subota, 29. listopada 2011.

Tekući vitamini za pse


Od svih vrsta i tipova vitaminskih nadomjestaka u prehrani pasa, tekući vitamini za pse su se pokazali kao najkorisniji. Općenito, vitamini su vrlo korisni za očuvanje zdravlja psa, isto kao i za ljude. Pomažu imunološkom sustavu, održavaju zdravu funkciju različitih sustava u organizmu. Važni su za održavanje metabolizma, probave, rasta, proizvodnje energije i drugih funkcija.

Vitamine možete davati psu u tekućem obliku koji treba razlikovati od tableta i kapsula. Iako se tabletama i kapsulama lako daje psu određena doza vitamina i uobičajeni su u upotrebi, postoje i neke njihove negativne strane.
Kapsule i tablete često imaju dodatne sastojke koji mogu i naštetiti Vašem ljubimcu. To su dodaci koji su važni za ovojnicu tablete, suspenzije u kojima se vitamini pohranjuju, te boje i arome. Ako psu želite davati prirodni nadomjestak koji ne sadrži konzervanse i kemikalije, ovakvi oblici vitamina nisu za Vas. S druge strane tekući vitamini sadržavaju mnogo manje ovakvih potencijalno opasnih dodataka (nije im potrebna ovojnica).

Vitamini u tableti ili kapsuli moraju se razgraditi normalnim probavnim putem. Organizam treba jače raditi kako bi došao do vitamina koji je zaštićen ovojnicom ili kapsulom. Jednom kada se kapusla razgradi, može doći do oštećenja određene količine vitamina tim procesom.
Tekući vitamini se lakše razgrađuju u organizmu psa. U nekim slučajevima mogu se čak dirketno apsorbirati u organizam iz probavnog trakta. Zato su učinkovitiji i imaju brže djelovanje.
Prije nego psu date bilo koji nadomjestak vitamina, konzultirajte se sa veterinarom kako bi dobili što više potrebnih informacija. Veterinar Vam može pomoći u odabiru i doziranju vitaminskog pripravka kako bi psu očuvali zdravlje. Tekući vitamini su dostupni u većini dućana s opremom za kućne ljubimce i veterinarskim ljekarnama.




Nema komentara:

Objavi komentar