petak, 30. rujna 2011.

Dijagnoza katarakte kod pasa

Katarakta zahvaća leću oka. Može se pojaviti kod svih vrsta pasa, a ozbiljnost bolesti je individualna kod svakog psa. Tijekom postavljanja dijagnoze važna je dob psa kako bi se odredio točan tip katarakte. Neki psi imaju genetsku predispoziciju  za razvitak ovog poremećaja.


Leća oka je napravljena od vode i proteina. Katarakta se razvija kada se poveća sadržaj vode u leći, uzrokujući zamućenje vida i gubitak transparentnosti.


Simptomi katarakte kod pasa

Najvidljiviji simptom katarakte je promjena u boji očiju psa. Oko se može činiti sivkasto ili plavkasto. To je posljedica zadržavanja vode u leći. Vlasnici pasa također mogu primjetiti značajne promjene u ponašanju psa, poput smanjene zaigranosti i nemogućnosti fokusiranja i zapažanja ljudi ili objekata. Neki se psi mogu slučajno zaletiti u objekte zbog smanjenja bistrine vida. Katarakta može uznapredovati od blage do teške u samo nekoliko mjeseci. Zbog toga, vlasnici ljubimaca bi morali pripaziti na pojavu znakove katarakte, osobito na pojavu promjene boje očiju, te crvenila i osjetljivosti oko očiju. Brza medicinska reakcija može spriječiti nastanak sljepila i smanjiti zamućenost vida.


Dijagnoza

Prvi dio dijagnosticiranja uključuje fizikalni pregled radi utvrđivanja poteškoća u hodanju i vanjskih promjena u očima psa. Veterinar će provjeriti sposobnost psa da fokusira neki objekt. Najčešći test koji provodi veterinar se zove Shirmer test suzenja. On se provodi tako da se postavi testna trakica na donju vjeđu oka kako bi se izmjerila količina proizvedenih suza. Ovaj test je najmanje invazivan i traje svega oko minutu. Veterinar će pregledati oko kako bi utvrdio da nije došlo do njegovog oštećenja stranim objektom i potražit će eventualno prisutne strane čestice.

Drugi dijagnostički testovi uključuju:
  • mjerenje očnog tlaka
  • pregled očne leće
  • kompletnu krvnu sliku
  • elektroretinografiju
  • oftalmički ultrazvuk
Mjerenje očnog tlaka - provodi se instrumentom koji se zove tonometar. Normalni tlak je između 10 i 20 mmHg. Povišeni tlak ukazuje na problem s okom.
Pregled očne leće - vrši se specifičnim pregledom koji se zove biomikroskopija s procjepnom svjetiljkom. Kod tog pregleda se povećavaju makro i mikro strukture oka, i pregledava se opacitet oka, zadržavanje tekućine i prednja očna sobica.
Kompletna krvna slika - Neki psi koji pate od katarakte koja sekundarna bolest dijabetesa. Pregledom krvi može se otkriti povećana razina glukoze u njoj i eventualni dijabetes.
Elektroretinografija i oftalmički ultrazvuk - Elektroretinografija se provodi kako bi se isključile boleti mrežnice. Njome se mjeri električna aktivnost mrežnice psa. Ponekad može biti potreban i oftalmički ultrazvuk kako bi se odredio oblik i kompozicija psećeg oka u vidu planiranja operacije.

Iako se većina pasa koja boluje od katarkte liječi operacijski, uspjeh ovisi o prisutnosti bolesti mrežnice i drugih očnih bolesti. Odrđenom broju pasa nakon operacije vid se potpuno povrati.

Nema komentara:

Objavi komentar