subota, 2. studenoga 2013.

Kupiranje ušiju kod dobermana - kontroverze

Od kraja 20. stoljeća kupiranje ušiju postalo je kontroverzna praksa. Brojne grupe koje štite prava životinja argumentiraju kako je kupiranje ušiju okrutno i nehumano. Stoga je u kasnim 1980. većina Europskih zemalja zabranila kupiranje, pa tako i Njemačka. Tamo gdje je kupiranje dozvoljeno, svi veterinari ga ne žele izvoditi, a i vrlo malo ih je obrazovano za taj zahvat. Kako vrijeme odmiče, mnogi vlasnici dobermana vode svoje ljubimce u zemlje gdje se kupiranje smije izvoditi. Uz to, trenutni standardi još uvijek zahtijevaju kupirane uši.

Argumenti koji potkrijepljuju ovu praksu prvo idu protiv tvrdnje da je kupiranje ušiju okrutno. Niti jedan čovjek ne može govoriti u ime psa. Kako god, vlasnici dobermana koji su brinuli o štenetu doberman kroz proces kupiranja ušiju nisu primjetili razliku u ponašanju, nakon zahvata, koja bi upućivala na to da psa nešto boli. Štene kojemu su uši netom kupirane i dalje zadržava dobar apetit i nastavlja se grubo igrati s ostalim štencima i drugim prisutnim životinjama, te ne pokazuje nedostatak energije.

Također neki smatraju kako je kupiranje vrlo važno zbog vraćanja normalne funkcije uhu. Dugo uho koje visi je u stvari neprirodno, unijeto u dobermana (križanjem).

Prednosti kupiranog uha također ne treba zanemariti. Originalni razlog kupiranja doebrmanovih ušiju je bila njihova zaštita. Odstranjivanje dugog krhkog dijela uha smanjuje mogućnost ozljede psa koji se nekad vrlo često koristio za čuvanje. Isto tako, rezanje repa i kratka, glatka dlaka smanjuje mogućnost hvatanja i ozlijeđivanja od strane napadača. Čak i ako ne govorimo o borbi, duge klempave uši vrlo lako se mogu ozlijediti tijekom dobermanove grube igre.

Nadalje, postav uha se teže uočava ako uši vise dolje. Kupirane uši pokazuju raspoloženje psa vrlo upadljivo, a to je vrlo važno za snažnog psa čuvara, bez obzira koristi li se on za čuvanje ili ne.

Kao zaključak mogu reći kako mislim da je kupiranje ponekad neugodno za psa, pogotovo u mjesecima dok se psu vežu i zamataju uši. Ova neugoda se dramatično smanjuje jednostavnim treningom psa da prihvati proces i da ne trese glavom ili češe šapama po ušima. Ušne infekcije, koje se gotovo u potpunosti izbjegavaju kupiranjem, su gotovo uvijek stresnije i bolnije od cijelog procesa kupiranja.



Nema komentara:

Objavi komentar