utorak, 27. rujna 2011.

Liječenje alergije kod psa medom

Postoje mnogi načini za liječenje alergije kod pasa, a davanje manje količina meda psu jedan je od najlakših načina da mu pomognete da se osjeća bolje ako boluje od atopijske alergije uzrokovane peludom.


Kako med "radi"?

Neprerađeni med iz okolice u kojoj živite može pomoći u smanjenju simptoma alergije kod psa. Pošto je nastao s okolnih polja, imati će u sebi male količine lokalne peludi, a to može pomoći psu. Ne brinite se ako med ima zamućen izgled. Ta zamućenost je posljedica peludi koja je prisutna u medu.
Prerađeni med iz drugih dijelova zemlje neće biti učinkovit u liječenju alergija. On nije zamućen i tretiran je toplinom koja uništava učinkovitost peludi u medu.
Neprerađeni med možete pronaći na lokalnoj tržnici i dućanima sa zdravom prehranom. Možete pokušati i pronaći lokalne proizvođače meda i s njima direktno stupiti u kontakt.

Ljudi koji zastupaju mišljenje da psima alergičnima na pelud iz okoliša treba davati med smatraju da je kombinacija peludi i meda korisna u smanjenju simptoma. Pelud se u medu nađe tako što pčela pokupi i malo peludi onda kada skuplja nektar iz cvijeta. Ako psu ponudite malu količinu meda svaki tjedan, dat ćete mu i malu količinu peludi na koju će organizam s vremenom razviti imunitet. Kada se imunitet razvije, pas više ne bi trebao pokazivati znakove alergije.
Iako se većina pasa ne može izliječiti samo uzimanjem neprerađenog meda, tjedna doza meda pomaže u smanjenju kliničkih simptoma i olakšava život psu tijekom sezone alergije.


Koliko meda dati psu?

Količina meda ovisi o veličini psa. Manji psi bi trebali dobivati žličicu meda tjedno, a veliki psi mogu uzeti i jušnu žlicu tjedno. Učinak je kumulativan, tako da trebate planirati taj tretman tjednima prije nego što sezona alergija uopće i počne.
Mnogi vlasnici pasa pronađu spas i za svoje probleme s peludnim alergijama tako što uzimaju neprerađeni med. Možete početi sa žličicom tjedno, a kasnije količinu prilagodite svojoj težini i težini simptoma alergije.
Nemojte davati neprerađeni med djetetu do 1 godine starosti, jer postoji veliki rizik od nastanka botulizma.


Drugi povoljni učinci meda na zdravlje psa

Neki su vlasnici otkrili i dodatne povoljne utjecaje meda na zdravlje svog ljubimca, kao npr. poboljšana mobilnost kod pasa koji boluju od artritisa, povećanje energije, smanjenje stresa i poboljšana probava.
Med psu osigurava minerale poput željeza, magnezija, kalcija, kalija, bakra i fosfora. Također sadrži i vitamine A, B-kompleksa, C, D, E i K.


Nema komentara:

Objavi komentar