utorak, 6. rujna 2011.

Razlike između sredstava protiv buha za mačke i pse

Mnoge su razlike između proizvoda protiv buha koji se koriste kod mačaka i kod pasa. Važno je da znate sljedeće razlike prije nego neko sredstvo kupite. Ako niste informirani možete dati novac za krivi proizvod i čak naštetiti svom ljubimcu. Ispod su opisane najvažnije razlike.


Sastojci

Glavna razlika između psećih i mačjih lijekova i šampona protiv buha je u glavnom sastojku. Permetrin je uobičajeni insekticid kojeg nalazimo kod psećih proizvoda za prevenciju nastanjivanja buha i lako se može zamijeniti s piretrinom, koji se nalazi u mačjim proizvodima. Permetrin je jači oblik piretrina i može biti toksičan za mačku. Ako imate i mačku i psa, važno je da ne budu u direktnom kontaktu nakon što ste tretirali psa.
Preporučene supstance za uspješni tretman uništavanja buha su u sigurnoj količini da se eliminiraju odrasle buhe. Supstance za borbu poput regulatora rasta ili inhibitora razvoja insekata su sigurni za sisavce i djeluju jedino na insekte. Budite oprezni kada se radi o liječenju buha na skotnim životinjama. Konzultirajte vašeg veterinara u tom slučaju.


Težina

Doziranje aktivnih supstanci u proizvodima protiv buha se bazira na težini. Nabavite proizvod koji je prikladan za trenutnu težinu Vašeg ljubimca. Ako niste sigurni koliko je težak, neka ga izvaže veterinar. Ako je ljubimac dovoljno malen, možete procijeniti njegovu težinu tako što ćete se prvo sami izvagati, zatim uzmete ljubimca i izvažete se s njim. Dobivena razlika je težina ljubimca. Težina je drugi razlog zašto sredstva protiv buha za pse nisu dobra i za mačke. Mnoge mačke su značajno manje od pasa. Ako to uzmemo u obzir zajedno s mačjim osjetljivim metabolizmom, upotreba krivog sredstva može uzrokovati teške probleme kod mačke.


Okolina i okoliš

Nabavite sredstvo protiv buha koje je pogodno za okolinu u kojoj živite. Takva sredstva u sebi mogu sadržavati i supstance koje odbijaju komarce, krpelje i druge insekte. Mačka koja živi samo u zatvorenom prostoru treba manje potentno sredstvo, dok pas koji izlazi van treba jače kako bi eliminirao insekte. Istražite koji su najčešći insekti u području u kojem živite i prema tome odaberite sredstvo koje ćete kupiti.
Kada kupujete proizvod protiv buha pripazite na sljedeće:
  • Pročitajte etiketu. Sastojci određuju djelovanje.
  • Nikada ne stavljajte pseći proizvod na mačku.
  • Izvažite ljubimca kako bi znali pravilno dozirati sredstvo.
  • Raspitajte se o insektima u Vašem kraju.
  • Uvijek konzultirajte veterinara kada želite koristiti ove proizvode na skotnoj životinji.