nedjelja, 11. rujna 2011.

Respiratorni problemi kod psa

Problemi sa disanjem upućuju na problem u respiratornom traktu pasa. Te probleme ne treba zamijeniti s dahtanjem, koje je kod pasa često. No ako primjetite da pas pretjerano dahće ili ima problema sa disanjem, potražite pomoć veterinara. Problemi u dišnom sustavu su česti kod starih pasa, ali češće se javljaju kod  nekih pasmina (kod mopsa, boxera, boston terijera, bulldoga i Shih-tzua).



Simptomi 
  • kihanje
  • kašljanje
  • teško disanje
  • otežano disanje
  • pretjerano dahtanje
  • nosni iscjedak
  • plitko disanje
  • stridor
  • plavo zubno meso
  • gušenje

Uzroci problema s disanjem

Kihanje je često uzrokovano nekim problemom u nosnom prolazu i nije zabrinjavajuće ako pas ne kiše toliko da mu počne curiti krv iz nosa. Kihanje je refleksna akcija kojom se pas rješava iritansa u nosnom kanalu. Ponekad može ukazivati i na ozbiljniji problem, poput nosnog tumora (izrasline). Kašalj je uzrokovan alergijom, infekcijom ili stranim tijelom koje je zapelo u dišnim putevima. Mnogo ozbiljniji uzroci kašlja su tekućina u plućima, srčana bolest, tumori, bolesti pluća ili ozljede. Ako ljubimac kašlje i kiše duže od jednog dana, najbolje je što prije otići do veterinara.

Ako se čuje zviždanje dok pas diše, odvedite ga do veterinara što prije, jer to stanje može biti povezano s plućnom bolešću ili bronhitisom i treba ga ispravno liječiti. Otežano disanje može se povezati i sa strganom dijafragmom, tumorima i ozbiljnim stanjima koje treba što prije liječiti. Pretjerano dahtanje (bez da je pas prethodno vježbao ili trčao)  može biti posljedica šoka, otrovanja ili boli te također traži pomoć veterinara.


Drugi manje učestali problemi s disanjem

Ako je pas pretrpio ozljedu prsa, disanje će mu bti plitko. Tekućina , krv ili gnoj u prsnoj šupljini također može rezultirati plitkim disanjem.
Gušenje može biti izazvano gutanjem nekog predmeta koji je zapeo u dišnim putevima, zbog alergijske reakcije na ubod insekta ili ozljede grla. Ovakvo stanje zahtijeva hitnu intervenciju. Plavo zubno meso moze značiti nedostatk kisika i isto je hitno stanje.


Liječenje dišnih problema kod psa


Ovi problemi se rješavaju liječenjem uzroka kojeg bi trebao pronaći veterinar. On će provesti fizikalni pregled, uzet će anamnezu životinje i povijest oboljevanja, izmjerit će krvni tlak i eventualno napraviti testove poput rtg snimanja, elektrokardiogama, pretragekrvi i ECG.
Liječenje je usmjereno na kontrolu stanja koje uzrokuje dišne probleme.
Pravilna prehrana, vježbanje i redoviti liječnički pregledi mogu na vrijeme pokazati neke dišne probleme.Većina ih se može izliječiti pravilnom prehranom, vježbom i lijekovima. Samo teška stanja nekad traže operacijski pristup.