četvrtak, 6. listopada 2011.

Simptomi pseće gripe

Iako je gripa kod pasa rijetko fatalna, prepoznavanje simptoma od Vaše strane i strane veterinara skraćuje period bolesti. Liječenje ovisi o broju i ozbiljnosti znakova gripe.


Simptomi

Većina pasa koji su se zarazili virusom gripe imaju kliničke znakove bolesti koji se ne javljaju samo kod gripe. Zbog toga se gripa često zamijeni s drugom bolesti. No znakovi i simptomi gripe mogu trajati duže vrijeme.
Blaži simptomi uključuju:
  • kašalj
  • curenje iz nosa
  • gusti iscjedak iz nosa.
 Kašalj uglavnom traje u periodu od 10 do 21 dana. Ozbiljni oblik gripe je praćen sljedećim simptomima:
  • visokom temperaturom
  • simptomima koji se vežu uz rane dtadije upale pluća.
Stoma smrtnosti je niska, i kreće se izmešu 5 i 8%, ali to ne znaći da se ne morate javiti veterinaru čim promjetite i blaže simptome.

Kašalj se uglavnom prvi primjeti i kao takav nije vrlo ozbiljan problem. Psa treba ispravno i zdravo hraniti i utopliti ga. Ako primjetite gusti iscjedak iz nosa, trebate zvati veterinara. U tom stadiju pas bi trebao početi uzimati antibiotik širokog spektra. On služi kako bi se spriječilo nastajanje sekundarne infekcije poput upale pluća. Psu cijelo vrijeme treba biti dostupa svježa voda. Antibiotike mu dajte redovito (nemojte preskakati doze).


Dijagnoza

Najučinkovitiji način za dijagnosticiranje vode je testiranje krvi. Njime se provjerava ima li u krvi dovoljno antitijela za borbu protiv virusa influence. Drugi testovi uključuju analizu brisa grla i izolaciju virusa iz tkiva pluća.


Prirodno liječenje gripe

U ovom trenutku nema lijeka kojim se suzbija ili spriječva infekcija virusom gripe kod pasa. No postoje načini kojima se mogu olakšati simptomi. Među onima koji imaju obećavajuće rezultate, ekstrakt sjemenki grejpfruita je najučinkovitiji bez nuspojava. Ekstrakt se psu vrlo lako daje dodavanjem u vodu koju pas pije. Drugi prirodni lijekovi koji se mogu koristiti u liječenju gripe su ekstrakti šipka, primorskog bora, pjeskavice, morske trave i divizme.

Ovi ekstrakti pomažu u borbi protiv respiratornih infekcija i ujedno ojačavaju imunološki sustav. Iako se oslonite na prirodne lijekove u liječenju pseće gripe, to ne znači da ne trebate kontaktirati veterinara u slučaju bolesti.

Nema komentara:

Objavi komentar