utorak, 13. rujna 2011.

Higijena mačjih zuba

Briga o higijeni zuba mačke može spriječiti nastanak bolesti gingive, infekcije, parodontitis i gingivitis. Također može spriječiti komplikacije bolesti uzrokovanima virusom mačje leukemije i virusom mačje imunodeficijencije. Briga o dentalnom zdravlju uključuje redovite veterinarske preglede i čišćenja zubi, kao i njegu zuba kod kuće.


Zubna oboljenja kod mačaka

Mačke ne oboljevaju često od karijesa, no ostaci hrane i bakterije se mogu nagomilati uz zubno meso i formirati plak. Ako se plak ostavi, on se pretvara u kamenac. Plak se u kamenac počinje mineralizirati već nakon tri do pet dana. Kamenac, nadalje, irirtira gingivu, uzrokujući upalu i gingivitis.
Nakon što se jednom kamenac organizirao na zubima mačke, samo četkanje ga ne može otkloniti. U tom slučaju potrebno je profesionalno čišćenje, struganje i poliranje zubi.
Ako se kamenac niti profesionalno ne odstrani, mačka će oboljeti od parodontne bolesti. Ova bolest se javlja nakon što se kamenac nakupi ispod razine zubnog mesa i odvoji ga od površine zuba. Tako nastaju džepovi u kojima se nakupljaju bakterije i izazivaju upalu parodonta te razvitak parodontne bolesti.  Ta bolest može izazvati veliku bol Vašoj mački, gubitak zuba, apscese, infekcije, gubitak kosti i na kraju gubitak zuba. Ako bakterije iz džepova uđu u krvotok, mogu inficirati jetru, srce ili bubrege. Iz tog razloga parodontna bolest može biti fatalna.


Veterinarski pregledi i čišćenja

Svake godine bi trebali mačku odvesti na pregled zuba kod veterinara, koji će u toj posjeti i očistiti zube od naslaga. Pregledom će veterinar utvrditi gdje se nakuplja plak i kamenac, vidjet će i koji zubi su se eventualno pokvarili i zahtijevaju tretman.
Tijekom pregleda, veterinar će pregledati vanjski izraz lica mačke i potražiti eventualnu asimetriju, otekline i fistule. Pregledati će sve površine zubi i jezik. Može palpirati žlijezde slinovnice i limfne čvorove vrata.
Redovita njega zubi kod kuće je neophodna za njihovo zdravlje. Zapamtite kako četkanje odstranjuje jedino plak, ne i kamenac. Kako bi mačji zubi bili doista čisti trebate pomoć veterinara. Prilikom profesionalnog čišćenja zubi mačku će trebati uspavati.
Veterinarsko čišćenje zuba uključuje struganje kamenca, poliranje površine zuba i ispiranje cijele usne šupljine antibakterijskom otopinom. Veterinar Vam nakon tretmana može dati detaljnije upute o tome kako i na kojim mjestima trebate poboljšati higijenu.


Higijena zuba mačke kod kuće

Kada provodite higijenu usne šupljine Vaše mačke kod kuće, prvo trebate tražiti znakove bolesti. Tražite loš zadah, crveno, natečeno zubno meso i žuto-smeđi kamenac uzduž linije spoja zuba i gingive (zubnog mesa). Gingiva ne smije krvariti ili gnojiti se. Pogledajte da ne postoji koji polomljeni zub. Svaka izraslina u ustima mačke zahtijeva pozornost veterinara.
Mački četkajte svaki dan zube kako bi odstranili plak. Ako je moguće počnite to još dok je mačka vrlo mala, ali ne odustajte niti ako je mačka starija. S vremenom će prihvatiti četkanje zuba. Da bi održali zdravlje zubi u prehranu uključite i tvrdu hranu koja struže naslage sa zuba.