nedjelja, 4. rujna 2011.

Znakovi depresije i tuge kod mačaka

Depresija kod mačke može izazvati gubitak interesa za hranu, može postati letargična, izbjegavati društvo i povlačiti se u samoću. Mačke mogu postati depresivne kada su njihovi vlasnici u stresu ili tuguju. Možete pomoći Vašoj mački da se bori sa posljedicama depresije, no prvo ih morate znati prepoznati. Neki od simptoma depresije su niže navedeni i opisani.


Depresivne mačke izgube apetit

Apetiti Vaše mačke se može početi smanjivati i odjednom ona počinje ostavljati hranu u zdjelici iz koje je prie sve pojela. Drugi slučaj je da mačka u potpunosti prestane jesti, čak danima. A kada je nudite hranom, uopće ne pokazuje interes za nju. Može također odbijati i poslastice.
Naravno, uvijek trebati ruzeti u obzir da možda postoji neki fizički problem koji može utjecati na apetit mačke. Upaljeni zubi, kao jedna od mogućnosti, mogu hranjenje učiniti toliko bolnim da mačka prestaje jesti.


Depresivna mačka izbjegava društvo ljudi

To je jedan od klasičnih znakova depresije kod mačke. Ona se počinje skrivati po kutevima, ispod namještaja i u sobama koje se ne koriste. Mačka postaje vrlo tiha.
S druge strane,tugujuće mačke koje su izgubile bliskog druga, poput druge mačke ili čovjeka, mogu se početi glasati mnogo više nego normalno. Također mogu hodati okolo u potrazi za izgubljenim prijateljem.


Depresivne mačke su manje aktivne

Mačke puno spavaju, no mačka koja pati od depresije spava više nego inače. Pada i razina aktivnosti, gubi interes za igru i može izgledati snuždeno.


Depresivne mačke pokazuju abnormalno ponašanje

Ovi se znakovi ne moraju pojaviti kod svih mačaka. Neke mačke prestanu voditi brigu o čišćenju krzna, pa im krzno postaje prljavo i matirano. Depresivne mačke mogu postati agresivne, mogu početi gristi i grebati iz čista mira. Takve mačke mogu prestati koristiti ispavno kutiju s pijeskom za wc, a nuždu obavljati npr. po stanu i kući.


Pomozite mački u borbi protiv depresije

Mačke mogu postati depresivne i nakon što prožive veliki stres u životu, poput boravka u skloništu za životinje. Također, mačke mogu postati depresivne ako je njihov vlasnik u takvom raspoloženju i vlasnik svoje emocije nesvjesno prenese na životinju (a mačke su vrlo osjetljive na rspoloženje vlasnika).
Ne očajavajte ako uvidite da je Vaša mačka depresivna. Razgovarajte o tome s veterinarom. Postoje mnogi antidepresivi koji se mačkama mogu dati za oporavak. Takvoj mački treba pružiti puno ljubavi i pažnje, i pokušajte ju oraspoložiti s posebnim poslasticama i novim igračkama. Tada je ljubimcu najpotrebnija ljubav; budite strpljivi, dajte joj vremena i mačka će se oporaviti.