subota, 6. travnja 2013.

Vježba za dobermane




Doberman je pasmina koja može biti vrlo aktivna kroz cijeli radni dan i izvoditi zadatke koji zahtijevaju vrlo dobru kondiciju. Ako se dobermanu ne omogući fizičko vježbanje, on će patiti. Patit će mu tijelo,ali i um.

Svakodnevne šetnje su poptuno neučinkovite. Ako mislite da će doberman dovoljno vježbati ako trči uz Vas dok Vi trčkarate, opet ste u krivu. Nema čovjeka koji može potrošiti toliko energije koliko je potrebno dobermanu da potroši na dnevnoj bazi.
Dobermanu je potreban otvoreni prostor na kojem može trčati punom brzinom. Dakle, vrlo je dobro ako imate veliko i ograđeno dvorište. Stanovi i kuće s malom okućnicom nisu dobra opcija za dobermana. Čak i ako je u blizini veliki park za pse, vrlo često dobrmanu nije pružena primjerena količina vježbe.
Opet, imati dovoljno prostora za dobermana ne znači da će se doberman sam vježbati. Jedan način kako biste osigurali dovoljno aktivnosti psu je imati dva dobermana, ili dobermana i još neku drugu pasminu koja ga može pratiti energijom. Dobermani se vole loviti s drugim psima i na taj način potrošiti i više energije no što je potrebno.

Igranje igara s dobermanom je dobar način za uvođenje vježbanja. Naučiti dobermana da lovi lopticu ili frizbi  je vrlo popularno, ali i učinkovito.  Igre i sportovi uz tjelesnu aktivnost osiguravaju i izoštravanje uma dobermana, dajući mu potrebnu mentalnu vježbu.
Neki vlasnici dobermana čak kupe stazu za trčanje svojim psima (treadmill).
U situacijama kada doberman nema pristup otvorenom prostoru dovoljno često, možete sebe staviti na kotačiće. Povedite dobermana sa sobom kada se idete voziti na biciklu ili na rolama. Ukoliko mu stavite ogrlicu koja ide preko prsa možete mu čak dozvoliti da Vas vuče, u suprotnom morate se sami kretati. Isto tako, za izvođenje gore navedenog vlasnik psa mora biti vrlo dobar u rolanju ili biciklizmu, a doberman mora biti izvrsno dresiran i naviknut na Vaše „vozilo“. Vjerojatno ne biste voljeli da Vas doberman navlači po travi ili šumi dok lovi vjevericu, a Vi ne možete zaustaviti niti njega niti sebe.

Nema komentara:

Objavi komentar