ponedjeljak, 3. listopada 2011.

Zatvor (opstipacija) kod pasa i bundeva

Zatvor kod pasa je problem s kojim se bar jednom u životu susretne svaki vlasnik psa. Zatvor može nastati zbog prehrane, probavnih infekcija, stila života psa, stresa i nekih drugih medicinskih razloga. Bundeva je kućni lijek za liječenje zatvora. Može biti odličan izbor ako zatvor nije došao u ozbiljno stanje i nije uzrokovan drugom bolesti.

Zatvor (opstipacija) je stanje u kojem pas nije defecirao duže od 48 sati. U prosjeku, psi vrše "veliku" nuždu jednom do dva puta dnevno, ovisno o tipu prehrane. U većini slučajeva zatvor se rješava kućnim lijekovima bez pomoći veterinara.
Međutim, ako se stanje psa kompleksno (npr. crijevna okluzija), poptreba je intervencija veterinara.


Bundeva kao lijek

Bundeva je izvrsna pomoć u liječenju zatvora ako ste sigurni da to stanje kod Vašeg psa nema ozbiljan uzrok. Bundeva je bogata vlaknima, koji su vrlo korisni u situacijama kada pas pati od proljeva ili zatvora. Vlakna bi trebala biti redovno prisutna u psećoj ishrani, no kada je već došlo do zatvora potrebno ih je nadoknaditi pripravcima.
Nabavite svježu bundevu, ogulite ju i naribajte i ponudite psu. Ako je pojede, imat će laksativan učinak. Količina koju smijete dati psu je najviše 5 čajnih žličica, dva puta na dan. Ako mu dajete više, može uzrokovati proljev.
Neki ljudi više vole skuhati bundevu i dati ju takvu psu.
Možete psu ponuditi i konzerviranu bundevu, no ona mora biti bez dodanih šećera. Konzervirana bundeva može sadržavati neke konzervanse koji mogu kod psa izazvati probavne smetnje, tako da obratite pozornost i na to. Možda je ipak najbolji izbor pronaći svježu bundevu i pripremiti je kod kuće.
Liječenje bundevom bi trebalo pokazati svoje rezultate unutar 24 sata. Suhi izmet u crijevima će apsorbirati vlagu iz bundeve i vlakna će pomoći da se eliminira iz organizma.
Ako pas nakon ovakvog tretmana ne defecira, najbolje je otići do veterinara, jer u podlozi možda leži ozbiljniji problem.


 Alternativno liječenje

 Ako u kući nemate bundevu, postoje drugi prirodni sastojci koji pomažu u rješavanju zatvora:
  • maslinovo ulje
  • riblje ulje
  • zobena kaša.
Kod zatvora, psu morate osigurati dovoljno tekućine kako bi stimulirali rad crijeva i spriječili dehidraciju.



Nema komentara:

Objavi komentar