ponedjeljak, 18. srpnja 2011.

Naučite psa da prihvati mačku - i obrnuto


 Prije upoznavanja
Odmah da napišem na početku. imati ćete više uspjeha sa štencem, nego sa odraslim psom. Pas koji odrasta uz mačku, vidi mačku kao dio obitelji.

Imati ćete nešto manje uspjeha u slijedećim situacijama:
  • Pas je agresivan i lovačke naravi. Takav pas može ozbiljno ozlijediti mačku, ili ju čak i ubiti.
  • Mačka je mala, ili je hendikepirana ili stara. Takva mačka može se ozlijediti u igri sa psom, jer se u grubljoj igri slabije ože braniti.
 Priprema
Dobro upoznajte i mačku i psa. Morate znati što predstavlja njihov govor tijela i kakvog su raspoloženja. Pas mora bit vrlo poslušan i reagirati na komande poput dođi, sjedni, čekaj... Također bi morali znati i smiriti mačku, te joj oblikovati ponašanje uz psa. Znači, i jedna i druga životinja moraju Vas slušati, inače nemojte ih spajati prije vremena.


Upoznavanje
Prije svega, umorite psa igrom ili vježbanjem. Nahranite ga obilno i smirite. Pas mora biti opušten, nikako nervozan ili zaigran. Stavite psa na kratku uzicu.
Mačku stavite u nosiljku ako je plašljiva po prirodi. U suprotnom pustite ju da hoda okolo. Budite naoružani brojnim poslasticama za nagradu dobrog ponašanja.
Neka se mačka i pas prvo uoče iz daleka. Bude kraj psa i gladite ga mirno. Još uvijek nije vrijeme da priđe mački. Nagrađujte i psa i mačku za dobro ponašanje.
Ako pas krene na mačku, povucite ga natrag uzicom. Ako pokazuje znakove pretjerane uzbuđenosti (npr. cijeli se trese), smirujte ga. Ako ne uspijete smiriti psa, maknite mačku i pokušajte ponovno kasnije.
Ponavljajte ovakve kratke susrete nekoliko puta na dan, i dajte psu više mjesta na uzici (ovisno o ponašanju).
Nemojte ići na slijedeću fazu dok god nije prošlo nekoliko dana ovakvih posjeta koji su završili bez incidenta. Također morate uočiti da se obje životinje osjećaju ugodno u društvu druge.


Nastavite s oprezomPsu maknite uzicu, i pažljivo nadgledajte obje životinje. Ako uočite probleme, i mačka ili pas ne reagira na naredbu, vratite se korak natrag na par dana. Postepeno, produljujte vrijeme "odvezanih" posjeta. Ne ostavljajte psa i mačku same dok niste sigurni da su opušteni jedno uz drugo i da neće nastati problemi. Nastojte da u prostoriji postoji mjesto na koje mačka može skočiti ako ju pas napadne. Također, napravite mjesta u kući gdje će posebno biti mačka, a posebno pas. Držite mačju hranu i pijesak izvan dosega psa.


Nekada ne uspijeva
Ponekad, unatoč Vašem trudu, nije suđeno da se pas i mačka vole. Neki su psi jednostavno preopasni da bi bili u blizini mačke (ponekad je i obrnuto). Ako viditeda suradnja između dvije žiotinje ne ide, nemojte forsirati. U tom slučaju možete udomiti u dobru drugu obitelj psa ili mačku, ili ih cijelo vrijeme držati odvojene (što je ponekad teško izvesti). Morate samo shvatiti kada je pas preopasan za mačku i na vrijeme reagirati.

subota, 16. srpnja 2011.

Napravite igračke za mačke


Postoje mnoge igračke za mačke koje možete napraviti kod kuće, a s kojima će se mačka voljeti igrati. Nema potrebe plaćati za igračke koje će mački biti dosadne. Ovdje ćete naći ideje za jeftine, gotovo besplatne igračke. Probajte, možda će se Vašoj mački svidjeti.

Tuljac od WC papira.
Odstranite sav papir s kartonskog tuljca. To je poželjno jer mačke vole trgati papire koji ostanu gore, pa će soba nakon mačkine igre biti sva u neredu. 
Uzmite škare i zarežite rub tuljca duboko oko 3 cm prema centru tuljca. Bilo bi dobro kada bi taj urez bio što paralelniji uzdužnoj osi tuljca. Nastavite rezati utore, međusobno paralelne i jednako duboke, dok ne izrežete cijeli jedan kraj tuljca. Onda se prebacite na drugi kraj tuljca i napravite isto.
Razrezane trakice sada presavinite prema van da budu po 90 stupnjeva na tuljac i gotovo! Imate prvu igračku za Vašu mačku.



Kutija
Većina mačaka se voli zavlačiti u kutije. Uzmite neku kutiju koja vam ne treba, otprilike veličine mačke ili malo veća. Na njoj napravite par prolaza i vaša će mačka uživati u prolaženju kroz kutiju ili će jednostavno odmarati u njoj.

Baterijska svjetiljka
Svjetlo od baterijske svjetiljke mačka će loviti satima. Pazite samo da se u toj igri mačka ne zalijeće u tvrde predmete i pritom ozlijedi. Mačke također vole loviti pointer od lasera, no laserom joj ne smijete ići po očima.



Pero na štapu
Uzmite neki drveni štap. Pronađite pero (onako, malo veće, ne baš ono koje ispadne iz pernatog jastuka). Na štap zavežite malo duži komad špage, zubnog konca ili tankog flaksa. Na drugi kraj špagice zavežite pero, i imate super igračku s kojom možete mačku zabavljati pola dana.


Boca za samonagrađivanje
Maknite čep sa plastične bočice od pola litre. Unutra stavite malo mačjih poslastica i to joj pokažite. Tako otvorenu bočicu dajte mački da se igra. Možda se i nagradi za uloženi trud.

Činčila i vruće vrijeme


Činčile potječu iz gornjih Andi gdje je hladno. Imaju najgušće krzno od svih sisavaca (čak 80 dlaka iz jednog folikula) i mogu umrijeti na vrućini, pogotovo ako je praćena visokom vlažnošću zraka.

Činčila se ne može znojiti. Probajte se zamisliti da zamotani u krzneni kaput (koji Vam pokriva i lice, noge i ruke) cijeli dan provedete u sauni. Tako je činčilama prilikom visoke vlažnosti i temperature.  Da bi se činčila osjećala dobro potrebna joj je temperatura ispod 21 C i vlažnost ispod 80%


Spuštanje temperature u okolini:
Kako bi održali činčilu hladnom, najbolje je fizički spustiti temperaturu okoline u kojoj se nalazi. Naravno to je najbolje i najlakše napraviti klimom (ako ju imate). Većina klimatizacijskih uređaja i odvlažuje uz to što i hladi zrak. Negativna činjenica je ta što se troši dosta struje (ovisno o modelu, naravno).

Hladila koja isparavaju nisu pogodna za održavanje hladnoće kod činčila. Funkcioniraju po principu strujanja zraka preko leda ili vode, pa pritom povisuju vlažnost do neprihvatljivih razina. Također nisu učinkoviti poput klime i ne isplati se u njih ulagati novce.

Drugi način održavanja prostorije u kojoj činčila boravi hladnom je zatvaranje svih prozora tijekom vrućih dana, i otvaranje prozora kroz cijelu noć (da se prostorija ohladi). Također, zavjese trebaju biti navučene kako sunčeve zrake ne bi zagrijavale bespotrebno prostoriju.


Lokalizirano hlađenje činčile.

Ventilator- u principu nema neke koristi osim što pokreće cirkulaciju zraka po sobi, no neke činčile vole osjećaj povjetarca po njuškici i tijelu.
Mramorne pločice, keramičke zdjele - neke činčile vole ležanje na/u njima ki tako se hlade.
Smrznuti grah - smrznite jefitini grah i posipajte po podu gajbe, možda će činčila voljeti ležanje na smrznutim kuglicama.
Hladni pijesak - Pijesak / prašina koju činčila koristi može se staviti također u frižider ili škrinju i ohladiti, te takva hladna ponuditi činčili da leži u hladnom.


Mjere opreza tijekom vrućeg vremena:

Nema vježbanja van kaveza - činčile se lako pregriju dok vježbaju. Morate im maknuti i kolut za trčanje iz kaveza.
Ne putujte s činčilom kada je vani vruće - bolje je pričekati hladnije doba dana (kasnu večer ili noć) i putovati u vozilu koje je klimatizirano.
Ako tijekom putovanja morate stati, ne ostavljajte činčilu u vrućem automobilu - potrebno je svega nekoliko minuta da činčila ugine.
Kavez maknite s direktne sunčeve svjetlosti i ne dirajte previše činčilu.

Igračke za pse

Igračke su važne sa štence i mlade pse.
Psi koji imaju više različitih igračaka se manje dosađuju, a često psi koji se loše ponašaju imaju puno energije i malo stvari kojima se bave (npr. svojim igračkama). Igračke usmjeravaju ponašanje psa prema boljem, pas troši više energije igrajući se s njima, a također se možete igrati i zajedno.


 Psi vole igračke.
Većina pasa voli igračke. Štenci ih osobito vole stavljati u usta. Kao i ljudi, psi se sve manje igraju kako postaju stariji. Ali ako se potiče, i stariji pas će se igrati. Jedna od zabavnih igračaka za Vas i za psa je frizbi. Dobar je za istrčavanje pasa, a neki će ga psi naučiti loviti i u zraku.


Koliko je velik Vaš pas?
Važno je izabrati igračku prave veličine za psa. Nemojte davati velikom psu premale igračke, jer ih može progutati. Mora biti dovoljno velika, tako da mu ne može zapeti u grlu.
Lopte su odlične za igru. Psu možete bacai lopticu i on će Vam je donositi, zatim pas može skakati u vodu za loptom i sl. Lopte su odlična igračka jer pas u igri s njom gubi mnogo energije i vježba. Trčanje za loptom drži psa u pokretu. Zapamtite, umoran pas je dobar pas.



Oprez kod plastičnih igračaka
Važno je da su igračke koje kupujete psu sigurne. Od nekih se Vaš pas može razboliti. Razgovarajte s veterinarom prije kupovanja plastičnih igračaka. Na pakiranju svake igračke potražite natpis "netoksično" prije nego je kupite (pogotovo ako se radi o plastici). Pripazite i na to u kojoj je državi igračka proizvedena.


Igračke od špage i užadi su zabavne psima.
Takve su igračke zavinute i čvrste, a krajevi su "raščerupani". Psi baš vole takve neuredne stvari i štenci ih osobito vole žvakati i loviti. Samo morate pripaziti da uočite na vrijeme komade užadi koje je pas odgrizao, kako ih ne bi progutao.



Dlakave životinje.
Gotovo svi psi vole dlakave životinje. Mogu ih njegovati, spavati s njima, nositi ih okolo ili grickati. Pripazite samo da pas ne pojede dijelove igračke, jer materijal od kojeg su napravljene nije dobar za pseći želudac. Uklonite igračku jednom kada se potrga i zamijenite nekom drugom.



Koliko treba igračaka i gdje ih držati?
Neki ljudi drže igračke u kutijama za dječje igračke ili nekim sličnim igračkama. No, uvijek ostavite par igračaka vani za psa. Nakon nekoliko dana ih možete zamijeniti drugima ako primjetite da su ove psu postale dosadne. Takvim izmjenjivanjem pas će se uvijek iznova veseliti starim-novim igračkama.





Pas i putovanje


Ako planirate putovanje, vjerojatno ste razmišljali hoćete li povesti svog psa ili ne. Da li znate kako putovati sa psom? Takvo putovanje može biti vrlo zabavno ako ste se za njega dobro pripremili. Međutim, loša priprema Vam može uništiti odmor. Ako milite da je najbolje da pas ne ide s Vama, pronađite nekoga tko će Vam ga pričuvati ili ga smjestite u hotel za pse. Ako ste se odlučili voditi ga sa sobom, počnimo se spremati! Najvažnije je da pas ima ogrlicu s imenom (tj. identifikacijom) na sebi cijelo vrijeme. Mikročip može biti dodatna sigurnost. Prije nego uzmete psa na putovanje budite sigurni da sluša osnovne naredbe i da mu možete obuzdati ponašanje. Također, morate isplanirati prijevoz, smještaj i dnevne aktivnosti.


Putovanje zrakoplovom

Putovanje zrakoplovom nije uvijek najbolje rješenje za pse. Za vlasnike pasa psi nisu teret i prtljaga, no za većinu kompanija jesu. Spremište u kojem se pas prevozi nije ugodno za psa. Čak i za one najopuštenije i flegmatične pse to može biti neugodno iskustvo. Neću reći da let zrakoplovom nije jedna od opcija, već samo da nije idealna. Vlasnici malih pasa ponekad imaju sreće. Neke zrakoplovne kompanije dopuštaju da u avion unesete malog psa u torbi za nošenje ako torba (nosiljka) stane ispod sjedala koje je ispred Vas. Najbolje da se za detalje raspitate kod tvrtke koja Vas prevozi. U novije vrijeme javljaju se i kompanije koje su "prijatelji životinja", koje prevoze samo životinje ( ne ljude) u glavnoj kabini, a ne u teretnom prostoru. No, ti letovi su još uvijek ograničeni na pojedine gradove.



Putovanje automobilom

Automobilski prijevoz je uglavnom najbolje prijevozno sredstvo za psa. Ako imate svoje vozilo. pas se vjerojatno već vozio u njemu kod veterinara, u park, itd... Neki psi se ne vole voziti u autu. Veća je vjerojatnost da će se voljeti voziti u njemu ako ima pozitivnih iskustava. Ako psa vozite samo veterinaru, pas će vožnju povezivati samo s lošim iskustvom (ako ne voli veterinara). Probajte psa voziti više puta autom do parka, do dućana s opremom za kućne ljubimce (gdje će dobiti neku poslasticu) ili do nekog drugog njemu ugodnog mjesta. Ako se pas nije navikao na auto, tada je putovanje autom loša opcija. Ako psa baš morate voziti sa sobom, traite veterinara da psu da neki lijek za smirenje kako bi putovanje bilo ugodnije i za Vas i za Vašeg ljubimca. U protivnom potražite neke druge opcije. Naravno, nemojte pretjerivati s lijekovima.




Isplanirajte putovanje unaprijed

Planirajte stanke tijekom vožnje kada putujete s Vašim psom (one će dobro doći i Vama). One bi trebale biti svakih 3-5 sati kako bi pas obavio nuždu, popio vode i istegnuo noge. Pronađite i zapišite veerinarske stanice koje su Vam dostupne tijekom putovanja i provjerite hoće li biti otvorene u vrijeme kada putujete. Za putovanje autom trebate ponijeti:
  • Popis odmorišta i veterinarskih stanica
  • Vodilicu
  • Nosiljku za psa
  • Vodu i malo hrane
  • Poslastice
  • Jednu ili dvije igračke
  • Dekicu ili pseći krevet
  • Vrečice za izmet
  • Lijekove ako su potrebni
  • "Zdravstvenu knjižicu" psa
I za kraj, ispitajte da li odredište na koje idete prima kućne ljubimce, tj. pse, plaća li se naknada i koliko, i druge neke uvjete koji su Vam važni prije samog odlaska. Ako se dobro pripremite, moći ćete uživati na putovanju s Vašim psom, a i on s Vama!

petak, 15. srpnja 2011.

Bolesna papiga - tigrica


Tigrice su vrsta ptica koja može dugo vremena skrivati da je bolesna. Kod njih najčešće bolesti uzrokuju virusi. Iz ovoga proizlazi da je novu tigricu najbolje neko vrijeme držati u izolaciji i tek je onda pridružiti ostalim pticama. U situacijama kada sumnjate da papigi nije dobro, otiđite odmah veterinaru. Ovdje su napisane samo smjernice o prepoznavanju i liječenju bolesti tih pica i nikako ne zamjenjuju pregled stručnjaka.

Kako prepoznati da je tigrica bolesna?
  • Tigrica je vjerojatno bolesna ako s obje noge sjedi na prečki i nakostriješeno joj je perje (može i dozvoljavati da ju dirate, iako do tada to nije dopuštala).
  • Ako odbija jesti i piti, vjerojatno nešto nije u redu.
  • Na bolest mogu ukazivati kihanje, mutne oči, i iscjedak iz nosa.
  • Umor, neprobavljena hrana, nezainteresiranost, te proljev također mogu dati sumnju da je ptica bolesna.
Tigrice je dobro jednom godišnje odvesti veterinaru, no morate paziti da joj to ne bude odveć stresno iskustvo. Najbolje je ptičicu nositi u plastičnoj kutiji koju je upoznala i prije korištenja u ovu svrhu (dakle, bila joj je na pogledu, ili je eventualno sama ulazila već u nju, pa ju smatra sigurnom okolinom). Zgodno je u kutiju postaviti malu prečku. Ako je vani vruće preko kutije postavite vlažan ručnik (jer svojim isparavanjem snižava temperaturu okoline), a ako je hladno samo kutiju omotajte suhim ručnikom. Na dno kutije možete prosuti i malo zrnja.

Što kada je tigrica bolesna?

Ako Vam se tigrica razboli trebate joj osigurati mirnu i tihu prostoriju, te joj postaviti infracrvenu grijalicu (ako ju imate) u blizinu, jer tigrici treba puno energije da bi se zagrijala. Uvijek bi morala imati proso na raspolaganju, ion joj može pomoći bržem oporavku. Propisane lijekove najbolje je davati ptici izravno u kljun pomoću manje šprice (ali bez igle naravno). U vrijeme dok joj dajete lijek nemojte s njom pričati jer je njoj to neugodno iskustvo i ne želite da ga poveže s Vašim glasom.

Trčanje sa psom


Trčanje kao rekreacija je mnogo bolje i lakše u društvu. Ponekad je teško pronaći partnera koji bi Vas pratio u stopu, no Vaš pas Vas neće iznevjeriti nikada. On je uglavnom uvijek spreman za akciju, i pomoći će Vam u cilju koji ste si odabrali. No prije nego zgrabite svoje tenisice i vodilicu za psa, pripazite na neoliko stvari:
  • Pas možda nije u kondiciji u kakvoj ste Vi, stoga krenite polako. Prije nego ga uključite u svoj program trčanja, bilo bi dobro da ga pregleda veterinar (i to, srce, pluća te zglobove). Usput, ako niste vježbali neko vrijeme, mogli biste i Vi na sistematski.
  • Krenite polako i izgrađujte izdržljivost.
  • Pripazite na znakove umora i nelagode kod Vašeg psa. Psi vole udovoljavati svojim vlasnicima, i bit će oduševljeni trčanjem uz Vaš bok, te će ignorirati ili neće biti svjesni umora i boli. Ako vidite da je psu teško, stanite, i nastavite hodajući.
  • Pripazite na vrijeme. Psi ne mogu izdržavati vrućinu kao što može čovjek. U većem su riziku od nastanka infarkta i dehidracije tijekom toplog vremena. Stoga je najbolje trčati rano ujutro ili navečer, te izbjeći najtopliji dio dana.
  • Ponesite dovoljno vode za sebe i za psa.
  • Pripazite, također, na podlogu po kojoj trčite. Vaš pas nema moderne tenisice sa šok apsorberima, već trči na svojim "jastučićima". Oni će biti mekani ako se pas uglavnom kreće po stanu. Dajte mu vremena da stvori izdržljivost prvo hodanjem, zatim kratkim trčanjem praćenim hodanjem. Kako mu "jastučići" budu otvrđivali možete povećati vrijeme trčanja. Postoje razni sprejevi za zaštitu psećih šapa koje možete potražiti kod veterinara ili u nekom dućanu s opremom za kućne ljubimce. Također, preko šapa se Vaš pas i hladi. Ako je podloga jako vruća, teško će ohladiti svoj organizam (i to je razlog za trčanje u hladnije doba dana)
Ako vidite znakove pretjeranog zagrijavanja, stanite trenutno i ohladite psa s mlakom vodom (ne prehladnom). Znakovi pregrijavanja su:
  • Pretjerano dahtanje
  • Povećano slinjenje
  • Crveno zubno meso
  • Povećani otkucaju srca
  • Povraćanje
  • Proljev
  • Slabost
I još nešto, držite svog psa vezanog, kako za njegovu zaštitu, tako i za zaštitu ostalih. Čak i poslušni psi ponekad iznenada požele pozdraviti drugog psa ili čovjeka što u prometnoj sredini može dovesti do tragedje.

Ime za ljubimca

Evo nekih imena za ljubimce (nešto stranih, nešto naših):


A - Abra, Adam, Aggie, Agi, Aladdin, Alana, Albert, Albino, Aleks, Alf, Alfi, Alfonsina, Alfonsino, Alisa, Alfa, Amanda, Amaria, Amber, Amelia, Amy, Angora, Angus, Anisa, Anita, Annabel, Ariana, Ariel, Aster, Atom, Aurora, Augusta, Azura


B - Baby, Bagel, Baja, Bach, Balu, Bambi, Bandit, Barbie, Beki, Bella, Ben, Benito, Benjamin, Beti, Bibi, Bob, Boko, Bolt, Bongo, Brando, Bubu, Buda, Buff

C - Cezar, Cairo, Cali, Calibra, Caliopa, Calipso, Cher, Celia

D - Dafi, Damjan, Dandi, Daniel, Deni, Debi, Di-di, Delija, Delta, Denzel, Dezire, Diablo, Diana, Dinka, Dino, Dion, Dixie, Dolly, Dominic, Dora, Doris, Draco, Dustin

E - Ed, Eddy, Edvina, Egbert, Eduard, Einstein, Elantra, Elanora, Elektra, Elena, Elias, Elmo, Elsi, Elvis, Elvira, Elton, Emmet, Enzo, Erik, Ervin , Esma, Eva, Ezri

F - Fabian, Fabio, Farah, Feliks, Fela, Femka, Fido, Fifi, Fila, Fili, Fin, Fiona, Flip. Flo, Flipper, Flora, Floris, Fred, Frodo.

G - Gabrijela, Gabo, Garfield, Gator, Gem, Gucci, Gus, Gusto, Gwen

H - Hakima, Hamlet, Hank, Harlod, Harry, Harpo, Haso, Heidi, Hilda, Hubie, Huff

I - Iggy, Ike, Ilsa, Indie, India, Indigo, Iana, Irna, Iris, Izabella, Izadora

Vrućina i afrički tvor


Hlađenje tvora po vrućini - VAŽNO!

Afrički tvor je životinja koja se lako "pregrije". Bolje podnosi hladniju klimu (jer je njihovo prirodno stanište u hladnijoj klimi, a također u prirodi žive pod zemljom, gdje je uvijek nešto hladnije), tako da se treba obratiti posebna pažnja na temperaturu tvora koji živi u toplijim klimama (pogotovo ako temperature prelaze 40 C). Ovo je ozbiljna stvar, jer mnogi tvorovi od vrućine mogu dobiti srčani napad i uginuti. Oni se počinju osjećati neugodno kada temperatura dostigne 25 stupnjeva ili više. Također, tvorovi se ne znoje i zato je važno da Vi kao vlasnik na vrijeme uočite znakove zagrijavanja/srčanog udara i djelujete odmah. Ponekad je visoka vlažnost gora nego visoka temperatura, tako da i na to obratite pozornost.

Neki znakovi pregrijavanja tvora, nakon kojih morate odmah reagirati:
  •  letargično ponašanje i ležanje ispruženog tvorića na podu
  • Nos i zubno meso poprimaju tamniju nijansu roze boje
  • Šapice prelaze u tamniju nijansu roze ili u crvenu
  • Uspuhivanje i teško disanje (više čujno nego inače)
  • Zrikave oči
  • Otvorena usta pri odmoru i moguće slinjenje
  • Osjećaj da je tvor vruć kada ga podignete

Kako pomoći tvoru da se ohladi?

  • Smrznite bocu vode - (ili nekoliko) i stavite ju zamotanu u ručnik ili neku krpu u tvorov kavez. Tvor će vjerojatno leći uz nju i hladiti se.
  • Namočite ručnik u vodi i stavite ga preko kaveza.
  • Maknite kavez sa sunca i stavite ga na najhladnije mjesto u kući.
  • Tvor uvijek mora imate svježe vode u pojilici. Također možete tvoru postaviti kadicu s hladnom vodom u kojoj bi se mogao okupati i ohladiti. U vodu mu čak možete staviti kockice leda.
  • I jedan sladoled za tvora....Zakuhajte malo piletine u vodi, pričekajte da se ohladi, zatim je smrznite u kocke i dajte tvoru smrznuto tako da može lizati.

četvrtak, 14. srpnja 2011.

Prehrana tigrice

Papige tigrice su vrsta koja je sklona pretilosti, stoga je od velike važnosti njena ishrana. Koliko hrane bi ptica trebala pojesti varira i ovisi o njenoj aktivnosti .

Osnovno čime biste trebali hraniti svoju tigricu je mješavina zrnja (i to uravnotežena baš za tigrice, s najvećim udjelom prosa i nešto kanarinskog sjemena). Bolje kupite gotovu mješavinu jer je ona zapakirana u kontroliranim uvjetima i male su šanse da su se u njoj naselile ličinke moljaca i drugih štetočina (što se može dogoditi kupujete li mješavine u rinfuzi). Pticama uvijek dajte zrnje koje je suho (nikako pljesnivo). Možete provjeriti kvalitetu zrnja tesom klijanja. Malo zrnja stavite u zemlju i ostavite par dana. Ako ne proklije ili proklije vrlo malo, vjerojatno je pokvareno i nemojte ga davati tigrici. Hranite ih ujutro i kasno navečer, a ponekad hranu možete posipati i po pijesku pa će si ptičice same morati "pronaći" hranu.

Dobro je preko dana tigricama dati i zelenja, povrća i voća. One se time zabavljaju, a ujedno je i korisno za njihovo zdravlje. Od voća tigrice najviše vole tvrde vrste, npr. jabuke i kruške. Neće jesti mekano voće. Također vole mrkvu, brokulu, cvjetaču, ciklu (iako ona može ofarbati cijelu glavu Vaše ptičice). I voće i povrće im dajte u većim komadima, jer će se tako imati i s čim zabavljati. Oprez, avokado je za tigrice otrovan.

Tigrice naprosto uživaju u prosu, a i divlje trave su im od koristi (npr. ljulj, troskot, trputac, muhar, maslačak ...)
Uvijek voće i povrće dobro operite prije davanja tigricama, jer one ne smiju unijeti u organizam insekticide i herbicide.

I na kraju, voda. Tigrice uvijek moraju imati na raspolaganju vodu (čistu i pitku). Najbolje su pojilice od nehrđajućeg čelika, jer se lako peru i dezinficiraju. Nemojte papigicama u vodu stavljati vitamine i minerale. To je nepotrebno, a ponekad ptice i ne žele piti takvu vodu. Lijekove također, jer se na taj način ne može kontrolirati unos lijeka u organizam tigrice.

Kupnja tigrice

Prilikom kupnje tigrice nemojte biti brzopleti. Uzmite si dovoljno vremena kako bi odabrali zdravu tigricu s kojom ćete uživati dugo vrijeme. Tigricu možete nabaviti na par mjesta:
  • Uzgajivači tigrica - Uzgajivači često uzgajaju tigrice iz ljubavi. Vrlo je vjerojatno da ćete od njih kupiti dobru, zdravu i smireniju ptičicu, a također mnogo znaju o njima, pa će Vam biti koristan izvor informacija.
  • Oglasnik - Često se u oglasniku mogu pronaći oglasi u kojima se tigrice ili prodaju ili poklanjaju. Odlučite li se na taj nabaviti tigricu, obratite pozornost na njeno zdravlje. Najbolje bi bilo da ju nakon kupnje odnesete veterinaru kako bi ustanovio kakvo joj je zdravstveno stanje.
  • Pet centar - U takvim specijaliziranim trgovinama za očekivati je da s krletke čiste, isto kao i posudice za hranu, a ptičice imaju razne igračke za zabavu. No, tamo tigrice mogu biti smještene u skučeni prostor, pa često imaju slabiju muskulaturu i slabije lete. Bolje je kupovati tigrice koje su živjele u prostranoj krletki.
  • Utočišta životinja - Dobro je rješenje, ako želite udomiti tigricu koja je ostala bez doma. Takve ptice traže posebnu skrb. Izbor često nije velik.
Zanima Vas koliko staru papigu je najbolje kupiti? Možete kupiti tigricu svih životnih dobi.

Mlade tigrice je moguće je kupiti kada su stare 6 do 7 tjedana. U tj dobi mlada ptičica se lako privikava na novu okolinu i lako stječu povjerenje prema novom vlasniku. U tom slučaju provjerite da li ptica samostalno jede, ako ne, još je prerano za odvajanje od roditelja. Za djecu je najbolje nabaviti mladu papigu.

Možete kupiti i stariju tigricu, ali taka budite spremni da duži period privikanja i stjecanja povjerenja. Nikada ne znate s kakvim iskustvima se ta papiga susrela u prijašnjem periodu života.

Na što obratiti pažnju?
Kljun papige treba biti gladak i dobro oblikovan. Oko kloake perje treba biti čisto i bez izmeta, a perje čisto, sjajno i gusto. Oči trebaju biti čiste, sjajne, a iste takve trebaju biti i noge (čiste i prekrivanje zdravom rožnatom kožom, s dva prsta naprijed i dva natrag). Kod izmeta trebaju se razlikovati zeleni izmet, bijeli urat i vodenasti urin.