subota, 29. listopada 2011.

Simptomi liposarkoma kod pasa

Liposarkom je rijetki tip tumora  kod pasa koji se razvija najčešće kod starih pasa. Iako nije vrlo čest, dobro je znati kojim simptomima se može manifestirati, pa se na vrijeme mogu i uočiti i na vrijeme liječiti. Kao i kod drugih tipova karcinoma, što ranije liječenje nosi bolju prognozu i uspješan oporavak.


Opipljive izrasline

Najbolji način za dijagnosticiranje i otkrivanje liposarkoma kod pasa je palpacija (prepipavanje) kože. Kod starijih pasa, veterinar će Vam preporučiti redovit pregled kože u potrazi za kvrgama dok se pas uz Vas odmara. U slučaju liposarkoma, izrasline u potkožne, neposredno ispod kože i dosta tvrde na opip. Vjerojatno nećete moći napipati granicu kvrge koja je uglavnom manja od dva centimetra u promjeru. Prepipajte psa svako toliko kako bi na vrijeme otkrili ovaj znak bolesti. Najbolje je odrediti jedan dan u mjesecu kada ćete detaljno pregledati psa.


Gubitak apetita

Psi s razvijenim liposarkomom često izgube apetit. Ako primjetite da pas postupno jede sve manje, da ne dolazi po hranu kada se ona pripremi i ne pojede ono što bi inače pojeo, tebate se zabrinuti za njegovo zdravlje i stanje općenito. Jedno od mnogih uzroka ovakvog ponašanja može biti i liposarkom.


Promjena u držanju i kretanju

Psi kod kojih se razvija liposarkom često se kreću s nelagodom, odnosno ne kreću se na način na koji su to prije radili. Možete primjetiti da se pas drugačije drži ili ima drugačiji način hodanja. Ponekad simptom može biti i otežano ustajanje, lijeganje i hodanje dolje ili gore po stepenicama. Sve ovo može upućivati na nepravilni rast nekih tkiva ili opet neko drugo stanje koje smanjuje opseg kretnji.


Otežano hranjenje

Kod pasa sa određenim tipom liposarkoma se može pojaviti otežano žvakanje i gutanje. Pripazite na javljanje ovog simptoma.
Liposarkomi su tip karcinoma koji se može izliječiti ako se primjeti dovoljno rano. Preuzmite odgovornost brzog liječenja na sebe ranim uočavanjem znakova i simptoma bolesti kako bi svom ljubimcu produljili život.

Nema komentara:

Objavi komentar