ponedjeljak, 3. listopada 2011.

Metronidazol u liječnju zatvora kod pasa

Metronidazol se kod pasa koristi za liječenje raznih bakterijskih i parazitskih infekcija. Bakterije i paraziti su među najčešćim uzrocima zatvora - opstipacije. U tom slučaju većina veterinara propisuje metronidazol. Ovaj lijek nije uvijek najbolji izbor za Vašeg psa, jer to ovisi o situaciji i drugim lijekovima koje pas trenutno uzima.


O metronidazolu...

Metronidazol je primjer lijeka koji djeluje protiv parazita i kao antibiotik protiv bakterija. U SAD-u je metronidazol je odobren za korištenje samo kod ljudi od, a ne u veterinarskoj medicini. Međutim, zbog činjenice da zadovoljava neke određene kriterije, veterinar ga može legalno prepisati psu pod određenim okolnostima.
Metronidazol je učinkovit protiv giardie, trihomonasa i drugih sličnih bakterija. One uvijek uzrokuju probavne probleme kod pasa, pa tako i zatvor. Metronidazol ih eliminira iz organizma, a probavni sustav životinje može polako vratiti svoju normalnu bakterijsku floru potrebnu za funkcioniranje crijeva.


Nuspojave i rizici

Metronidazol može izazvati neke nuspojave poput:
  • bolesti jetre i njeno oštećenje,
  • neurološka stanja,
  • letargiju,
  • općenitu slabost,
  • gubitak apetita i težine.
Ovaj lijek nije siguran za dugotrajno uzimanje. Dugotrajne posljedice nisu poznate kod pasa, pa iz tog razloga lijek se ne preporuča dugo koristiti. Pretpostavlja se da bi posljedice  mogle biti ozbiljna oštećenja jetre i neurološki poremećaji od kojih nekih mogu biti nepovratni.
Vrlo je važno veterinara informirati o drugim lijekovima koje pas uzima, jer metronidazol u kombinaciji s nekim drugim lijekovima može imati ozbiljne neželjene učinke.


Doziranje metronidazola

Točna doza koju morate davati svom psu primarno ovisi o veličini psa i njegovoj težini. Što je veći pas, češće ćete mu morati davati lijek i pojedinačna doza će biti veća. Važno je da se držite uputa koje Vam je dao veterinar.
Metronidazol dolazi u obliku tableta, kapsula i sirupa. Većina vlasnika ljubimaca preferira tablete jer je njih najlakše psu dati.


Nema komentara:

Objavi komentar