subota, 2. studenoga 2013.

Umjetnost kupiranja ušiju kod dobermana

Poput kipara, veterinari koji rade kupiranje ušiju moraju imati smisla za "umjetnost" kupiranja, a njihove individualne vještine i mogućnosti variraju. Također nemaju svi veterinari istu tehniku rada niti rade kupiranje u istoj dobi šteneta. Neki vole da je štene mlađe, između 8 i 9 tjedana starosti, kada je uho manje razvijeno i nije još naviknulo na "padanje" prema dolje. Drugi veterinari više vole kada je štene staro oko 12 tjedana. Tada je uho razvijenije, ali i glava s kojom se uho mora uskladiti.

Pronalazak talentiranog veterinara je kritična točka u cilju prema prekrasno kupiranim ušima. Ako imate namjeru kupiti dobermana,a uzgajivač nema namjeru štencima kupirati uši, mudro bi bilo pronaći veterinara prije nego se štene uopće i okoti. Tako Vam veterinar može pokazati slike svojih prijašnjih uradaka, a i Vi ćete moći donijeti odluku u izgledu kupiranih ušiju.

Često kvalitetni uzgajivači kupiraju uši cijelog legla. To se radi jer je teško unaprijed reći kako će pas izgledati nakon zahvata. Savršeno štene može izrasti u ne tako savršenog odraslog psa, dok se osrednje štene može razviti u prekrasnog i savršenog psa. Također, unatoč sve većeg broja vlasnika koji žele da im pas ima nepromijenjene uši, još uvijek prevladavaju vlasnici koji vole kupirane uši.

Uši se mogu rezati više ili manje, ovisno o tome kako Vi želite i za što će se pas koristiti. Vrlo jako kupiranje je prigodno za radne pse. Tada su uši kratke, trokutaste i jednostavne za postaviti u uspravan položaj. Ipak je najpopularnije umjereno rezanje, jer se takvim načinom postiže ravnoteža između izgleda psa i vremena potrebnog da se uši zadrže u uspravnom položaju.

Nema komentara:

Objavi komentar