srijeda, 21. rujna 2011.

Briga za psa nakon operacije

Kod svake životinje operacija je ozbiljan postupak koji zahtijeva dobru pripremu i dobru brigu nakon samog zahvata. Njega poslije operacije je potrebna kako bi se očuvalo zdravlje psa i osigurala svrha zahvata. Ako je Vaš pas uparvo prošao kroz operaciju, morate se adekvatno brinuti za njega dok se potpuno ne oporavi. Većina veterinara će Vam dati pisane upute o tome.


Nakon što stignete kući

Operacije na psima se uglavnom izvode ranije tijekom dana. Prvih nekoliko sati nakon zahvata anestetik je još u organizmu psa, pa je pas pospan ostatak dana. Osigurajte mu udobno mjesto za spavanje, i ako imate još ljubimaca, njih držite podalje. Nakon popuštanja lijekova psi mogu proživljavati bolove, a to može iritirati druge životinje.
Najbolje mjesto za odmor psa je na mekanom jastuku na podu. Nemojte tek operiranog psa stavljati da spava na krvet ili kauč. Anestetici ponekad mogu nadražiti želudac životinje i smanjiti apetit. Stoga suha hrana u ovom slučaju može biti malo gruba. Psu tada dajte malo skuhane nezačinjene piletine i bijelu rižu. Ako pas spava u kučici, očistite ju prije nego psa vratite unutra kako bi izbjegli dodatne infekcije.



Elizabetinska ogrlica

Ako pas može grebati ili lizati šavove, najbolje je da mu nabavite ili napravite elizabetinsku ogrlicu. E-ogrlica je šira plastična ogrlica koja polazi sa vrata psa i ide mu oko glave. Psi s njom često izgledaju smiješno i osjećaju neugodu, no one su vrlo učinkovite u sprječavanju psa da grize mjesto reza.
Psi instinktivno ližu mjesto operacije iako je to bolno, i mogu čak potrgati šavove. E-ogrlicu možete maknuti sa psa kada ga nadgledate i pratite što radi.


Briga prvi tjedan nakon operacije

Psa pokupavajte držati smirenim što je više moguće, jer puno fizičke aktivnosti može pogoršati stanje rane. Ako su psu prepisani antibiotici i analgetici, redovito mu ih dajte, do kraja kako je određeno iako Vam se može činiti da je pas potpuno ozdravio.
Osušena krv se može pojaviti oko šavova, i to bi povremeno trebali očistiti s toplom vodom i mekanom gazom.
Ponekad su operacije teže za podnijeti psima nego ljudima, i zato trebate u periodu poslije zahvata svom psu pružiti dovoljno njege i brige. Ako mislite da se psu stanje pogoršalo, odmah nazovite veterinara i posavjetujte se s njim.



Nema komentara:

Objavi komentar