utorak, 27. rujna 2011.

Liječi li pseća slina rane?

Pseća slina se često koristi na raznim ranama. Pas će intenzivno lizati svoje rane, u pokušaju da se oslobodi boli. Slina stvara osjećaj hladnoće na rani i tako smanjuje bol. Također, sastojci sline mogu ubrzati cijeljenje rane i neutralizirati određene bakterije. No, slina može sadržavati i različite bakterije i viruse koji mogu biti opasni.


Koristi od pseće sline na rani

Psi kao i druge životinje imaju naviku lizati svoje rane. Ovaj postupak se zove samoliječenje. Slina sadrži antibakterijske sastojke (nitrate) i razne enzime (lizozim ili laktoferin) i protutijela koja ubrzavaju cijeljenje rane. Smatra se kako se pseća slina uspješno bori protiv stafilokoka, streptokoka i E. coli. Slina može sadržavati i antivirusne  agense poput trombospondina.
Slina vjerojatno pomaže u cijeljenju rana. Teorija je poduprta činjenicom da oralna mukoza cijeli brže nego normalna koža (jer je uvijek vlažna i prekrivena slinom).


Opasnosti sline za ranu

Vjeruje se da je pseća slina korisna za pseće, ali i ljudske rane. No, to može biti i krivo. Slina psa može imati i neke negativne utjecaje:
  • Bakterije iz sline mogu inficirati kožu i stvoriti dodatni problem. Bakterije nisu uvijek opasne za rane, ali bolje je biti na oprezu.
  • Pretjerano lizanje vodi do granuloma nastalog zbog lizanja i gubitak dlake u tom području.
  • Pas može razviti opsesivno kompulzivno ponašanje, ili može pretjerano lizati, žvakati i gristi ranu.
Pretjerano lizanje može poništiti sve koristi pseće sline koju ona ima na ranu.


Kako se nositi s ranom

Rane kod pasa mogu biti jednostavne ogrebotine ili ozbiljnije povrede. Ako Vam se rana čisti površinskom, možete ju tretirati ikod kuće. Ako primjetite da je rana duboka ili posumnjate da nešto ide na krivo, trebate posjetiti veterinara.
Ako rana krvari, trebate sterilne komprese da zaustavite krvarenje.
Rane treba očistiti s antibakterijskim sapunom ili vodikovim peroksidom. Preko rane možete staviti antibiotsku mast.
Kako bi bili sigurni, zavežite ranu. Iako se slina smatra korisnom, može imati negativne učinke koji mogu dovesti do komplikacija.
 Psima zamotane rane mogu biti smetnja, pa ako su dostupne psu, vrlo vjerojatno je da će pas odgristi zavoj i skinuti ga. Kako bi to spriječili, psu se može staviti elizabetinska ogrlica.





Nema komentara:

Objavi komentar