ponedjeljak, 5. rujna 2011.

Otrovne biljke za mačke

Ako uzgajate i biljke i mačke, budite sigurni da biljke nisu otrovne za mačke, jer mačke znaju jesti razne biljke (što iz znatiželje, a što iz dosade).
Mački probajte dati da jede travu kako ne bi Vaše biljke, i kako bi bili sigurni, u vrtu držite samo mačju ili pšeničnu travu (one nisu opasne ako se progutaju).

Ljiljan
Ljiljani su najvjerojatnije najotrovnija biljka za mačke. Svi njeni dijelovi su otrovni i mogu uzrokovati zatajenje bubrega. Mačka koja je pojela ljiljan će povraćati, biti će letargična sa smanjenim apetitom ili pojačanom žeđi. Ako se otrovanje ne liječi, doći će do zatajenja bubrega u sljedećih 24 do 48 sati nakon ingestije (gutanja).



Sirove gomoljaste biljke
Takve biljke su također potencijalno opasne za mačke. Toksična supstanca je glikoalkanoid solamin, i može se naći u lišću i stabljikama. Neke od ovih biljaka su krumpir, rajčica, patliđan, čili paprika i paprika. Ako uzgajate ove biljke, mačku držite podalje od vrta.


Otrovni bršljan
Otrovni bršljan uzrokuje jaki svrbež i može biti poprilično toksičan za mačku. Uz njega treba mačku čuvati i od bostonskog bršljana, engleskog bršljana i ledenog bršljana.

Imela
Mačke koje progutaju imelu mogu se otrovati. Bobice su njen najtoksičniji dio.

Krizantema
Krizantema je uobičajena kućna biljka koja Vam može otrovati ljubimca. Alergična reakcija se može pojaviti čak i u slučaju da ju mačka dodirne sa kožom ili ustima.

Fikus
Fikus je biljka primamljiva mačkama i može biti otrovna ako se proguta u većoj količini.







Azaleja
Ova biljka se često koristi kao ukrasna biljka. Gutanje cvijeta ili lišća može uzrokovati povraćanje, proljev, abdominalnu bol (bol u trbuhu), grčeve i probleme s bubrezima kod mačke.


Žuti narcis i njene lukovice
Ovaj cvijet je otrovan za mačke,a pogotovo njena lukovica. Uzrokuje mučninu, povraćanje, proljev, a u nekim slučajevima i smrt. Mačke se mogu otrovati i kada progutaju dijelove drugih biljaka koje rastu iz lukovica (npr. tulipani).



Biljke poput luka
Ako uzgajate luk u vrtu, tada mu mačka ne bi smjela prilaziti. Toksična supstanca u ovakvim biljkama je N-propil disulfid koji kod mačke može uzrokovati anemiju. Češnjak je također otrovan. Druge otrovne biljke na koje bi morali pripaziti su još aloe vera, šparoge, bršljan, božikovina i vodena palma