subota, 6. travnja 2013.

Vježba za dobermane




Doberman je pasmina koja može biti vrlo aktivna kroz cijeli radni dan i izvoditi zadatke koji zahtijevaju vrlo dobru kondiciju. Ako se dobermanu ne omogući fizičko vježbanje, on će patiti. Patit će mu tijelo,ali i um.

Svakodnevne šetnje su poptuno neučinkovite. Ako mislite da će doberman dovoljno vježbati ako trči uz Vas dok Vi trčkarate, opet ste u krivu. Nema čovjeka koji može potrošiti toliko energije koliko je potrebno dobermanu da potroši na dnevnoj bazi.
Dobermanu je potreban otvoreni prostor na kojem može trčati punom brzinom. Dakle, vrlo je dobro ako imate veliko i ograđeno dvorište. Stanovi i kuće s malom okućnicom nisu dobra opcija za dobermana. Čak i ako je u blizini veliki park za pse, vrlo često dobrmanu nije pružena primjerena količina vježbe.
Opet, imati dovoljno prostora za dobermana ne znači da će se doberman sam vježbati. Jedan način kako biste osigurali dovoljno aktivnosti psu je imati dva dobermana, ili dobermana i još neku drugu pasminu koja ga može pratiti energijom. Dobermani se vole loviti s drugim psima i na taj način potrošiti i više energije no što je potrebno.

Igranje igara s dobermanom je dobar način za uvođenje vježbanja. Naučiti dobermana da lovi lopticu ili frizbi  je vrlo popularno, ali i učinkovito.  Igre i sportovi uz tjelesnu aktivnost osiguravaju i izoštravanje uma dobermana, dajući mu potrebnu mentalnu vježbu.
Neki vlasnici dobermana čak kupe stazu za trčanje svojim psima (treadmill).
U situacijama kada doberman nema pristup otvorenom prostoru dovoljno često, možete sebe staviti na kotačiće. Povedite dobermana sa sobom kada se idete voziti na biciklu ili na rolama. Ukoliko mu stavite ogrlicu koja ide preko prsa možete mu čak dozvoliti da Vas vuče, u suprotnom morate se sami kretati. Isto tako, za izvođenje gore navedenog vlasnik psa mora biti vrlo dobar u rolanju ili biciklizmu, a doberman mora biti izvrsno dresiran i naviknut na Vaše „vozilo“. Vjerojatno ne biste voljeli da Vas doberman navlači po travi ili šumi dok lovi vjevericu, a Vi ne možete zaustaviti niti njega niti sebe.

Izbjegnite traumatiziranje dobermana



Važan dio socijalizacije dobermana je sprječavanje njegovog traumatiziranja. Jedno traumatsko iskustvo može unazaditi stotine pozitivnih iskustava, i zahtijevati još stotine novih pozitivnih iskustava kako bi ga se rješilo.

U svojim naporima da socijalizirate štene dobermana morate paziti da ga zaštitite od situacija u kojima može biti zbunjeno ili osjećati bol. Trebate izbjegavati rizične situacije i mjesta gdje ne možete kontrolirati okolinu.
Djeca trebaju biti educirana i nadgledana kada se igraju sa štenetom dobermana. Djeca su nespretna, vole eksperimentirati i često ne mogu predvidjeti posljedice svojih postupaka. Vezanje štenca za autić, padanje na štene, bacanje šteneta ili nečega na štene su primjeri ponšanja djece koji mogu ozbiljno istraumatizirati malog dobermana.
Dodatna pažnja je potreba kako bi se štene zaštitilo od psihičkog ozljeđivanja. Sigurnost doma je bitna i prije nego štene uopće i dovedeti kući. Važno je i nadgledati što štene radi. Nikada ga se ne smije ostaviti samoga osim ako nije sigurno smješten u kućici ili kavezu.

Osobitu je brigu potrebno posvetiti između 8 i 11 tjedna starosti psa, u tzv prvom periodu primanja straha. U ovom periodu štenci su vrlo podložni upijanju straha i boli. Drugi ovakav period, ali manje opasan, je između 6. i 14. mjeseca.

Sprječavanje traume uključuje i pripremu šteneta za neizbježne traume, kao što je ostanak sam kod kuće. Na primjer, nabavili ste dobermana preko ljeta kada su djeca na školskim praznicima. Ovo štene će se naučiti da okruženo alfa osobama i djecom. Jednom će iznenada, kada škola počne, ostati samo, a svi će otići. Ovakav događaj može biti vrlo traumatičan i uzrokovati anksioznost zbog odvajanja, a to je jedan od teže rješivih problema.
U ovakvim situacijama psa treba polako privikavati na nove situacije. Preko ljeta, u obiteljskom domu treba napraviti mirno i sigurno mjesto gdje se štene dobermana može ostaviti a da ne čuje niti vidi članove obitelji. Na ovom mirnom mjestu štene treba ostavljati u početku kratko vrijeme, a zatim periode samoće treba polako povećavati. Tako će štene naučiti da nije tako strašno biti samo. Drugi način da se štene navikne na malo samoće je da se organizirate da doma dolazite na ručak, i da doberman ima posjetu barem dva puta kroz dan. Prijatelji i obitelj koje doberman poznaje mogu pomoći. Ili štene može provesti jutro kod bake, a zatim oko podneva vratiti ga u kuću da se nauči biti samo dok djeca ne dođu iz škole. Možda da susjed izvede psa malo van u šetnju?

Dobermani se vrlo lako socijaliziraju. Uče začuđujuće brzo.

petak, 5. travnja 2013.

Doberman i mačka



Ispravno socijalizirani doberman će se slagati s mačkom. Ako imate mačku, pronađite uzgajivača koji uzgaja štence i njihove roditelje uz manje životinje ili mačke.
Doberman, iako je velik i snažan, poznat je i po svojoj nježnosti i pažljivom postupanju. Ali unatoč tome, treba obratiti pažnju kada u kuću dovodite novo štene dobermana. Štenci dobermana su poprilično grubi u igri, a mačke to ne vole. Stoga štene morate naučiti što je prikladno, a što nije, posebno da nema lovljenja, nošenja okolo ili diranja mačke šapom. Također, štene dobermana mora znati da nije u redu jesti mačji izmet ili njenu hranu.
Štenci i odrasli psi, iz nekog razloga vole jesti mačji izmet, i po nekom ljudskom stajalištu to nije lijepo. Za štene je čak opasno da jede mačju hranu – uzrokuje pojavu pankreatitisa.

Djeca i doberman



Doberman ima nagon štititi djecu iz svoje obitelji na isti način kako bi štitio vlastito štene. Štenad je u umu dobermana vrlo vrijedna. Doberman također može osjetiti ranjivost djece i njihovu važnost obitelji. Zbog ovih činjenica, doberman se postavlja vrlo zaštitnički prema djeci.
Ova je osobina, naravno, korisna, ako je opasnost u blizini djeteta, npr. neki stranac ili divlja životinja.
Zaštitnički stav dobermana prema djeci jedan je od brojnih razloga zašto vlasnik dobermana mora održati svoj alfa status. Ukoliko stranac krene podizati dijete ili se glasno smije u blizini djeteta, ljuti doberman može doći u zaštitu djeteta. To je naravno neugodna situacija za sve i dobar je primjer kada alfa treba korigirati ponašanje.
Dobremanova tendencija prema zaštiti djece stvara i druga područja za brigu Gruba igra, npr. može zabrinuti dadilju dobermana.
Govoreći općenito, dobermani su odlični kada govorimo o djeci. Vrlo često se čuje savijet kako treba nabaviti psa koji ne može ozlijediti dijete. Ipak zapamtite, niti jedan pas nije siguran. Pogotovo su opasne male pasmine nevinog izgleda. Vrlo često one nemaju stalan temperament. Možda psi manjih pasmina nisu sposobni napraviti štetu poput dobermana, ali su još uvijek sposobni napraviti velike ozljede. Dodatno, manji psi i psi koji nemaju stalan temperament poput dobermana, vrlo često negativno reagiraju na posupke koje djeca rade: glasno vrište, vuku za uho, slučajno se sudare...
Važno je naglasiti: djecu treba naučiti kako se ponašati u blizini psa, i treba ih nadgledati kada je pas u blizini. Doberman nije dadilja, on je pomoćnik dadilje.

Doberman i njegovi instinkti u obitelji/čoporu



Štene dobermana vidi svog novog vlasnika i obitelj kao svoj novi čopor. I to je jedan od razloga zašto volimo pse. Instinktivno, štene ili pas želi ugoditi članu čopora koji je više pozicioniran.
To je također razlog zašto je važno da svi lanovi obitelji sudjeluju u dresuri šteneta dobermana, ali i kasnije kada je odrastao. Dobro dresiran doberman će sve članove kućanstva koji sudjeluju u njegovom treningu vidjeti kao jačeg člana čopora. Vrlo mala djeca, premala da bi u treningu aktivno sudjelovala bit će doživljena kao štenad – a doberman će ih tretirati i braniti kao svoju štenad.
Činjenica je da je jedna od najodgovornijih zadataka dominantnih članova čopora, pa čak i u divljini, dresirati i učiti mlađe članove. Pa tako kada štene dobermana uđe u novu obitelj, vlasnik mora preuzeti svoju dužnost alfa jedinke čopora/obitelji. Mora učiti novog štenca. Osnove dresure šteneta obuhvaćaju učenje štenca kako da dobije oo što želi na prihvatljiv način.
Dobar je primjer pozdravljanje. U prirodi, kada dominantan član porodice stige u svoj dom, štenci ga pozdravljaju pokornom pažnjom. To se uglavnom sastoji od držanja pognute glave i energičnog lizanja gornje usnice.
Ipak je ovo ponašanje manje prihvatljivo u ljudskom domu. Također je neprihvatljivo kada štene pokuša skočiti na Vas. Pokušava Vas pozdraviti na uobičajen način štenca. Kada štene staro 10 tjedana na ovaj način traži Vašu pažnju to je vrlo slatko, a hoće li ono narasti i prestati s tim? Neće. Zapamtite, domaći psi ostaju u svojoj srži štenci čitavog života. Jednom kada štene bude imalo šest mjeseci i jedno 15-20 kilograma, shvatit ćete da skakanje na Vas i druge i nije tako slatko.
Vlasnik dobermana mora naučiti svog psa da skakanje ili odizanje svojih šapa s poda iz bilo kojeg razloga, je loše. Radije štene naučite prihvatljivijem pozdravljanju, npr. sjedenju i gledanju u Vas dok čeka da ga pomazite po glavi i pozdravite na taj način. Dobra navika u odgoju dobermana ili bilo koje druge velike pasmine je ponuditi svoju ruku jedino kada pas sjedi.