petak, 23. rujna 2011.

Karcinom kostiju kod pasa

Karcinom kostiju kod pasa je poznat i pod imenom osteosarkom. To je progresivan oblik karcinoma, zahtjeva brzu medicinsku intervenciju, a ponekad i amputaciju uda. Maligni tumori se pojaviti u bilo kojoj kosti u tijelu, iako je u nekima češći. Studije su pokazale kako velike pasmine podložnije ovom tipu bolesti od manjih vrsta.


Dijagnoza i simptomi

Najčešći simptom karcinoma kostiju je šepavost na ud koji je pogođen bolešću. Iako ona može biti povremena u prvim stadijima malignosti, kasnije može postati stalna kako karcinom napreduje. Ovaj tumor uzrokuje raspad kosti i metastaze još u svom ranom stadiju. Nekoliko je opcija u liječenju osteosarkoma. No, najveći broj vlasnika pasa ne uočava simptome na vrijeme i zamjenjuje ih s artritisom i starošću psa. Kako se tumor povećava, uzrokuje patološke frakture kostiju. Dijagnoza uključuje biopsiju i rtg snimanje kako bi se tumor razlikovao od bakterijske infekcije.


Progresija bolesti

Tumor kod većine uzrokuje bol u udu i šepavost. Može se i proširiti i inficirati druge dijelove psećeg organizma, npr. na pluća. Zato je važna brza biopsija i agresivno liječenje da se uspori fatalnost.


Liječenje

Glavni cilj liječenja osteosarkoma je smanjiti bol i neugodu koja proizlazi iz bolesti, te usporavanje progresije bolesti. Maligni tumori se trebaju kirurški odstraniti, dak se ozbiljno zahvaćeni udovi trebaju cijeli amputirati kako bi se otklonila bol. Uz kirurgiju, psu se daje i kemoterapija i na taj način povećava šansa za preživljenje. Studije su pokazale kako 90% pasa koji se liječe isključivo kirurški umru unutar godine dana, zbog metastaziranja karcinoma. Drugim načinom liječenja može se zamijeniti bolesna kost umjetnom.


Analgetici

Psi proživaljavaju teški boli tijekom bolesti i vrijeme nakon operacije. Kako bi im se olakšalo, veterinar može prepisati analgetike poput nesteroidnih protuupalnih lijekova. Analgetici koji se mogu davati psima su metacam, tramadol, rimadyl i amantadin. Mogu se davati i u kombinacijama ako tako propiše veterinar. Zračenje nakon operacije također pomaže u smanjenju boli.


Kemoterapija u liječenju osteosarkoma

Kemotearpija produljuje život nakon operacije karcinoma i većina pasa reagira pozitivno na lijekove poput cisplastina. On se može koristiti i u kombinaciji s drugim kemoterapijskim lijekovima. Potreba za kemoterapijom varira prema individualnom stanju pojedinog oboljelog psa. Neki uspješni lijekovi su:
  • kombinacija cisplastina i doxyrubicina,
  • doxyrubicin sam za sebe,
  • carboplatin,
  • cisplastin sam za sebe.
Kombinacijom amputacije uda i kemoterapijom, povećava se stopa i vrijeme preživljavanja pasa, no jednako je bitna i postkirurška briga. Ne zna se točan uzrok osteosarkoma, tako da nema niti prevencije. I stoga je najvažnije osteosarkom rano otkriti i promptno liječiti.


Nema komentara:

Objavi komentar