nedjelja, 3. studenoga 2013.

Kupirane uši - proces

Kupiranje ušiju proces koji se sastoji od tri koraka. U prvom koraku veterinar odstranjuje tanki membranozni dio svakog uha (počevši od baze uha, preko vanjskog dijela do konačnog vrha), ali tek nakon što je proučio oblik dobermanove glave i ušiju. Zatim se rez šiva i zamata.

Procedura obično traje manje od 30 minuta i provodi se pod anestezijom. Neki veterinari vole odmah postaviti uši u željeni položaj, dok drugi ipak preferiraju prvotno zarastanje rane. Ako veterinar pošalje Vašeg štenca kući bez učvršćenih ušiju pobrinite se da šavovi ostanu čisti i suhi. Također, možete ih tretirati gelom Aloe vere ili nekom kremom koju je preporučio veterinar, svakodnevno. Često se štenca pošalje kući s nekoliko tableta protiv bolova kako bi rana manje boljela.

Drugi korak slijedi nakon 7 do 10 dana. Nakon što je rana zacijelila, šavovi su odstranjeni od strane veterinara. Odmah slijedi i treći korak - postavljanje i zamatanje (lijepljenje) ušiju. Važno je da vlasnik dobermana nauči ovaj postupak. Bilo bi skupo svako toliko voditi psa veterinaru na namještanje ušiju. Postavljanje ušiju se provodi na toliko različitih načina, tako da ih nije vrijedno niti spominjati. Dakle, prvo postavljanje uglavnom napravi veterinar, i ono se radi čvrsto, tako da ostane unatoč naporima šteneta da skine vrpcu, kroz pet dana. Iskoristite ovo vrijeme kako biste naučili štene na novonastalu situaciju, te da se ne boji stavljanja i skidanja poveza. Kroz dana štene bi Vam moralo dozvoliti da provjerite stanje zavoja. Priđite štenetu i pregledajte uši smireno i samouvjereno, pa će se ti osjećaji prenijeti na štene. Također, ako štene boli ili ako se uplaši, morate se oduprijeti iskušenju da ga tješite, jer takav postupak može samo pojačati strah koji pas ima.

Nakon pet dana, ili ako se zavoj namoči ili počne neugodno mirisati, treba ga se skinuti. Zatim se uši temeljito očiste tekućinom za čišćenje ušiju , peroksidom ili otopinom koju Vam preporuči veterinar. Tretman Aloe verom je također učinkovito. Uši zamotajte čim se osuše. Postupak se ponavlja sve dok uši ne stoje samostalno. Moraju se čistiti i ponovno zamatati svakih pet dana, nikada dulje od 7 dana, ili uvijek kada se zavoj namoči ili poprimi neugodan miris.



Nema komentara:

Objavi komentar