petak, 30. rujna 2011.

Liječenje ciroze jetre kod pasa

Ciroza kod pasa je stanje uzrokovano različitim bolestima jetre uključujući hepatitis i druge infektivne bolesti. Liječenje se bazira na simptomima i stanju jetre. Kod ciroze, lijekovi nisu uvijek preporučeni, jer uglavnom sadrže puno sastojaka koje jetra teško prerađuje.


Niskoproteinska prehrana

U liječenju bolesti jetre najvažnija je promjena u prehrani. Jetra ima nekoliko funkcija, a najvažnija je čišćenje krvi od nepotrebnih supstanci i osiguravanje čiste krvi u krvotoku. Kada pas ima bolesnu jetru, liječenje lijekovima može napraviti više štete nego koristi zbog toga što jetra nije 100 % aktivna i ne pročišćava krv dovoljno, pa u njoj zaostaju štetne tvari iz lijekova. Sve to može dovesti do otrovanja psa.
Prehrana psa bi trebala sadržavati vrlo malu količinu proteina, a veterinar će vjerojatno preporučiti mokru hranu koja manje opterećuje rad jetre. Neki veterinari preporučuju potpuno prirodnu prehranu u kojoj nema umjetnih dodataka ili kemikalija koje jetra teško prerađuje. U oporavku jetre mogu pomoći nadomjesci aminokiselina i antioksidansi.


SAM-E

SAM-E ili S-adenosylmethionin može koristiti u liječenju jetre. On se dobiva iz aminokiselina, koje se pretvaraju u antioksidanse i produkte koji štite jetru i uništavaju toksine. Pomaže jetri da se regenerira, i istovremeno čisti organizam. Ovaj tretman se preporuča jer nema nuspojava. No neki psi mogu imati gastrointestinalne probleme poput povraćanja i proljeva tijekom prvih dana liječenja. Također sam-e može uzrokovati iritaciju jednjaka.



Laktuloza

Laktuloza je zamjena za šećer koja se može koristiti kod pasa sa cirozom jetre. Također pomaže i u borbi s opstipacijom. Laktuloza djeluje kao čistač jer odstranjuje amonijak iz krvnog toka. Neke nuspojave laktuloze su povraćanje, mučnine i grčevi u želucu.


Arginin

Arginin se normalno proizvodi u organizmu psa, ali postoji potreba za njegovom nadoknadom kada postoje problemi s jetrom. Arginin je aminokiselina koja stimulira oporavak jetre i pročišćava krv. Može se davati u tabletama, ali i prehranom kroz mliiječne proizvode, tunu, pšenicu, svinjetinu i piletinu.


Karnitin

Karnitin je antioksidans koji potpomaže jetru. Može ga se nadomještati davanjem psu veće količine mesa, mahinarki i sirutke.

Važno je konzultirati se s veterinarom prije nego što krenete na bilo koji način liječiti svog psa. Ciroza je ozbiljno stanje koje ako ostane neliječeno vodi u zatajenje jetre i smrt psa.

Nema komentara:

Objavi komentar