petak, 9. rujna 2011.

Uzroci zatvora kod mačke

Ako Vaš ljubimac pati od povremenog zatvora, nije zabrinjavajuće. Manje promjene u prehrani su možda dovoljne kako bi se poboljšala probava i preveniralo ozbiljnije stanje. Konstipciju (zatvor) vlasnik može primjetiti ako redovno čisti kutiju za nuždu. Ako je došlo do promjene u količini izmeta, tj. ona se smanjila, mačka vjerojatno pati od zatvora.



Znakovi konstipacije
  • Naprezanje prilikom defekacije
  • Smanjena količina izmeta 
  • Izmet je suh i tvrd

1. Opstrukcija
Opstrukcija je čest uzrok zatvora kod mačke. Neprobavljiva hrana poput dlake ili kostiju može se pomiješati s izmetom i blokirati prolaz. Da bi smanjili rizik od navedenog, četkajte mačku svakodnevno kako bi smanjili količinu dlake koju mačka proguta lizanjem.
Ako Vaša mačka redovno lovi, te ubija i jede ptice i glodavce, stavite joj ogrlicu sa zvoncem. Ono upozorava male životinje i omogući im bijeg, pa će tako i mačka jesti manje neprovjerene hrane.



2. Problemi s pijeskom za nuždu
Mačke nekad ne žele koristiti prljavi pijesak ili pijesak koji dijele s drugom mačkom. Ako mačka "zadržava" izmet, može stvoriti ili povećati simptome zatvora.


3. Manjak vlakana
Mnoge mačke prehranom ne unose dovoljno vlakana. Postoji za kupiti gotova hrana za mačke s visokim udjelom vlakana. Ako se ona sviđa Vašoj mački, pogodna je za stalno korištenje.
Nešećerene, konzervirane bundeve mački daju vodu, vlakna i vitamine. Dodajte dvije žlice na dan u mačju hranu. Ostaci se mogu smrznuti u kockice i kasnije upotrebljavati.


4. Dehidracija
Povećajte količinu vode koju mačka konzumira dodavanjem friške vode u zdjelicu. Uvođenje konzervirane hrane povećava također unos tekućine.
Eksperimentirajte s različitim posudama. Mačke mogu biti izbirljive oko dizajna. Ponudite im vodu širokom tanjuru, keramičkoj zdjelici ili šalici za kavu. Neke mačke vole hladnu, a druge toplu vodu. Jednom kada sto otkrili što Vaša mačka voli, mijenjajte vodu svaki dan i uvijek natočite istu količinu. Ovo će Vam pomoći da lakše pratite unos vode u organizam mačke i samo njeno zdravlje. Morate primjetiti bilo kakvo iznenadno povećanje ili smanjenje konzumacije vode.


5. Nedostatak vježbe
Mačke koje se malo kreću podložnije su zatvoru. Posvetite svakodnevno dovoljno vremena mački kako bi joj osigurali dovoljno kretanja, vježbe, smanjili dosadu i probleme u ponašanju.


6. Nedostatna prehrana
Slabije kvalitetna komercijalna mačja hrana sadrži punila i prazne kalorije koje ne održavaju probavni sustav zdravim. Mački bi trebali osigurati kvalitetnu mačju hranu koja sadrži ograničene količine soje, kukuruza i pšenice. Uvijek potražite koje meso je glavni sastojak hrane.

Upozorenje: nemojte davati ljudske laksative mački. To može biti vrlo opasno. Ako smatrate da su potrebni, obratite se vetrinaru.