ponedjeljak, 26. rujna 2011.

Savjeti za dresuru dobermana

Dobermani su psi koji su vrlo lojalni, ali traže odlučnog vođu - vlasnika. Nastali su kao pasmina još u 18. stoljeću kada su ih uzgajali za zaštitu. Često se i danas koriste kao policijski ili psi čuvari.
Dobermani su vrlo inteligentni, i stoga trebaju disciplinu i čvrstu ruku koja će im biti vodilja. Ispravno dresiran, doberman je pas pun ljubavi, nježnosti i koji voli biti u krugu svoje obitelji koju će štititi u svim okolnostima.


Dobermana treba održavati mentalno aktivnim

Jedno od osnovnih pravila kojeg se mora držati svaki vlasnik dobermana je da ga mentalno stimulira. Dobermanima lako postane dosadno ako ih se puno ostavlja same ili ignorira. Kao rezultat toga, često ih se nađe kako kopaju po vrtu, žvaču namještaj ili pretjerano laju.
Kada ostavljate dobermana samog, budite sigurni da se ima s čime zabavljati. Loptice sa skrivenim poslasticama za pse ili posude za hranu koje zahtijevaju od psa da otvore vratašca ili zasun nude mnogo mentalne stimulacije koja je toliko potrebna ovoj pasmini.
Kada ste kod kuće, trebate zaokupiti psa mentalno zahtjevnim aktivnostima. Pronađite omiljenu igračku ili poslasticu, sakrijte ju u krugu jedne prostorije i potaknite psa da ju pronađe. Počnite s ovom igrom dok je još doberman mali. U početku krenite sa skrivanjem objekta u lakšoj okolini, i otežavajte mu postepeno kada Vam se učini da je psu već to postalo lagano.
Uz mentalnu aktivnost u igri skrivača, uvijek možete vježbati osnovne komande poput sjedni, čekaj, ostavi ili traži.


Vježbanje na dnevnoj bazi vrlo je važno

Sretan doberman je onaj koji ima dovoljno rigorozne fizičke aktivnosti na dan. Dobermanu je potrebno barem sat vremena vježbe dnevno. Prošećite s njim sat vremena nakon doručka ili večere. Šetnju možete kombinirati s peridima trčanja za lopticom, igračkom ili treningom poslušnosti. Dobermani vole plivati, pa ako je lijepo i toplo vrijeme, odvedite psa na rijeku ili jezero da pliva.
Tijekom dnevne šetnje, psa možete naučiti važnim socijalnim vještinama. Također, često radite na sjedni - čekaj komandi.


Naučite se procijeniti psa

Ključ bilo kojeg treninga je da znate "pročitati" psa. Mnogi vlasnici previše forsiraju svoje pse, pa oni postanu frustrirani. U jednom treningu radite na samo jednoj novoj komandi. Ako primjetite da je psu dosadno, završite s vježbom i okrenite se nečemu zabavnom.
Ako znate napraviti trening zabavnim i ako znate procijeniti kada prestati, doberman će se veseliti vašem zajedničkom druženju. Ako ga pak previše forsirate, vjerojatno neće voljeti dresuru i vrlo teško će savladavati i one osnovne zapovijedi poslušnosti.


Ne tucite i ne vičite na psa



Kažnjavanje i vikanje na psa učinit će to da pas neće voljeti niti trening, niti Vaše postupke. Sa grubim kažnjavanjem dobermana kada on ne napravi ono što Vi želite, pretvorit će ga u nervoznog, moguće agresivnog psa. Pratite svog psa, ako u određenom trenutno ne može izvesti ono što od njega tražite, jednostavno prijeđite na nešto drugo, a drugi put se ponovo pozabavite onom problematičnom komandom. Ništa ne ide na silu.

Broj komentara: 7:

  1. hvala na dobrim savetima voleo bi da postoje vise ovakvih sajtova ko sto je vas. ekstra ste

    OdgovoriIzbriši
  2. KRATKO I JASNO.HVALA

    OdgovoriIzbriši
  3. Podrzao bih komentar "kratko i jasno. hvala." i pozvao da izbacite jos neki tekst o dobermanima, jer ovaj je bio jako koristan.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dal bi tio jos neko dati koji savjet na klenkruno@gmail.com posto sam u potraznji za dva dobermana zenskom i muzjakom ili ako bi tio neko pokloniti stene dobermana neka se javi na meil unaprijed zahvaljujem

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kruno klen .imam muzjaka dobermana starog sest meseci ali deca se plase jer je veliki pa ako te zanima da mi kasnije das malo stene .064 920 4073

      Izbriši
  5. kruno Klen .imam muzjaka dobermana starog sest meseci ali se deca plase jer je veliki dali bi ti odgovarao a da mi posle das malo stene kad bude .ako te zanima pozovi . 064 920 40 73

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne slažem se sa vam da se doberman šeče nakon jela a pogotovo istrčava zbog njihovog problema sa mogučnošću okretanje želuca. Ja svoju ljepoticu istrčim i onda kada dođe doma dobije fini obrok :)

    OdgovoriIzbriši