ponedjeljak, 11. studenoga 2013.

Doberman, kućica za pse ili kutija za pse

Upotreba kutije (boksa) ili kućice za pse je učinkovit način za dresuru mladog dobermana. Kućica imitira jazbinu. U prirodi štenci ostaju malenoj jazbini, veličinom dovoljnu tek da svi štenci stanu unutra. Dok odrasli psi idu u lov, štenci ostaju u njoj, uglavnom sa jednim odraslim psom koji ih čuva. Tek kada se čopor vrati, štenci idu jesti i izlaze van.

Štenci dobermana brzo rastu, stoga je dobra ideja kupiti kućicu (ili kutiju) dovoljno veliku za odraslog dobermana. Neki boksovi imaju mogućnost pregrađivanja kako bi se prostor mogao prilagoditi rastućem štenetu. Ukoliko kutija nije prilagodljiva u nju se mogu staviti drugi veći predmeti (npr. druge kutije) kako bi zauzeli nepotreban prostor.

Kućica se nikada ne smije koristiti u svrhu kažnjavanja. Unutar nje uvijek treba biti dovoljno zanimljivih stvari koje se mogu žvakati, igračaka i ugodna dekica ili krevet. Ako se štene unutra ostavlja na dulje od par sati, unutra treba postaviti i malenu posudu s vodom.

Korištenje kutije za trening je jednostavno. Bilo kada, kada osoba ne može posvetiti potpunu pažnju štenetu, štene bi trebalo biti u kučici (kutiji). Nakon puštanja šteneta iz kutije odmah ga se treba pustiti van na površinu koju ste namijenili za obavljanje nužde. Prilikom iznošenja šteneta vlasnik treba veselo govoriti riječ "Van".
Dresirati štene da samo uđe u kutiju je vrlo važno. Treba ga naučiti da to radi po komandi "u kučicu" ili "na mjesto". Jednostavno psu izgovorite komandu i u kutiju ili kućicu ubacite njegovu igračku da ju ulovi. Štene će jednom povezati komandu s ulaskom u kutiju i neće biti tužno zbog svog boravka u njoj.

Ako vlasnik dobermana odabere da će psa hraniti u kućici, treba pažnju usmjeriti na slijedeće. Kutija ili kućica mora biti čišćena što češće i u njoj ne smiju biti ostaci hrane nakon obroka. Ostaci hrane na sebe skupljaju bakterije i onemogućavaju dobru higijenu.

Dresura boravka u kutiji će naučiti štene da se nered i obavljanje nužde vrši samo vani, i stoga će se lijepo ponašati i kada neće biti nikoga da pazi na njega. Kako štene odrasta više mu neće biti potrebna kutija, ali je dobra ideja kutiju sačuvati za ono vrijeme kada je cijela obitelj odsutna. Usto, kutija je sigurno mjesto za psa gdje se može skloniti i odmoriti od "prometa" po kući.

srijeda, 6. studenoga 2013.

Osnove dresure šteneta dobermana

Kada dresirate štene dobermana važno je shvatiti prema čemu želite napredovati. Dresura uči psa kako da dobije ono što treba i želi na primjeren i prihvatljiv način.

Ponašanje poput naskakivanja na jude, igre ugriza i lajanje je prirodno ponašanje mladog dobermana, a štene takvo ponašanje koristi instinktivno kako bi dobilo ono što treba. Kroz dresuru štene će naučiti bolje načine za ostvarivanje svojih ciljeva prihvatljive obiteljskoj sredini i u konačnici će biti sretniji pas.

Važno je razumijeti kako je štene dobermana vrlo različito od odraslog dobermana. Doberman mlađi od 6 mjeseci je u razvojnoj fazi. Mnoga ponašanja (režanje, grizenje i gruba igra) nisu znakovi agresije, nego jednostavno oblik ponašanja koji pomaže razvitku potrebnih mentalnih i fizičkih sposobnosti koje su dobermanu potrebne za preživljavanje u prirodi. Ovo ponašanje je zdravo, ali treba biti oblikovano od strane štenetove obitelji, kako bi se primjenjivalo na prihvatljiv način, baš kao što bi majka usmjeravala svoje štence u prirodi.

Dobermani, kao i drugi psi, rezultat su onoga što je vlasnik od njih napravio. Ne postaju dobermani samo tako agresivni, niti se problemi s ponašanjem pojavljuju tek tako. Ovi problemi rezultat su dobermanovih iskustava, a na vlasniku dobermana je kontrolira iskustva koje njegov pas proživljava. Isto tako obveza je vlasnika drsirati dobermana kako bi u konačnici imao sretnog i zadovoljnog psa.

Problemi prilikom kupiranja ušiju

Štene skida zavoj s ušiju

Svako štene koje češe po zavoju će ga eventualno i maknuti, a moguće je i ozlijediti se prilikom tog postupka. Ključ za prevenciju ovog scenarija je dresura, tj. izbjeći da štene uspješno odstrai povez s ušiju. Dobermani su pametni psi. Ako se nešto pokaže neuspješnim, to će zapamtiti i neće pokušati napraviti isto dva puta. 

Ako je štene tek došlo od veterinara i ima ranu na ušima, vrlo je vjerojatno da su uši osjetljive, moguće i bolne. Postoje blagi analgetici koje pas može sažvakati,a koje možete tražiti od veterinara.

Također morate biti sigurni da štene nema infekciju. Ako je dio uha crven, natečen, vrlo topao ili se pojavio bijeli ili zeleni sekret, to može biti uzrok češanju. Ako sumnjate na infekciju što prije odvedite psa veterinaru. On će propisati antibiotike i površinski primjenjive lijekove.. Sprječavanje infekcije je od velike važnosti. Uši moraju biti čiste i suhe. Povoj uvijek morate zamijeniti ako postane labav, mokar ili ako ima neugodan miris. 

Ako ništa od gore navedenog nije uzrok češanja, vrlo je vjerojatno da je povoj dodijao psu, kao što nekim psima smeta odjeća za pse. Kosti i igračke su odličan način za zaokupljanje pažnje. Druga učinkovita mjera je igranje sa štenetom sve dok ono ne postane dovoljno umorno da zaspi.

Ako vidite da se štene češe, odlučno i glasno recite "NE". Kada prestane sa češanjem, pohvalite ga. Zapamtite, fizičko ispravljanje u ovoj dobi, kada je štene mlađe od 6 mjeseci nije prikladno, može biti čak i štetno.

Siguran način za prestanak češanja je učinkovito povijanje ušiju. Ako je povoj gladak i čvrst, bez dijelova koje štene može uloviti noktima, naučit će da povoj mora biti tu gdje je, da se ne može maknuti i s vremenom će prihvatiti zavoj. Ponekad je dobro napraviti da zavoj ide od jednog uha do drugog ispod glave šteneta. Samo morate pritom paziti da zavoj ne stegnete prejako.

Drugi trik je korištenje ljepljivih traka različite jačine. Nakon što ste zamotali sve s jakom, ali ne toliko ljepljivom trakom, područja koja imaju tendenciju odmatanja zamotajte jače ljepljivom trakom. Duct-tape dobro drži u ovim slučajevima, ali morate jako paziti da ju ne zalijepite direktno na uši jadnog šteneta (u tom slučaju).

 Otežano postavljanje zavoja, štene se bori

Štenci dobermana su tvrdoglavi. Protestiraju kada ih se drži na jednom mjestu, i to još mirno. No to je samo jedna od stvari koje moraju naučiti. Jaka borba je tek početak.

Sa štencima kojima je zahvat kupiranja tek napravljen, uvijek je dobro raditi u paru. Jedna osoba drži štene s obje ruke i noge, te umiruje štenetovu glavu. Dobro je ako možete štene pritisnuti uz krevet ili sofu. Druga osoba se pritom može usredotočiti na brzo postavljanje zavoja na uši.

Ključ je oduprijeti se štenetovom otporu s istom količinom sile. Što više štene protestira, čvršće ga treba stisnuti. Ako osjetite da se štene opušta, još uvijek ga držite, ali ne više toliko čvrsto. Brzo će naučiti. Unutar tjedan dana štene će znati lijepo sjediti dok mu previjate uši. Zatim mu dajte nagradu za dobro ponašanje. Samo nikada nemojte dozvoliti štenetu da pobjegne. Ako nauči da može pobjeći, pokušat će to ponoviti ali sada s mnogo više energije.

 Dresura šteneta da se ne češe

To i nije toliko teško kao što se čini na prvi pogled. Kao i kod bilo kojeg drugog treninga, ključ uspjeha je ustrajnost, a ne intenzitet. Kada vidite da se štene češe po ušima, glasno izgovorite "NE". Kada prestane, pohvalite ga.

Vrlo mlado štene možda neće razumjeti što znači "ne", i malo mu pomozite da shvati. Recite"Ne" i odmaknite šapu šteneta od uha i preusmjerite štene na žvakanje igračke ili kosti, i zatim ga pohvalite. Tijekom doba kupiranja ušiju, kod štenaca također izrastaju i zubi, stoga igračaka za žvakanje ne bi smjelo nedostajati. Također mogu pomoći i razni gelovi za površinsko otklanjanje boli.

Dodatna pomoć za brži postupak kupiranja

Postoje neki postupci koji mogu ubrzati postavljanje ušiju u uspravni položaj. Dnevni dodatak štenetovoj prehrani nadomjestaka kalcija pomaže izgraditi hrskavicu, isto kao i vitamini C i E. Prije davanja prehrambenih dodataka psu, treba napraviti plan u dogovoru s veterinarom, i zatim nadomjestke uvoditi postepeno kako ne biste izazvali iritaciju želuca. Istraživanja su pokazala kako se kod pasa velikih pasmina, kojima su se davali nadomjesci kalcija u vrijeme dok su bili štenci, češće javlja problemi s kostima. Stoga vlasnici dobermana ne bi smjeli davati kalcij svojim štencima prije nego se konzultiraju s veterinarom.

Vrlo je korisna svakodnevna  masaža ušiju jednom kada one više nisu bolne. Ona potiče protok krvi i trenira hrksavicu uha.

Najbolji prijatelj uspravnih ušiju je sretno štene bez stresa. To su štenci čiji su vlasnici počeli s ranom dresurom ispravnog ponašanja i u tome su dosljedni. Dresura poslušnosti se ne smije zapostaviti kako bi se izbjegao stres šteneta. Činjenica je da je dresura ključ za sretno štene i sretnog vlasnika šteneta. Sama dresura je stimulativna, a lekcije omogućavaju štenetu da ispravno i učinkovito komunicira o svojim potrebama i željama, a to smanjuje stres.

 

nedjelja, 3. studenoga 2013.

Kupirane uši - proces

Kupiranje ušiju proces koji se sastoji od tri koraka. U prvom koraku veterinar odstranjuje tanki membranozni dio svakog uha (počevši od baze uha, preko vanjskog dijela do konačnog vrha), ali tek nakon što je proučio oblik dobermanove glave i ušiju. Zatim se rez šiva i zamata.

Procedura obično traje manje od 30 minuta i provodi se pod anestezijom. Neki veterinari vole odmah postaviti uši u željeni položaj, dok drugi ipak preferiraju prvotno zarastanje rane. Ako veterinar pošalje Vašeg štenca kući bez učvršćenih ušiju pobrinite se da šavovi ostanu čisti i suhi. Također, možete ih tretirati gelom Aloe vere ili nekom kremom koju je preporučio veterinar, svakodnevno. Često se štenca pošalje kući s nekoliko tableta protiv bolova kako bi rana manje boljela.

Drugi korak slijedi nakon 7 do 10 dana. Nakon što je rana zacijelila, šavovi su odstranjeni od strane veterinara. Odmah slijedi i treći korak - postavljanje i zamatanje (lijepljenje) ušiju. Važno je da vlasnik dobermana nauči ovaj postupak. Bilo bi skupo svako toliko voditi psa veterinaru na namještanje ušiju. Postavljanje ušiju se provodi na toliko različitih načina, tako da ih nije vrijedno niti spominjati. Dakle, prvo postavljanje uglavnom napravi veterinar, i ono se radi čvrsto, tako da ostane unatoč naporima šteneta da skine vrpcu, kroz pet dana. Iskoristite ovo vrijeme kako biste naučili štene na novonastalu situaciju, te da se ne boji stavljanja i skidanja poveza. Kroz dana štene bi Vam moralo dozvoliti da provjerite stanje zavoja. Priđite štenetu i pregledajte uši smireno i samouvjereno, pa će se ti osjećaji prenijeti na štene. Također, ako štene boli ili ako se uplaši, morate se oduprijeti iskušenju da ga tješite, jer takav postupak može samo pojačati strah koji pas ima.

Nakon pet dana, ili ako se zavoj namoči ili počne neugodno mirisati, treba ga se skinuti. Zatim se uši temeljito očiste tekućinom za čišćenje ušiju , peroksidom ili otopinom koju Vam preporuči veterinar. Tretman Aloe verom je također učinkovito. Uši zamotajte čim se osuše. Postupak se ponavlja sve dok uši ne stoje samostalno. Moraju se čistiti i ponovno zamatati svakih pet dana, nikada dulje od 7 dana, ili uvijek kada se zavoj namoči ili poprimi neugodan miris.



subota, 2. studenoga 2013.

Umjetnost kupiranja ušiju kod dobermana

Poput kipara, veterinari koji rade kupiranje ušiju moraju imati smisla za "umjetnost" kupiranja, a njihove individualne vještine i mogućnosti variraju. Također nemaju svi veterinari istu tehniku rada niti rade kupiranje u istoj dobi šteneta. Neki vole da je štene mlađe, između 8 i 9 tjedana starosti, kada je uho manje razvijeno i nije još naviknulo na "padanje" prema dolje. Drugi veterinari više vole kada je štene staro oko 12 tjedana. Tada je uho razvijenije, ali i glava s kojom se uho mora uskladiti.

Pronalazak talentiranog veterinara je kritična točka u cilju prema prekrasno kupiranim ušima. Ako imate namjeru kupiti dobermana,a uzgajivač nema namjeru štencima kupirati uši, mudro bi bilo pronaći veterinara prije nego se štene uopće i okoti. Tako Vam veterinar može pokazati slike svojih prijašnjih uradaka, a i Vi ćete moći donijeti odluku u izgledu kupiranih ušiju.

Često kvalitetni uzgajivači kupiraju uši cijelog legla. To se radi jer je teško unaprijed reći kako će pas izgledati nakon zahvata. Savršeno štene može izrasti u ne tako savršenog odraslog psa, dok se osrednje štene može razviti u prekrasnog i savršenog psa. Također, unatoč sve većeg broja vlasnika koji žele da im pas ima nepromijenjene uši, još uvijek prevladavaju vlasnici koji vole kupirane uši.

Uši se mogu rezati više ili manje, ovisno o tome kako Vi želite i za što će se pas koristiti. Vrlo jako kupiranje je prigodno za radne pse. Tada su uši kratke, trokutaste i jednostavne za postaviti u uspravan položaj. Ipak je najpopularnije umjereno rezanje, jer se takvim načinom postiže ravnoteža između izgleda psa i vremena potrebnog da se uši zadrže u uspravnom položaju.

Kupiranje ušiju kod dobermana - kontroverze

Od kraja 20. stoljeća kupiranje ušiju postalo je kontroverzna praksa. Brojne grupe koje štite prava životinja argumentiraju kako je kupiranje ušiju okrutno i nehumano. Stoga je u kasnim 1980. većina Europskih zemalja zabranila kupiranje, pa tako i Njemačka. Tamo gdje je kupiranje dozvoljeno, svi veterinari ga ne žele izvoditi, a i vrlo malo ih je obrazovano za taj zahvat. Kako vrijeme odmiče, mnogi vlasnici dobermana vode svoje ljubimce u zemlje gdje se kupiranje smije izvoditi. Uz to, trenutni standardi još uvijek zahtijevaju kupirane uši.

Argumenti koji potkrijepljuju ovu praksu prvo idu protiv tvrdnje da je kupiranje ušiju okrutno. Niti jedan čovjek ne može govoriti u ime psa. Kako god, vlasnici dobermana koji su brinuli o štenetu doberman kroz proces kupiranja ušiju nisu primjetili razliku u ponašanju, nakon zahvata, koja bi upućivala na to da psa nešto boli. Štene kojemu su uši netom kupirane i dalje zadržava dobar apetit i nastavlja se grubo igrati s ostalim štencima i drugim prisutnim životinjama, te ne pokazuje nedostatak energije.

Također neki smatraju kako je kupiranje vrlo važno zbog vraćanja normalne funkcije uhu. Dugo uho koje visi je u stvari neprirodno, unijeto u dobermana (križanjem).

Prednosti kupiranog uha također ne treba zanemariti. Originalni razlog kupiranja doebrmanovih ušiju je bila njihova zaštita. Odstranjivanje dugog krhkog dijela uha smanjuje mogućnost ozljede psa koji se nekad vrlo često koristio za čuvanje. Isto tako, rezanje repa i kratka, glatka dlaka smanjuje mogućnost hvatanja i ozlijeđivanja od strane napadača. Čak i ako ne govorimo o borbi, duge klempave uši vrlo lako se mogu ozlijediti tijekom dobermanove grube igre.

Nadalje, postav uha se teže uočava ako uši vise dolje. Kupirane uši pokazuju raspoloženje psa vrlo upadljivo, a to je vrlo važno za snažnog psa čuvara, bez obzira koristi li se on za čuvanje ili ne.

Kao zaključak mogu reći kako mislim da je kupiranje ponekad neugodno za psa, pogotovo u mjesecima dok se psu vežu i zamataju uši. Ova neugoda se dramatično smanjuje jednostavnim treningom psa da prihvati proces i da ne trese glavom ili češe šapama po ušima. Ušne infekcije, koje se gotovo u potpunosti izbjegavaju kupiranjem, su gotovo uvijek stresnije i bolnije od cijelog procesa kupiranja.



Kupirane uši kod dobermana

Kupiranje ušiju je kozmetički tretman pri kojem se tanka vanjska membrana uha pažljivo odstrani, a deblji ostatak uha tada može uspravno stajati. Dobermani se rađaju sa spuštenim dugim ušima. Kupiranje im dozvoljava da funkcioniraju kao prirodno uho psa, koje se može okretati prema gore, pozicionirati prema zvukovima i biti položeno unatrag. Za razliku od drugih uobičajenih veterinarskih zahvata, kupiranje zahtijeva umjetničku ruku. Atraktivne kupirane uši se dobivaju samo onda kada se dobro uskladi struktura i oblik ušiju s oblikom i veličinom glave. Stoga je dobro da kupiranje obavi talentirani kirurg veterinar. Ako želite da Vam doberman ima kupirane uši, bilo bi dobro da veterinara koji će izvesti zahvat pronađete i prije nego štenca dovedete kući, ako uzgajivač već nije kupirao štencima uši. Za uspješno kupiranje ušiju, vlasnik dobermana mora preuzeti odgovornost i brigu oko ušiju nakon zahvata. To uglavnom uključuje namještanje uha - zamatanje uha s ciljem očvrsnuća hrskavice koja će zatim držati uho u uspravnom položaju. Isto tako, vlasnik se mora brinuti da uši dobermana budu čiste, suhe i neozlijeđene. Ovisno o psu, ovo "treniranje" ušiju može trajati tek nekoliko tjedana, pa i do nekoliko mjeseci.