srijeda, 14. rujna 2011.

Sljepoća kod mačaka

Sljepoća je kod mačaka neuobičajeno stanje, i može nastati ako se uzroci ne otkriju na vrijeme i ne liječe. Mačke ne trebaju oba oka kako bi vidjele jasno, tako da to može uzrokovati probleme kada se želi otkriti je li mačka slijepa. Mačke koriste i druge osjetila poput dodira, njuha i sluha i preko njih se može uspješno kretati, čak i kod potpunog gubitka vida.


Uzroci sljepoće

Sljepoća kod mačaka se može pojaviti iznenada, kada neka trauma izazove gubitak vida, ili može nastati kao pogoršanje stanja očiju krou dulje vrijeme. Do takvih pogoršanja uglavnom dolazi ako se na vrijeme ne primjeti neka bolest koja uzrokuje sljepilo, a to može biti neliječeni glaukom, visoki krvni tlak ili neki tumor.
Glaukom je jedan od najčešćih uzroka. Javlja se kada dođe do porasta očnog tlaka, koji uništava očni živac. Kada se očni živac ošteti, vidni impulsi se ne mogu više pravilno inerpretirati i dolazi do gubitka vida.
Visoki krvni tlak može uzrokovati sljepoću ako se dugo vremena ne liječi. Povećan tlak u kapilarama ili krvnim žilama uzrokuje destrukciju mrežnice. Preveliki tlak uzrokuje pucanje kapilara, pa mačka može imati krvave bjeloočnice. Uglavnom u tom stadiju većina vlasnika primjeti da nešto nije u redu.
Ozbiljne ozljede oka mogu dovesti do sljepoće. Njih nalazimo kod mačaka koje slobodno hodaju po vani, jer one češće upadaju u tučnjave i borbe.  Ogrebotine i ugrizi mogu oštetiti kritične dijelove oka. U ovom slučaju nije sama ozljeda uvijek najbitnija, već i infekcija koja se može razviti u ranjenom oku i dovesti do sljepoće.
Najozbiljniji uzrok sljepoće su tumori. Oni tumori koji se smjeste u mozgu ili u očnoj šupljini mogu stvarati pritisak na važne dijelove vidnog puta. Ako tumor zahvati mozak, i to njegovu okcipitalnu regiju, najčešće nema nade za povratak vida. Slično tome, tumori smješteni uz oko mogu izazvati veliki pritisak na mrežnicu i očni živac i uzrokovati njihovo trajno oštećenje.


Znakovi sljepoće

Ponekad je teško procijeniti je li mačka izgubila vid. No neki upozoravajući znakovi mogu biti:
  • zaletavanje u objekte
  • iznenadno agresivno i napadajuće ponašanje
  • gubitak interesa za normalne aktivnosti

Dijagnoza sljepoće

Dijagnoza je direktno vezana na uzrok sljepoće. Kako god, u cilju dijagnosticiranja sljepoće treba provesti niz testova. Testiranje može obuhvaćati sljedeće:
  • temeljit pregled očiju sa svjetlom
  • testiranje refleksa zjenice
  • fizičko promatranje mačjeg kretanja.
Dijagnoza može uključivati i pregled očnog živca i funkcije mozga ako se sumnja na tumor.



Liječenje sljepoće kod mačaka

Liječenje sljepoće razlikuje se od slučaja do slučaja, ovisno o uzroku. Glaukom i visoki krvni tlak liječi se neovisno, i što prije. Ako prođe dugo vremena a ne poduzme se ništa po tom pitanju vjerojatno će doći do ireverzibilnih (nepopravljivih) oštećenja struktura oka i sljepoće. No, ako do toga i dođe, treba i dalje razmatrati liječenje ova dva stanja kako ne bi došlo do oštećenja drugih funkcija u organizmu.
Ako su uzrok tumori, trebat će se odstraniti kirurškim putem. Ako je tumor uzrokovao trajno oštećenje struktura oka ili dijelova mozga odgovornih za vid, sljepoća može biti ireverzibilna.