srijeda, 5. listopada 2011.

Hidroterapija kod pasa

Jednostavno definirajući, hidroterapija je korištenje vode kao načina liječenja kod pasa. Uglavnom se koristi kao pomoć u oporavku prije i nakon operacija, kao što se može koristiti i za općenito poboljšanje zdravlja kod psa.


Hidroterapija kao lijek

Fizikalna terapija se smatra vrlo učinkovitom, iako se mnoga stanja mogu pogoršati kada se forsira vježbanje s opterećenjem. Neke od tih osjetljivih bolesti uključuju osteohondritis dissecans, displaziju kukova, luksiranu patellu, kroničnu degenerativnu radikulomijelopatiju, i ozljede koje oštećuju ligamente.
Dodavanje opterećenja tijekom vježbanja je osjetljivo područje i može predstavljati rizik od pogoršanja postojećeg stanja, kao i od nastajanja novih ozljeda. Opterećenje u okruženju vode smanjuje rizike fizikalne terapije i osoba koja ju provodi ne mora brinuti da će dodati preveliko opterećenje na područja tijela koja to ne mogu podnijeti.


Izgled bazena

Dizajni bazena koji se koriste u hidroterapiji variraju, ali u najviše slučajeva izgledaju poput normalnih bazena. Voda se grije jer je otkriveno kako pas ima koristi od tople vode koja okružuje njegove mišiće. Postoje razne rampe preko kojih pas lako ulazi u bazen, i uzica na koju se priveže kako bi ostao u željenom položaju u bazenu. Voda se klorira ili pročišćava na neki drugi način. Neki bazeni imaju mogućnost stvaranja dodatnog otpora kako bi pas morao jače plivati.


Povijest hidroterapije kod pasa

U liječenju ljudi, hidroterapija se koristi još od davnina, a isto tako se dugo koristi i u liječenju konja. Kod trkaćih konja pomaže i liječi ozljede nogu. Kako je bila korisna kod konja, odlučilo se isprobati njene prednosti i kod pasa. I pokazala se kao vrlo uspješna.


Koristi hidroterapije

Dokazano je da hidroterapija ubrzava proces oporavka nakon operacija i usporava progresiju bolesti i stanja koje izazivaju degeneraciju. Također se može provoditi i prije operacije kako bi se ojačala snaga i održalo fizičko stanje prije nego pas dođe u situaciju da vježba normalno kao inače. U ozbiljnim slučajevima prirođenih anomalija kod pasa koji su još premladi za operaciju, može koristiti za sprječavanje pogoršanja stanja do operacije.
Ozljede kralježnice mogu utjecati na motoričke funkcije i jednostavno se mogu liječiti hidroterapijom. Tijekom sporog oporavka živaca, može pružiti podršku u liječenju i omogućiti psu da vježba bez neugode.
Hidroterapija smanjuje težinu na zglobovima, pa ako je Vaš pas pretežak i težina mu jako opterećuje zglobove, to je način da mu omogućite vježbanje bez bolova u zglobovima.

Nema komentara:

Objavi komentar