petak, 5. travnja 2013.

Doberman i njegovi instinkti u obitelji/čoporu



Štene dobermana vidi svog novog vlasnika i obitelj kao svoj novi čopor. I to je jedan od razloga zašto volimo pse. Instinktivno, štene ili pas želi ugoditi članu čopora koji je više pozicioniran.
To je također razlog zašto je važno da svi lanovi obitelji sudjeluju u dresuri šteneta dobermana, ali i kasnije kada je odrastao. Dobro dresiran doberman će sve članove kućanstva koji sudjeluju u njegovom treningu vidjeti kao jačeg člana čopora. Vrlo mala djeca, premala da bi u treningu aktivno sudjelovala bit će doživljena kao štenad – a doberman će ih tretirati i braniti kao svoju štenad.
Činjenica je da je jedna od najodgovornijih zadataka dominantnih članova čopora, pa čak i u divljini, dresirati i učiti mlađe članove. Pa tako kada štene dobermana uđe u novu obitelj, vlasnik mora preuzeti svoju dužnost alfa jedinke čopora/obitelji. Mora učiti novog štenca. Osnove dresure šteneta obuhvaćaju učenje štenca kako da dobije oo što želi na prihvatljiv način.
Dobar je primjer pozdravljanje. U prirodi, kada dominantan član porodice stige u svoj dom, štenci ga pozdravljaju pokornom pažnjom. To se uglavnom sastoji od držanja pognute glave i energičnog lizanja gornje usnice.
Ipak je ovo ponašanje manje prihvatljivo u ljudskom domu. Također je neprihvatljivo kada štene pokuša skočiti na Vas. Pokušava Vas pozdraviti na uobičajen način štenca. Kada štene staro 10 tjedana na ovaj način traži Vašu pažnju to je vrlo slatko, a hoće li ono narasti i prestati s tim? Neće. Zapamtite, domaći psi ostaju u svojoj srži štenci čitavog života. Jednom kada štene bude imalo šest mjeseci i jedno 15-20 kilograma, shvatit ćete da skakanje na Vas i druge i nije tako slatko.
Vlasnik dobermana mora naučiti svog psa da skakanje ili odizanje svojih šapa s poda iz bilo kojeg razloga, je loše. Radije štene naučite prihvatljivijem pozdravljanju, npr. sjedenju i gledanju u Vas dok čeka da ga pomazite po glavi i pozdravite na taj način. Dobra navika u odgoju dobermana ili bilo koje druge velike pasmine je ponuditi svoju ruku jedino kada pas sjedi.

Nema komentara:

Objavi komentar