utorak, 4. listopada 2011.

Komplikacije dijabetesa kod pasa

Dijebetes je endokrina bolest koja se može pojaviti kod pasa. Diabetes mellitus se može opisati kao nedostatak inzulina, hormona koji je bitan u metabolizmu šećera. Diabetes insipidus je uzrokovan nedostatkom vasopresina, hormona koji pomaže bubrezima apsorbirati vodu i rjeđe se javlja od diabetesa mellitusa. Obje vrste dijabetesa mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije kod pasa i treba ih liječiti.


Dijabetička ketoacidoza

Nastat će ako se dijabetes ne liječi ili terapija inzulinom ne djeluje. Organizam psa počinje razgrađivati masnoće i stvara ketone. Šećer ne može ući u stanice i nastaje hiperglikemija. Dijabetička ketoacidoza se može razviti naglo, ali važno je da vlasnici pasa znaju prepoznati neke simptome:
  • gubitak težine,
  • slabost,
  • nagla sljepoća,
  • nezasita glad,
  • pretjerana žeđ,
  • učestalo mokrenje,
  • dehidracija i povraćanje.
Dijabetiča ketoacidoza je ozbiljna komplikacija i hitno veterinarsko stanje koje zahtijeva brzo i agresivno liječenje. Većina pasa se oporavi nakon ispravnog liječenja.


Katarakta

Nažalost, mnogi psi koji boluju od dijabetesa razviju kataraktu i oslijepe brzo nakon postavljanja dijagnoze. Visoka koncentracija šećera u krvi uzrokuje zamućenje leće oka, i može tako dovesti do sljepoće. Uobičajeno liječenje katarakte uključuje operaciju nakon koje se mnogim psima vid povrati.


Uveitis i glaukom

Katarakta češto uzrokuje i curenje proteina u očnu jabučicu, i posljedica toga je upala, tj. uveitis. Ako se uveitis ne liječi, vrlo lako prelazi u glaukom ili uzrokuje odlijepljenje mrežnice. Ako se bilo koje od ovih stanja razvije, komplikacije s vidom će biti trajne. Ako se kod psa razvije uveitis, nije moguća oparcija katarakte, jer je puno veća šansa za nastanak postoperativnih komplikacija.


Oslabljeni imunološki sustav

Pas s dijabetesom lako oboli do rekurentnih (povratnih) infekcija, jer je visoka koncentracija šećera u krvi vrlo atraktivna okolina za bakterije. Nadalje, bakterije dodatno povećavaju razinu šećera u krvi, i stvara se jedan začarani krug. Česte infekcije kod pasa s dijabetesom su infekcije prostate, kože, upala pluća, infekcije urinarnog trakta i druge. Pse koji boluju od dijabetesa treba stalno nadgledati kako bi se što prije otkrila eventualna infekcija i krenulo u brzo liječenje.


Dijabetička neuropatija

Oštećenje živaca može nastati zbog visokih razina glukoze u krvi, i ono često uzrokuje slabost u stražnjim nogama pasa. Vrlo lako se ovaj znak zamjenjuje s degenerativnim promjenama koje nastaju zbog starosti psa. Oštećenje živaca može biti prvi od znakova dijabetesa kod pasa.
Kada se uspostavi normalna razina šećera u krvi, ovaj problem uglavnom nestaje.


Prevencija dijabetesa kod pasa

Dijabetes je ozbiljna bolest za pse i može imati životno ugrožavajuće komplikacije. Najbolji lijek za dijabetes je uopće spriječiti njegov nastanak. Mnogo je načina za to. Trebate kontrolirati težinu psa, hraniti ga zdravom i manje masnom hranom, te mu osigurati redovitu vježbu i kretanje.

Nema komentara:

Objavi komentar