srijeda, 21. rujna 2011.

Oštećenje mozga kod mačaka

Oštećenje mozga se često javlja kod onih mačaka koje boluju od raznih tumora mozga, traume glave ili drugih sličnih ozljeda. Postoji i niz drugih faktora koji utječu na oštećenje mozga. Životinje koje ispoljavaju probleme u ponašanju poput ljutnje, agresije ili promjene ličnosti trebalo bi testirati na oštećenje mozga, jer se često takvo stanje zamijeni jednostavno s lošim ponašanjem. U cilju prevencije trajnog oštećenja, nužno je otkriti sam uzrok i liječiti ga.


Simptomi oštećenja mozga

Iako se simptomi razlikuju od životinje do životinje, oštećenje mozga će se uglavnom manifestirati kroz nedostatak koordinacije prilikom hoda i lošu ravnotežu tijela. Mačka može patiti i od raznih napadaja, iznenadnog kolapsa i ukočenosti. Promjene u osobnosti poput depresije i letargije su uobičajene. Neke mačke mogu pretjerano mjaukati. Pošto oštećenje mozga uključuje i neurološku neravnotežu, mačka se može činiti nezainteresiranom za okolinu i često ne prepozna osobe koje se brinu o njoj. Mačke kojima je oštećenje mozga posljedica rasta tumora često pokazuju simptome poput paralize, nevoljnih pokreta očiju i proširenih zjenica.



Dijagnoza oštećenja mozga

Veterinar treba provesti detaljan fizikalni pregled i saznati sve o prijašnjim bolestima mačke. Testirati će osjetljivost mačjih očiju na svjetlost i vidjeti jesu li joj zjenice proširene. Ako mačka ne reagira ili je deprersivna veterinar treba dogovoriti još jedan dodatni neurološki pregled da bi potvrdio dijagnozu. Rtg i CT snimanja su od velike važnosti jer se njima otkrivaju tumori na mozgu, kralježnici ili neke ozljede. Mačkama kod kojih se sumnja na tumor mozga, provodi se još i MRI snimanje. Ako je tumor dijagnosticiran, veterinar treba provjeriti je li proširio i na neke druge dijelove trijela u obliku metastaza.


Liječenje oštećenja mozga

Liječenje je raznoliko s obzirom na ozbiljnost oštećenja i primarni uzrok. Oštećenje mozga povezano s tumorom, mora se liječiti kirurškim putem, zračenjem i pomoćnom terapijom. Prognoza oštećenja mozga uzrokovanog tumorom varira i različita je kod svake životinje.
Operacija može biti potrebna i za liječenje fraktura lubanje koje ometaju funkciju mozga. Ponekad, kod težih oštećenja, propisuje se suportivna terapija kako bi se olakšali napadaji ili konvulzije kod životinje. Takvi lijekovi su uglavnom antikonvulzivi poput fenobarbitona. Terapija kisikom i intravenske infuzije pomažu životinjama u hitnim slučajevima.




Naputci za vlasnike mačaka
  • Vlasnici trebaju izbjegavati iznenadan prestanak davanja antikonvulziva propisanih mački.
  • Životinja kojoj je na vrijeme dijagnosticirana bolest i počela se pravovremeno liječiti vjerojatno neće imati teška oštećenja mozga.
  • Hitno treba odvesti na pregled mačke kojima nauobičajeno curi krv iz nosa ili iz uha.
  • Najbolje je izbjegavati fizički kontakt sa životinjom tijekom napadaja i dobro se brinuti za životinju nakon ozljede.
Budite svjesni da su ozbiljni kirurški zahvati skupi i često uključuju bolničko liječenje. Uvijek se dobro raspitajte kod veterinara koje su mogućnosti liječenja kojima možete poboljšati kvalitetu života Vaše mačke.

Nema komentara:

Objavi komentar