subota, 3. rujna 2011.

Pas na traci za trčanje 2


Hodanje i trčanje psa na traci za trčanje je jednostavan i učinkovit način za vježbanje psa. Slijede osnove kojih se trebate pridržavati.

Oprema:
Traka za trčanje - ona treba biti dugačka proporcionalno veličini psa. Za male i srednje velike pse se preporuča traka dužine 130 - 140 cm, a za velike pasmine bar 150 cm. Ako nije dovoljno dugačka, pas neće moći brzo trčati zbog nemogućnosti da ispruži noge i slobodno se kreće.
Uzica - preporuča se uzica duljine oko 180 cm.
Ogrlica -standard je ogrlica od kože ili poliestera. Ne preporuča se davilica koja guši psa.


Položaj:
Pložaj trenera je jako bitan, pogotovo u početku. Tri su dobra položaja za trening psa.
Položaj 1: Stajanje na lijevoj ili desnoj strani psa, do trake za trčanje.
Položaj 2: Stajanje ili klečanje ispred psa i trake za trčanje.
Položaj 3: Stajanje ispred ili dijagonalno od trake na kraju uzice.



Priprema terena:
Jedan od najvažnijih koraka u pripremi psa za trčanje po traci je priprema terena. To znači da prvo morate dobiti psa da uopće dođe na traku, a drugo da počne hodati po traci koja se pokreće.
Najbolje je početi tako što ćete psa namamiti na traku nekom poslasticom. Poslasticu pokažite psu i rukom u kojoj Vam se nalazi primamite psa na traku. Prvo ga namamite do trake (i dajte nagradu), zatim mu poslasticu dajte kad stavi prednje šape na traku, i zatim kad stane sa sve četiri noge na traku. Nakon toga ga pohvalite i pomazite.
Ponavljajte ovaj postupak nekoliko puta dok pas već sam neće spremno skakati na traku i čekati poslasticu. Neki psi će to napraviti odmah, a nekim će trebati više vremena. Imajte strpljenja.


Kretanje:
Učenjem psa da poveća i smanji brzinu trčanja na traci, možete mijenjati brzinu same trake i tako trening psu učiniti zanimljivijim.
Faza 1 - ovo je faza u kojoj se pas privikava na kretanje površine. U toj fazi pas treba pokretati noge vrlo sporo uz brzinu trake od 3,2 do 4 km/h.
Faza 2 - je faza u kojoj psa učimo da trči. Brzina će za svakog psa varirati, no ovo su neke smjernice: mali i srednji psi 4.8 - 5.6 km/h; srednje do veliki psi 5.6 -7.2 km/h; velike pasmine 6.44 - 8 km/h.

Počnite iz položaja 1 (pokraj psa, kratka uzica). Neka pas polagano hoda. Nakon nekoliko minuta polako povećavajte brzinu na traci i pratite položaj psa. Kada počne trčati ostavite takvu brzinu nekoliko minuta i tada je opet polako vraite na brzinu mirnog hoda.











Kada povećate brzinu pas može zaostajati i krenuti lagano unatrag, tada ga govorom potaknite da ostane u prednjem dijelu trake. Ako pas ne mijenja brzinu trčanja kako je Vi mijenjate na traci i počne zaostajati, morat ćete napraviti intervale u brzini. Smanjite brzinu do mirnog hoda, povećajte do trčanja, smanjite opet na hodanje, itd. Radeći to nekoliko puta za redom, pas će se naučiti kretati brže kako se traka ubrzava.. Za nesigurne pse ponekad je potrebno i 5-7 puta kako bi se vidio tek mali napredak. Znak napretka je kada pas prilikom ubrzavanja trake ostaje u prednjem dijelu. Uspješno odrađena faza 2 je u trenutku kada pas u idealnoj brzini trčanja ostane 3-5 minuta na prednjem dijelu trake.
Faza 3 - je faza u kojoj učite psa da nastavi trčati i onda kada povećate negib staze. U ovoj točki, psu već mora biti ugodno hodati i trčati po traci. Počinje se tako da pas mirno hoda i polako se povećava nagib. Kod svakog proizvođača različite su skale, pa ako je skala od 1 - 15,  prvo je stavite na 5. U tom položaju pas bi trebao hodati 2 - 3 minute, i zatim spustite stazu na 0. Nakon toga povećajte brzinu do trčanja i tada opet nagib stavite na 5. Nakon nekoliko minuta spustite stazu i neka pas ostane tako trčati par minuta. Ako je pas savladao trčanje s nagibom, možete ga uključiti u dnevnu rutinu. Ako pas ne može pratiti traku i počne zaostajati, Vi se stanite u položaj 2 (ispred trake) i verbalno potičite psa da trči. Također možete psa tu i tamo povući prema naprijed uzicom kako ne bi pao sa staze, ali zapamtite, sigurnost psa Vam mora biti na prvom mjestu.
Faza 4 - je faza u kojoj je radi na većim brzinama trčanja. Dobre smjernice bi bile za male pse 6.5-8 km/h; srednje do velike pse 8.8-10.5 km /h; velike pasmine 10.5++ km/h.

Prije nego što krenete u ovu fazu u obzir morate uzeti dob i fizičke karakteristike Vašeg psa. Mladog psa ne treba forsirati jer to može izazvati suprotan učinak i može biti loše za razvoj organizma. Također, morate u obzir uzeti iskustvo na traci za trčanje, drzgim riječima - koliko dobro je passavladavao hodanje i trčanje u prijašnjim fazama. Ova faza učenja na brzo trčanje je jednaka kao i prethodne faze i mora biti postepena, a Vi uvijek morate pratiti zaostaje li pas za trakom. U ovoj fazi uvijek morate biti u mogućnosti odmah zaustaviti traku ako primjetite da se pas počeo "boriti" s trčanjem.


Raspored

 Raspored i plan vježbanja ovisi od psa do psa, no neke općenite smjernice su sljedeće.

 1. tjedan - faza 1,  3-5 minuta učenje psa da skoči na traku, hodanje po traci 3-5 minuta, sjesti kada se traka isključi, nagrada, pohvale i otpust sa trake. Trener je cijelo vrijeme u položaju 1.
2. tjedan - faza 2, 6-10 minuta učenja da pas ubrza od hodanja prema trčanju (mijenjanje brzine u intervalima). Hodanje 1-2 minue, trčanje 3-5 minuta, hodanje 1-2 minute. Pas treba sjesti kada se traka isključi, a trener je u položaju 1 cijelo vrijeme.
3. tjedan - faza 3, 10-15 minuta učenja hodanja prema trčanju uz nagib trake. Od psa se traži da sjedne nakon što se traka zaustavi. Trener je u položajima 1 ili 2.
4. tjedan - faza 4, 15-20 minuta hodanja, joggiranja i trčanja, brzog hoda s usponom, sa zagrijavanjem i hlađenjem ( hod 1-2 minute na početku i kraju vježbanja). Kada se traka zaustavi, pas mora sjesti. Trener može biti u sva tri položaja osim u trećem kada pas brzo trči.
5+ tjedana - zapisujte i tablicu podatke vezane uz vježbanje, koliko pas pretrči (udaljenost), maksimalna brzina trčanja, ukupno vrijeme vježbanja i maksimalno postignuti nagib staze. Preporuča se pratiti napredak psa kako bi mu trening mogli pojačavati i uvijek ga napraviti iznova zanimljivim. Također pratite tjelesnu težinu psa kako bi količinu vježbanja uskladili s prehranom.


Problemi


Vršenje nužde po traci za trčanje - ovo je jedno od frustrirajućih problema, no nije nerješiv. Prije treninga izvedita psa da nuždu obavi vani. Također pratite ponašanje psa. Ako počne odjednom čudno namještati stražnjicu, njuškati puno po traci, ugasite traku i brzo ga izvedite van. I kao što sam već navela, nemojte psa trenirati nakon jela.


Odlazak sa trake tijekom treninga - Vaše premještanje u položaj 2 ili 3 prerano, rezultirat će pokušaje psa da skoči s trake dolje. Zato se preporuča ostati u položaju 2 bar prva dva tjedna, i raditi na kratkoj uzici u poziciji 2. Ako pas i dalje skače sa trake dolje, ostanite u položaju 1 još neko vrijeme prije nego odete u položaj 2 i 3. Neka pas uvijek prvo sjedne na traku kada se zaustavi prije nego mu dopustite da siđe s trake, i to će mu stvoriti dojam da prvo mora ostati na traci prije nego mu se dozvoli da se spusti s nje.

Prebrzo trčanje -  je česti problem na samom početku vježbanja. Možete ga probati rješiti na nekoliko načina. Prvi je verbalno usporavanje rječju "ne" ili povlačite psa uzicom prema natrag kako bi se prije umorio ili odmah na početku povisite nagib, kako bi pas potrošio početnu energiju. Nakon nekoliko minuta pas će prestati s ubrzavanjem koje je uglavnom nusprodukt uzbuđenja . Ako se pas tako ponaša ne preporučuje se položaj 2. jer položaj trenera ispred psa samo psa potiče na još brže trčanje.

Usporavanje - može biti posljedica nekoliko uzroka, a prvi je umor. Ako pas dahće i curi mu slina sa jezika, a pas se bori kako bi održao svoju poziciju na početku staze, vrijeme je za hlađenje i završetak treninga. Zaostajanje može biti i posljedica prebrzog povećanja brzine trake u fazi privikavanja psa na traku, pogotovo ako se ono pojavi u prve tri faze. Psi postupno povećavaju izdržljivost i izgrađuju potrebne mišiće za dulje vježbanje. A nekim psima jednostavno treba mnogo više poticaja kako bi se pokušali održati na početku trake.