nedjelja, 2. listopada 2011.

Zatvor - opstipacija kod pasa nakon operacije

Zatvor obično prati kirurške zahvate. Razlog su korišteni lijekovi za anesteziju i analgetici koji se daju nakon operacije. Također, organizam psa je smeten zbog posta prije operacije i boli nakon, tako da pas slabo jede i pije dan, dva.
Ako operacija zahtijeva mirovanje psa, to isto može biti uzrok opstipaciji. Pokretljivost crijeva je usko povezana s kretanjem i vježbom. Kada je pas vani u šetnji, vrlo je vjerojatno da će mu biti potrebna pauza za obavljenje "velike" nužde. Dok god pas može izdržati 20 minuta neprekidnog kretanja, izvedite ga u šetnju. To sprječava pojavu zatvora.
Ako dođe do poremećaja u ravnoteži elektrolita kod psa, može kao posljedica nastati zatvor, pogotovo kod starih pasa. Tijekom operacije, psima se često daje infuzija kako bi bili sigurni da mu je u organizmu adekvatna ravnoteža soli i šećera. Kada pas dođe kući, pratite koliko jede i pije. Može imati slabi apetiti prvi dan. Drugi dan ga pokušajte namamiti na jelo konzerviranom hranom jer ona ima jaču aromu i psi ju radije jedu. Dodavanjem par žlica vode u takvu mokru hranu povećavate unos vode u organizam psa.


Lijekovi koji uzrokuju zatvor

Previcox se propisuje nakon operacije da bi se olakšala bol. Njegove učestale nuspojave su krvava stolica, neugoda u želucu i zatvor.
Rimadyl, Novox i Carprofen su protuupalni lijekovi koji kao nuspojavu također mogu imati zatvor. Ponekad se daju nakon operacije kako bi umanjili otečenost zglobova.
Tramadol je isto analgetik. Ima nekoliko nuspojava, a među njima je i gubitak apetita i dezorijentacija. Psi koji uzimaju takve lijekove više spavaju, preskačući obroke i ne piju dovoljno tekućine. Unos vode je vrlo važan u sprječavanju zatvora.


Pomozite psu

Konzervirana bundeva je odličan način dodavanja vlakana u pseću prehranu. Psi vole taj okus, nije skupa i lako se umiješa u hranu. Vrlo često se preporučuje u liječenju zatvora.
Ako prođe nekoliko dana, a od stolice ništa, dodajte u konzerviranu hranu ljuskice indijskog trputca. Pročitajte upute o doziranju u ovisnosti o težini psa. Općenito, dječja doza je pola do jedne žličice na dan. Većina veterinara smatraju da je adekvatna doza čajna žličica na dan za psa od 30kg. Nakon što pojede obrok sa tim ljuskicama pobrinite se da pas popije dovoljno vode.
Voda u kojoj se kuhala govedina ili piletina bez soli je dobar način da pas popije njemu ukusnu tekućinu. To je jednostavno napraviti kod kuće. Mesne kosti stavite u vodu i neka se kuhaju sat do dva. Ponudite ovu tekućinu samu ili uz neku pseću hranu.


Pomoć veterinara

Ako primjetite krv u stolici zovite veterinara. Neki lijekovi mogu oštetiti sluznicu želuca i dovesti do krvarenja. U tom slučaju, psu se mogu dati drugi lijekovi.

Nema komentara:

Objavi komentar