nedjelja, 9. listopada 2011.

Problemi s kožom kod westija

Westiji su mala pasmina, no na nesreću često imaju probleme s kožom. Imaju dugu dlaku koja zahtijeva pažljivo održavanje i koja može izazvati  neugodu, a često i ozbiljne probleme s kožom. Zbog činjenice da su westiji podložni i brojnim alergijama koje mogu napraviti iritiranu kožu, westiji su jedni od najčešćih pasmina koji dolaze veterinaru zbog problema s kožom.


Iako se ne zna točno zašto, westiji su skloni određenim kožnim problemima, a to su:
  • suha koža,
  • vruća mjesta na koži,
  • iritirana i crvena koža,
  • koža koja se ljušti,
  • kožne alergije.
Ponekad može biti teško nositi se s prije navedenim stanjima, pa često iz tog razloga mnogi vlasnici westija napuštaju svoje ljubimce. Kako god, mnoge je probleme s kožom lako rano prepoznati, i mnogo je načina za njihov tretman i liječenje ako se na vrijeme posjeti veterinara.


Suha i nadražena koža

Vjerojatno je najčešći problem za westije suha i nadražena koža. Simptomi ovog stanja su perutanje kože kad dirate psa (vidljivo okom dok pas leži na kauču, tepihu i sl.), crvena područja kože i druge diskoloracije i osjetljivost kože. Možete primjetiti kako se pas češe, grize ili žvače dijelove kože. Takvo ponašanje još više pogoršava stanje i ne pomaže u ozdravljenju.
Medicinski šamponi pomažu u većini ovih slučajeva. Dostupni su samo uz veterinarski recept, tako da psa morate odvesti na pregled.


Kožne alergije

Drugi česti problem kod westija su kožne alergije. Alergijske reakcije na hranu, čestice u zraku i druge alergene mogu dovesti do kožnih promjena (otvorenih rana ili drugih neugodnih i bolnih simptoma). Westiji naginju alergijama na žitarice i neke druge sastojke u psećoj hrani.. Najbolji način kojim ćete spriječiti pojavu alergija ovog tipa je davanje uravnotežene i kvalitetne prehrane Vašem westiju. Veterinar Vam može preporučiti pravilan izbor hrane.
Ako mislite da pas pati od alergijske reakcije, najbolje je da ga odvedete veterinaru na testiranje. Jednom kada se točno utvrdi na što je alergičan, možete poduzeti daljnje korake kojima ćete alergen odstraniti iz okoline Vašeg ljubimca.

Nema komentara:

Objavi komentar