subota, 29. listopada 2011.

Što su antibiotici?

Antibiotici su vrlo važan dio veterinarske i humane medicine danas, a još uvijek se mnogo ljudi pita što su to zapravo antibiotici. Ovi lijekovi, dostupni jedino putem recepta, su najpoznatiji lijekovi među onima lakše dostupnima. Naučite što su antibiotici, kako djeluju i kako pomažu Vašem ljubimcu?


Antibiotici su lijekovi koji uništavaju različite bakterije. Dva glavna uzročnika bolesti kod životinja, pa i ljudi, su virusi i bakterije. Bakterije su mali, mikroskopski organizmi koji rastu i razmnožavaju se unutar organizma pod određenim uvjetima. Zbog rasta ovih organizama, nastaje često upala. Bez ispravnog liječenja, upala se može proširiti po organizmu životinje i na kraju čak rezultirati smrću. Virusi, na drugu stranu, ne može opstati sam. Virusi mijenjaju DNK stanica koje napadnu kako bi uopće mogli opstati u organizmu. Ne mogu se liječiti na isti način kao bakterije.
Antibiotici su lijekovi koji djeluju samo na bakterije, nisu korisni u borbi protiv virusa.


Kako antibiotik djeluje?

Dva su osnovna načina djelovanja antibiotika. Prvi je baktericidno djelovanje. Takvi antibiotici ubijaju i uništavaju sve dijelove bakterije, potupno eliminirajući soj bakterija koje su se naselile i izazvale upalu. Drugi način djelovanja antibiotika je bakteriostatsko djelovanje. Ovakav tip antibiotika onemogućava reprodukciju bakterija, pa se bakterije ne mogu dalje umnožavati. Na kraju, bakterije nestaju na jedan ili drugi način, te upala prolazi.


Još neka obilježja antibiotika...

Antibiotici su vrlo važni lijekovi i od njih životinje koje pate od infekcija imaju brojne koristi (u stanjima poput meningitisa npr.), no postoje i neke nuspojave na koje treba obratiti pažnju. Kao prvo, mnogo je dobrih bakterija u organizmu Vašeg ljubimca, uz one loše. Najčešće se nalaze u probavnom sustavu životinje i pomažu joj u probavi hrane koju životinja sama ne bi mogla dobro probaviti. Uz probavni sustav, postoje dobre bakterije i u drugim organskim sustavima.
Na žalost, antibiotici ne mogu razlikovati  dobre od loših bakterija, pa se njihovim uzimanjem uništavaju i dobre vrste. Kao rezultat toga, mogu nastati probavni problemi i problemi druge vrste. Isto tako, antibiotike nije dobro davati životinji predugo, jer se tako mogu trajno poremetiti određeni procesi u organizmu. Najbolje je pridržavati se uputa veterinara.
Za pitanja o vrsti antibiotika koja se propisuje u određenim slučajevima, o trajanju terapije i dozama upitajte svog veterinara.




Nema komentara:

Objavi komentar