo stanje tjera zrak kroz nos u abdomen i područje crijeva. Plinovi su znak aerofagije, no i hrkanje može biti povezano s ovim stanjem.


Zatvor kod boksera

Zatvor može uzrokovati vrlo neugodne plinove kod pasa, posebno boksera.


Upalna bolest crijeva kod boksera

Ta bolest se kod boksera razvija zbog upale stijenki crijeva. Ona uzrokuje brojne probleme u probavi, a može uzrokovati i:
  • mučnine
  • povraćanje
  • gubitak težine
  • proljev
  • gubitak apetita
  • nadutost crijeva.

Gastrointestinalne bolesti kod boksera

Ova skupina bolesti kod boksera je uglavnom uzrokovana parazitima, bakterijama i virusima, i one mogu potaknuti nastanak plinova kod boksera. Povraćanje i proljev su znakovi gastrointestinalnih bolesti. Mogu i smanjiti sposobnost crijeva da apsorbira hranjive sastojke i potrebne nutrijente iz hrane, te opet uzrokovati nastanak viška plinova.


Neoplazije u probavnom sustavu psa

Neoplazije u probavnom sustavu je vrsta karcinoma, i može se naći kod boksera koji pate od plinova i nadutosti. To je jedno ozbiljnije stanje s kojim se treba boriti čim posumnjete da Vaš ljubimac možda ima karcinom.


Nema komentara:

Objavi komentar