subota, 6. travnja 2013.

Izbjegnite traumatiziranje dobermana



Važan dio socijalizacije dobermana je sprječavanje njegovog traumatiziranja. Jedno traumatsko iskustvo može unazaditi stotine pozitivnih iskustava, i zahtijevati još stotine novih pozitivnih iskustava kako bi ga se rješilo.

U svojim naporima da socijalizirate štene dobermana morate paziti da ga zaštitite od situacija u kojima može biti zbunjeno ili osjećati bol. Trebate izbjegavati rizične situacije i mjesta gdje ne možete kontrolirati okolinu.
Djeca trebaju biti educirana i nadgledana kada se igraju sa štenetom dobermana. Djeca su nespretna, vole eksperimentirati i često ne mogu predvidjeti posljedice svojih postupaka. Vezanje štenca za autić, padanje na štene, bacanje šteneta ili nečega na štene su primjeri ponšanja djece koji mogu ozbiljno istraumatizirati malog dobermana.
Dodatna pažnja je potreba kako bi se štene zaštitilo od psihičkog ozljeđivanja. Sigurnost doma je bitna i prije nego štene uopće i dovedeti kući. Važno je i nadgledati što štene radi. Nikada ga se ne smije ostaviti samoga osim ako nije sigurno smješten u kućici ili kavezu.

Osobitu je brigu potrebno posvetiti između 8 i 11 tjedna starosti psa, u tzv prvom periodu primanja straha. U ovom periodu štenci su vrlo podložni upijanju straha i boli. Drugi ovakav period, ali manje opasan, je između 6. i 14. mjeseca.

Sprječavanje traume uključuje i pripremu šteneta za neizbježne traume, kao što je ostanak sam kod kuće. Na primjer, nabavili ste dobermana preko ljeta kada su djeca na školskim praznicima. Ovo štene će se naučiti da okruženo alfa osobama i djecom. Jednom će iznenada, kada škola počne, ostati samo, a svi će otići. Ovakav događaj može biti vrlo traumatičan i uzrokovati anksioznost zbog odvajanja, a to je jedan od teže rješivih problema.
U ovakvim situacijama psa treba polako privikavati na nove situacije. Preko ljeta, u obiteljskom domu treba napraviti mirno i sigurno mjesto gdje se štene dobermana može ostaviti a da ne čuje niti vidi članove obitelji. Na ovom mirnom mjestu štene treba ostavljati u početku kratko vrijeme, a zatim periode samoće treba polako povećavati. Tako će štene naučiti da nije tako strašno biti samo. Drugi način da se štene navikne na malo samoće je da se organizirate da doma dolazite na ručak, i da doberman ima posjetu barem dva puta kroz dan. Prijatelji i obitelj koje doberman poznaje mogu pomoći. Ili štene može provesti jutro kod bake, a zatim oko podneva vratiti ga u kuću da se nauči biti samo dok djeca ne dođu iz škole. Možda da susjed izvede psa malo van u šetnju?

Dobermani se vrlo lako socijaliziraju. Uče začuđujuće brzo.

Nema komentara:

Objavi komentar