utorak, 4. listopada 2011.

Liječenje displazije kukova kod starih pasa

Liječenje displazije kukova može biti na kirurški ili nekirurški način. To je progresivna bolest koja se primerno nasljeđuje genetski. U mladosti psi mogu biti bez simptoma, a oni se mogu pojaviti kako pas stari. Glavni znakovi su slabost i cviljenje kada je pas u boli.

Kod displazije dolazi do degeneracije zgloba i njegovih struktura, što opet uzrokuje malformaciju kuka.Jednom kada kost dođe u dodir sa zglobnom čašicom (a hrkavica između je nestala), čašica se stanjuje, ligamenti se rastežu, stvaraju se sitne pukotine u kosti i rezultiraju bolnim artirtisom.


Kirurško liječenje

Tri su opcije u kirurškom liječenju;
  1. Rekonstrukcija radi stabilizacije kuka, koja zaustavlja povećanje labavosti zgloba. Najučinkovitija je u ranim fazama bolesti.
  2. Ostranjenje glave bedrene kosti, čime se uspješno sprječava njen sudar sa čašicom. Manje je učinkovita i jeftinija alternativa ugradnji umjetnog kuka, no može biti od koristi brojnim psima.
  3. Ugradnja umjetnog kuka, kojim se zamjenjuju prirodne kosti umjetnima i potpuno vraćaju funkciju kuka. Uspješnost je oko 90%. Najučinkovitija metoda kod težih, starijih pasa.

Nekirurško liječenje

Ove metode liječenja pomažu psu bez obzira je li on operiran ili ne.
  • Aspirin / codein kombinacija, fenilbutazon, glikozaminoglikani i kortikosteridi propisani od veterinara. Nemojte psu davati aspirin ako to veterinar nije odobrio.
  • Umjerena vježba koja ojačava mišiće koji drže slabe kosti. Dobar izbor je hodanje, plivanje, sporije trčanje. Izbjegavajte akrobatske vježbe poput igranja s frizbijem i skakanje.
  • Laganija prehrana.
  • Topli, mekani krevet.
  • Boce s toplom vodom stavljene na bolne kukove. Nemojte koristiti električna grijala tijela zbog mogućih opeklina.

Nema komentara:

Objavi komentar