utorak, 6. rujna 2011.

Tri tipa mačje alergije na koje bi vlasnik trebao obratiti pažnju

Mnogo je alergija koje se mogu pojaviti kod mačke, no tri tipa se češće javljaju. Simptomi uzrokuju neugodu i iritacije kod mačke, i ako se ne uoče na vrijeme mogu dovesti do ozbiljnih infekcija.
Alergija je pretjerana reakcija organizma na supstancu koja normalno nije štetna. Mačji imunološki sustav reagira na antigen tako da uništava bijele krvne stanice. To potiče imuni sustav na stvaranje histamina, histamin širi kapilare, mijenja protok krvi. Područje postaje toplo, svrbi, a mačka se grebe. Najčešće alergije su alergije na hranu, buhe i inhalacijske alergije.


Alergija na hranu

Ona se razvija nakon što se mačka stalno isto prehranjuje. Simptomi su grebanje u području vrata i glave, gubitak dlake, proljev, nadutost, a nekad i infekcije uha. Alergija se često javlja na govedinu, jaja, mliječne proizvode, piletinu, svinjetinu i rižu.

Liječenje ovakvog tipa alergije uključuje eliminaciju određene hrane i tako se vidi na što je mačka alergična. Mački se daje posebna hrana nekoliko tjedana. Kada su mački nestali simptomi alergije, uvodi se jedna po jedna namirnica dok mačka ponovno ne odreagira alergijom. Ova metoda se ponekad može odužiti i do tri mjeseca dok se ne pronađe uzrok alergije. Također, mački ne treba davati nikakve poslastice dok se ne izolira hrana koja je problem.



Alergija na buhe

Ovo je najčešći tip alergije koji se javlja kod mačaka. Uzrok je slina buhe, a mačka ne mora od prije biti zaražena buhama kako bi se alergijska reakcija pojavila. Prvi znak je najčešće na bazi repa, ali može se pojaviti i oko ušiju i na glavi. Pojavljuje se gubitak dlake zbog pretjeranog grebanja, grizenja i lizanja regije. Treba pripaziti da se ta područja kasnije ne inficiraju.
Liječenje je topikalno raznim kremama i uljima koja smanjuju svrbež i liječe izloženu kožu i smanjuju rizik od daljnje infekcije.



Alergije na inhalirajuće agense


One su dosta česte i uzrokovane su jakom reakcijom organizma na lebdeće čestice zraka poput plijesni, peludi i grinja. Ta reakcija uglavnom uzrokuje svrbež po mačjem licu, prsima, trbuhu ili šapama. U ozbiljnijim slučajevima javljaju se znakovi zatajenja gornjih dišnih puteva, otežano disanje i stalno kihanje.
Otkriti na koji alergen je alergična mačka u slučaju inhalirajućih agenasa je veći izazov. Ponekad treba izvesti, intradermalni kožni test, gdje se alregen pod kožu stavlja injekcijom u područje oko oka. On omogućuje veterinaru da pobliže otkrije uzrok alergije, te konačno i izliječi mačku. U težim slučajevima alergije, mačka treba dobiti injekcije teroidnih pripravaka kako bi joj se olakšalo stanje.
Izloženost mačke inhalirajućim alergenima možete smanjiti tako što ćete u sezoni peludi držati mačku u zatvorenom prostoru, uz zatvorene prozore.