četvrtak, 8. rujna 2011.

Kontrolirajte mačje ugrize

Jedan od češćih problema s kojima se vlasnici mačaka susreću su ugrizi. Ugrizi su često normalni dio igre, no to ne mora značiti da ih morate tolerirati. Možete naučiti mačku da ugrizi nisu prihvatljivo ponašanje. Postoji nekoliko načina na koje možete pokazati mački da Vam ugrizi smetaju.

Sprej s vodom
Jedan od najjednostavnijih načina za promjenu mačjeg ponašanja je korištenje vode u plastičnoj boci s raspršivačem. Samo posprejate mačku kada god radi nešto što ne želite, poput ugriza. Malo je nezgodno jedino to što bocu s vodom uvijek trebate imati u blizini kako bi u pravom momentu poprskali mačku s vodom. Ova metoda može biti vrlo efikasna.
Efikasnost metode možete još povećati tako što ćete u vodu dodati malo octa. Takav okus vode se mački neće svidjeti. Ako se koristite ovom metodom, pazite da voda ne uđe u uši mačke zbog mogućnostii razvitka infekcija (gljivičnih i bakterijskih).




Ignoriranje
Mačke često grizu jer traže pažnju, no mogu ugristi i ako ih pretjerano gnjavite, a one žele malo mira. U bilo kojem slučaju ignoriranje mačke kada grize može biti dobar način da se smiri kada vidi da ju ne doživljavate.
Možete mački pridavati pažnju u malim "dozama". Ako znate da će Vas početi gristi nakon pet minuta pažnje, počnite ju ignorirati nakon četiri minute. Ako Vas mačka počne gristi, ostavite ju na miru i neko se vrijeme nemojte igrati s njom.


Uzvratite ugrizom
Kada mačka živi u divljini, ne grize mačke koje joj vrate ugrizom. Znači, ne morate doslovno ugristi mačku ako nećete (no neki ljudi i to rade). Umjesto toga, viknite glasno i čvrsto "Ne!" kada Vas ugrize.
Mačka će prihvatiti Vašu dominaciju ako se nametnete i ne dozvolite joj da Vas grize. Nemojte udarati mačku jer će ju to samo potaknuti u daljnju borbu za dominaciju i kontrolu.


Potaknite dobro ponašanje
Provodite dovoljno vremena s mačkom igrajući se, češkajući ju, i pritom joj i pričajte. Ako stvorite usku vezu s njom, vjerojatno će se ponašati više onako kako želite. Poneki put ju nagradite poslasticom ili joj donesite novu igračku.
Kada se mačka ponaša primjereno, dajte joj puno pažnje, pohvala i ljubavi. Kada je ponašanje loše, kaznite ju odlučno (no ne pregrubo), i ignorirajte ju. Ovakva metoda dobro djeluje na mačke svih dobi, jer više od svega, mačka želi da ju volite i prihvaćate.