petak, 2. rujna 2011.

Jeste li spremni za mačku u kući?


Mačke su prekrasni ljubimci, ali unatoč uvriježenom mišljenju kako su neovisne, ipak trebaju pažnju i brigu. Uzimanje odrasle mačke ili mačića je odgovornost i treba se dobro razmisliti prije akcije. Odgovorite na slijedeća pitanja koja će Vam pomoći u odluci.
  •  Možete li si financijski priuštiti mačku? Mačke možda nisu tako skupe poput pasa, no trebaju rednovno ići na veterinarske preglede, cijepljenja i na tretmane protiv parazita ( i to sve ima svoju cijenu). Uz mačku trebate kupiti prijenosni kavez, igračke i grebalice.
  • Da li Vašem životnom stilu pristaje mačka? Ako dugo radite (a pogotovo ako mačku držite zatvorenu u stanu) mačka neće dobiti dovoljno brige i društva. Također ako često putujete vikendom, mačka se može činiti kao dobar ljubimac, no mit je da je mačka samostalna. Uvijek joj trebate osigurati osobu koja će se o njoj brinuti dok Vas nema.
  • Jeste li spremni na obavezu narednih 15 godina? Mačke su životinje koje dosta dugo žive i mogu čak dosegnuti 20 godina.
  • Živite li u sigurnom okružju za mačke? Ako živite blizu ceste, mačka može biti u opasnosti da nastrada u prometu. Ako jeste u takvom okruženju, a ipak želite mačku, probajte ju držati u zatvorenom prostoru ograđenom ogradom preko koje mačka ne može proći.
  • Ako planirate držati mačku u stanu, morate joj osigurati adekvatnu mentalnu i fizičku stimulaciju, npr. 20 minuta igranja s njom na dan. Mačke se oslanjaju na takvu interakciju kako im ne bi bilo dosadno, a ujedno i vježbaju.
  • Imate li vremena za njegu mačke? Većina običnih mačaka ne zatijeva njegu koja uzima puno vremena, no ako želite dugodlaku pasminu, dnevno češljanje je neophodno i može uzeti dosta slobodnog vremena.
  • Imate li susjeda ili prijatelja koji voli mačke i može Vam uskočiti u pomoć kada otputujete? Mačke su bića od navike i vole komfor svog doma. I vjerojatno više vole ostati kod kuće kada ste na kraćem putu.
  • Želi li Vaša obitelj mačku jednako kao i Vi? Važno je da se cijela obitelj slaže s odlukom o nabavi novog ljubimca.
  • Jeste li Vi, ili bilo tko u obitelji alergični na mačke? Ako je to slučaj, ne znači da ne možete nabaviti mačku. Neke osobe su jednostavno alergične na neke vrste, a na druge nisu. Redovno čišćenje mačke i ostalih površina po stanu od mačje sline i prhuti mogu pomoći u tom problemu. Možda je najbolje posvjetovati se s liječnikom prije odluke.
  • Ako već imate ljubimace, kako će oni prihvatiti mačku? Lijepo je misliti kako se psi i mačke mogu slagati, i kako bi Vaša sadašnja mačka uživala u društvu još jedne, no u stvarnosti to ne ide uvijek i ponekad je potrebno mnogo vremena kako bi se životinje međusobno prihvatile.
  • Koliki ste čistunac? Budimo iskreni, mačka ostavlja svoje dlake po odjeći, namještaju, tepihu i ponekad grebe (što je normalno, no može se usmjeriti na grebalice).
Ako ste sve navedeno uzeli u obzir i još uvijek želite mačku, vrijeme je da krenete u potragu za pravim tipom mačke za Vas.



Nema komentara:

Objavi komentar