petak, 30. rujna 2011.

Prognoza karcinoma mjehura kod pasa

Karcinom mjehura može zadesiti pse svih dobi, no češći je kod starih pasa. Karcinom se može manifestirati kroz simptome poput bolnog uriniranja, krvi u urinu i učestalih sekundarnih infekcija. Prognoza karcinoma mjehura ovisi o više faktora. Pas se može izliječiti do kraja ako se tumor u poptunosti odstrani i ne naraste ponovo, no može se dogoditi da pas preživi i manje od 6 tjedana.


Faktori koji utječu na prognozu:
  • stadij karcinoma
  • primjenjen tip liječenja
  • odgovor organizma na liječenje
Pas s karcinomom mjehura može živjeti od 6 tjedana do dvije godine. U najboljem slučaju, moguća je operacija kojom se tumor u potpunosti ukloni i više ne naraste, i tada se očekuje normalna dužina života psa.


Stadij karcinoma

Karcinom mjehura se može otkriti u ranim fazama ako pas pokaže neke znakove. U tom slučaju može se primjeniti adekvatno liječenje već na samom početku bolesti i šansa za preživljenje je veća. Ako je karcinom mjehura  u srednjem stadiju napredovanja, pas još uvijek može imati veću šansu za preživljenje, jer je tada u većini slučajeva još moguća operacija. Kada je karcinom uznapredovao i proširio se na druge organe, prognoza je loša. Karcinom mjehura kod pasa može metastazirati u pluća ili limfne čvorove unutar 6 tjedana. Zato je bitna brza reakcija i liječenje.


Liječenje

Način liječenja također utječe na prognozu karcinoma.
  • Operacija i odstranjenje tumora i okolnog tkiva. Operacija nije uvijek opcija, i to u slučaju kada je karcinom u uznapredovalom stadiju ili je smješten nepovoljno. U slučaju operacije, ako se odstrani kompletan tumor i niti jedna maligno promijenjena stanica ne zaostane, pas može dalje voditi normalan život.
  • Kemoterapija se daje psu ako ga nije moguće operirati, ili nakon operacije. Takva vrsta lijekova  usporava razvoj malignih stanica karcinoma. Ako se daje nakon operacije, prognoza može biti još bolje za psa. Ako se psu daje isključivo kemoterapija ( bez drugih oblika liječenja), može samo usporiti napredovanje bolesti koja se u konačnici uvijek proširi (u periodu do dvije godine).
  • Zračenje može smanjiti bolove psu, ali mu ne produžuje život.
  • Kortikosteroidi poput prednisona se mogu koristiti kod pasa s karcinomom mjehura. Oni ne produžuju život već samo poboljšavaju kvlitetu života psa.

Odgovor organizma na liječenje


Odgovor organizma na liječenje je nemoguće kontrolirati. Neki se psi mogu poptpuno oporaviti nakon operacije. Kod drugih se mogu pojaviti novi tumori, lokalizirani u mjehuru ili drugim dijelovima tijela. Psi različito reagiraju na kemoterapiju. Jedni će pokazati poboljšanje u stanju, dok drugi neće.

Nema komentara:

Objavi komentar