petak, 30. rujna 2011.

Kokcidiomikoza kod psa - infekcija pluća

Kokcidiomikoza je gljivična infekcija koja zahvaća i pse i ljude. Psi su skloni oboljeti od ove bolesti jer stalno njuškaju po zemlji koja može sadržavati kokci spore. Štenci, stari psi i psi slabog imunološkog sustava lakše obole od ove zarazne bolesti.


Kako se pas zarazi?

Pas se zarazi udisanjem gljivice. Kokcidije - gljive koje uzrokuju kokcidiozu primarno nastanjuju pustinjsko tlo, Dospiju u zrak ako se po tlu prekopava ili nakon intenzivne kiše. Nakon udisanja spore koja se nalazi u zraku, infekt dospijeva u pluća i započinje životni ciklus i razmnožavanje. Psi se mogu zaraziti i direktnim kontaktom sa zaraženom psećom ranom.


Simptomi pseće kokcidiomikoze
  • Gubitak apetita
  • Gubitak težine
  • Šepavost
  • Dugotrajno kašljanje
  • Bolovi u zglobovima
  • Limfadenopatija
Simptomi kokcidiomikoze variraju od psa do psa i jedina učinkovita metoda dijagnosticiranja je serologija. Često zaraženi budu i drugi dijelovi psećeg organizma.  Oči, koža i živčani sustav mogu pokazivati promjene zbog infekcije. Visoka temperatura se pojavljuje sporadično i treba se pratiti. Rtg snimanje prsa i zglobova pomažu u dijagnozi kokcidiomikoze.


Liječenje

Liječenje ove bolesti uključuje antimikotike poput Nizorala ili diflukana. Nizoral sadrži aktivni sastojak ketokonazol iz skupine azola. Ubija osjetljive gljive tako što interferira sa stvaranjem njene stanične membrane. Može se dodati u hranu kako bi pas lakše uzeo lijek.
Općenito doziranje je dva puta na dan u periodu vremena kojega odredi veterinar. Pošto nema lijeka koji trenutačno rješava ovu bolest, antikotici se psu prepisuju kroz godinu dana. Psi kojima je zbog infekcije došlo do oštećenja mozga zahtijevaju doživotnu terapiju lijekovima. Stoga je važno kokcidiomikozu otkriti u ranom stadiju jer može biti čak i fatalna.


Nuspojave liječenja

Iako psi dobro reagiraju na antimikrobnu i antifunglanu terapiju, liječenje je često skupo i dugotrajno. Najčešće nuspojave su povraćanje i gubitak apetita. Međutim, psi koji odreagiraju pozitivno na liječenje razviju doživotni imunitet na zarazu sporama kokcidije. Veterinar će prekinuti davanje lijeka nakon što krvni testovi pokažu prisutnost antitijela na ovaj infekt.


Prevencija


Jedini način da se spriječi zaraza kokcidijom je sprječavanje psa da kopa i njuška po blatu. Što se tiče davanja lijekova, važno je pročitati i slijediti upute na samom lijeku. Rana dijagnoza i brzo liječenje uvelike povećavaju šansu za potpuno izlječenje psa.


Nema komentara:

Objavi komentar