srijeda, 6. studenoga 2013.

Problemi prilikom kupiranja ušiju

Štene skida zavoj s ušiju

Svako štene koje češe po zavoju će ga eventualno i maknuti, a moguće je i ozlijediti se prilikom tog postupka. Ključ za prevenciju ovog scenarija je dresura, tj. izbjeći da štene uspješno odstrai povez s ušiju. Dobermani su pametni psi. Ako se nešto pokaže neuspješnim, to će zapamtiti i neće pokušati napraviti isto dva puta. 

Ako je štene tek došlo od veterinara i ima ranu na ušima, vrlo je vjerojatno da su uši osjetljive, moguće i bolne. Postoje blagi analgetici koje pas može sažvakati,a koje možete tražiti od veterinara.

Također morate biti sigurni da štene nema infekciju. Ako je dio uha crven, natečen, vrlo topao ili se pojavio bijeli ili zeleni sekret, to može biti uzrok češanju. Ako sumnjate na infekciju što prije odvedite psa veterinaru. On će propisati antibiotike i površinski primjenjive lijekove.. Sprječavanje infekcije je od velike važnosti. Uši moraju biti čiste i suhe. Povoj uvijek morate zamijeniti ako postane labav, mokar ili ako ima neugodan miris. 

Ako ništa od gore navedenog nije uzrok češanja, vrlo je vjerojatno da je povoj dodijao psu, kao što nekim psima smeta odjeća za pse. Kosti i igračke su odličan način za zaokupljanje pažnje. Druga učinkovita mjera je igranje sa štenetom sve dok ono ne postane dovoljno umorno da zaspi.

Ako vidite da se štene češe, odlučno i glasno recite "NE". Kada prestane sa češanjem, pohvalite ga. Zapamtite, fizičko ispravljanje u ovoj dobi, kada je štene mlađe od 6 mjeseci nije prikladno, može biti čak i štetno.

Siguran način za prestanak češanja je učinkovito povijanje ušiju. Ako je povoj gladak i čvrst, bez dijelova koje štene može uloviti noktima, naučit će da povoj mora biti tu gdje je, da se ne može maknuti i s vremenom će prihvatiti zavoj. Ponekad je dobro napraviti da zavoj ide od jednog uha do drugog ispod glave šteneta. Samo morate pritom paziti da zavoj ne stegnete prejako.

Drugi trik je korištenje ljepljivih traka različite jačine. Nakon što ste zamotali sve s jakom, ali ne toliko ljepljivom trakom, područja koja imaju tendenciju odmatanja zamotajte jače ljepljivom trakom. Duct-tape dobro drži u ovim slučajevima, ali morate jako paziti da ju ne zalijepite direktno na uši jadnog šteneta (u tom slučaju).

 Otežano postavljanje zavoja, štene se bori

Štenci dobermana su tvrdoglavi. Protestiraju kada ih se drži na jednom mjestu, i to još mirno. No to je samo jedna od stvari koje moraju naučiti. Jaka borba je tek početak.

Sa štencima kojima je zahvat kupiranja tek napravljen, uvijek je dobro raditi u paru. Jedna osoba drži štene s obje ruke i noge, te umiruje štenetovu glavu. Dobro je ako možete štene pritisnuti uz krevet ili sofu. Druga osoba se pritom može usredotočiti na brzo postavljanje zavoja na uši.

Ključ je oduprijeti se štenetovom otporu s istom količinom sile. Što više štene protestira, čvršće ga treba stisnuti. Ako osjetite da se štene opušta, još uvijek ga držite, ali ne više toliko čvrsto. Brzo će naučiti. Unutar tjedan dana štene će znati lijepo sjediti dok mu previjate uši. Zatim mu dajte nagradu za dobro ponašanje. Samo nikada nemojte dozvoliti štenetu da pobjegne. Ako nauči da može pobjeći, pokušat će to ponoviti ali sada s mnogo više energije.

 Dresura šteneta da se ne češe

To i nije toliko teško kao što se čini na prvi pogled. Kao i kod bilo kojeg drugog treninga, ključ uspjeha je ustrajnost, a ne intenzitet. Kada vidite da se štene češe po ušima, glasno izgovorite "NE". Kada prestane, pohvalite ga.

Vrlo mlado štene možda neće razumjeti što znači "ne", i malo mu pomozite da shvati. Recite"Ne" i odmaknite šapu šteneta od uha i preusmjerite štene na žvakanje igračke ili kosti, i zatim ga pohvalite. Tijekom doba kupiranja ušiju, kod štenaca također izrastaju i zubi, stoga igračaka za žvakanje ne bi smjelo nedostajati. Također mogu pomoći i razni gelovi za površinsko otklanjanje boli.

Dodatna pomoć za brži postupak kupiranja

Postoje neki postupci koji mogu ubrzati postavljanje ušiju u uspravni položaj. Dnevni dodatak štenetovoj prehrani nadomjestaka kalcija pomaže izgraditi hrskavicu, isto kao i vitamini C i E. Prije davanja prehrambenih dodataka psu, treba napraviti plan u dogovoru s veterinarom, i zatim nadomjestke uvoditi postepeno kako ne biste izazvali iritaciju želuca. Istraživanja su pokazala kako se kod pasa velikih pasmina, kojima su se davali nadomjesci kalcija u vrijeme dok su bili štenci, češće javlja problemi s kostima. Stoga vlasnici dobermana ne bi smjeli davati kalcij svojim štencima prije nego se konzultiraju s veterinarom.

Vrlo je korisna svakodnevna  masaža ušiju jednom kada one više nisu bolne. Ona potiče protok krvi i trenira hrksavicu uha.

Najbolji prijatelj uspravnih ušiju je sretno štene bez stresa. To su štenci čiji su vlasnici počeli s ranom dresurom ispravnog ponašanja i u tome su dosljedni. Dresura poslušnosti se ne smije zapostaviti kako bi se izbjegao stres šteneta. Činjenica je da je dresura ključ za sretno štene i sretnog vlasnika šteneta. Sama dresura je stimulativna, a lekcije omogućavaju štenetu da ispravno i učinkovito komunicira o svojim potrebama i željama, a to smanjuje stres.

 

Nema komentara:

Objavi komentar