srijeda, 3. travnja 2013.

Od čega je sastavljen karakter dobermana?



Kada govorimo o temperamentu pasa, temperament dobermana je jedan od najpoznatijih, uz njegov izgled koji ostavlja bez daha. Temperament dobermana je sastavljen od niza osnovnih atributa:
-          Agresivnosti
-          Neustrašivosti
-          Sumnjičavosti
-          Opreznosti
-          Pouzdanosti
-          Inteligencije
-          Odanosti
-          Nježnosti
-          Potrebitosti

Agresivnost
Da, dobermani su vrlo agresivni. Nemojte krivo shvatiti. Dobermani nisu zlobni i zločesti, nasilni ili zlonamjerni. Doberman je kao pasmina uzgojen za najteže dužnosti koje čovjek može dati psu i stoga mora biti sposoban vršiti maksimalan rad i trud. To je agresija.
Doberman nema samo izgled vrhunskog sportaša, već je takvo i njegovo srce. Bilo da izvodi smiješan trik, prati miris ili brani vlasnika od opasnosti bez obzira na vlastitu ozljedu; on shvaća i izvodi svoj zadatak s velikom energijom i fokusom: agresijom.
Dobermani moraju ispoljiti svoju agresiju. Sigurno da nećete kupiti trkaćeg konja i nikada mu ne dozvoliti da trči. Tako je i sa dobermanom. Nećete ga pustiti da se nikada ne susretne s izazovom. Odgovornost je vlasnika dobermana da svom psu pruži i mentalne i fizičke izazove kroz trening, vježbu i zabavne igre.
S poštovanjem prema dobermanu i ostalim agresivnim pasminama, među širokom javnošću postoje zablude. Agresija se shvaća kao nešto opasno. U biti i je, i kao bilo koja druga potencijalno opasna stvar, ako se krivo koristi ili zlouporabi može izazvati ozljeđivanje.
Postoje osobe koje zagovaraju krive i neučinkovite mjere protiv pasmina koje oni smatraju opasnima. Postoje zakoni o ograničavanju koji se odnose samo na određene pasmine, pa tako i na dobermana.

Neustrašivost
Važan dio dobermanovog temperamenta je neustrašivost. Strah uzrokuje dva problema kod snažnog radnog psa. Prvo, strah uzrokuje kod psa pretjerane reakcije u nekim situacijama. Pas koji grize dok to ne radi pod komandom, reagira zbog straha. Najopasniji je pas koji se boji.
Drugo, strah uzrokuje oklijevanje pod stresom i može uzrokovati i da pas odbije poslušati komandu. I jedno i drugo ponašanje je neprihvatljivo u rizičnom poslu radnog dobermana.

Sumnjičavost
Neustrašivost je kod dobermana potrebna. Neodlučni doberman uopće nije doberman. Radni doberman je također i čuvar. Sve novo treba istražiti. Ako nije siguran, doberman laje „tek toliko“. Vlasnici dobermana često navode kako njihovi psi moraju znati cijelo vrijeme gdje se nalaze pojedini članovi njihove obitelji. Prođu kroz cijelu kuću otprilike svakih sat vremena, provjeravajući svaku sobu. Kada su susjedi u svom dvorištu – to je u redu. Ali ako su doveli novog prijatelja, doberman će Vam javiti kada je netko nov u Vašem teritoriju.
Ključ obuzdavanja ovog ponašanja dobermana je da Vi preuzmete ulogu alfa mužjaka. Dresirani doberman će sretno pozdraviti svakoga koga Vi smatrate prijateljem ili će dramatično prikazati svoju snagu prema osobi koja u Vama stvara strah i nelagodu.

Opreznost
Uz sumnjičavost doberman ima vrlo osjetljivu percepciju. Osluškuje svoju okolinu i primjećuje i najtiši zvuk, pokret ili miris. Dobermani primjećuju stvari za koje se ljudi moraju dobro namučiti da ih primijete.
Uz ovakvu percepciju, dobermani su uvijek na oprezu. Vole gledati kroz prozor. Istražuju nove zvukove, prate nove mirise... i ako je nešto čudno uvijek će Vas obavijestiti. Kada imate dobermana nitko Vam se ne može prikrasti.

Sigurnost i pouzdanost
Sigurnost je pouzdanost, povjerenje i hrabrost – ali ponekad se prema njoj odnosi kao da je jaka volje – tvrdoglavost. Ovo je element dobermanovog temperamenta koji mu omogućuje da sluša komandu, bez obzira na strah, bol ili zbunjenost. Također mu omogućava da mirno sjedi, skrivajući svoju snagu u situacijama gdje ona nije potrebna.
Pouzdan doberman može prošetati pokraj psa koji laje mirno, uz eventualno „namigivanje“. Kada je suočen sa zastrašujućim zvukovima i znakovima tražit će vlasnika instrukciju kako da postupi. Siguran i pouzdan doberman može se u jednom trenutku sretno igrati s djecom, a u drugom trenutku postaviti se između djece i nepoznate osobe ili druge prijetnje, pokazujući zube – ali će napasti tek kada je prijetnja bliska.
Pouzdanost je ključna osobina temperamenta za postizanje poslušnosti. Ključ ojačavanja sigurnosti i pouzdanosti u temperamentu dobermana je socijalizacija.

Inteligentnost
Inteligencija se kod pasa često krivo shvaća. Uobičajena pretpostavka je da inteligentan pas treba manje treninga od glupog psa (kojega možda uopće nije moguće izdresirati). Prvo, pas koji se glupo ponaša je pas koji nije izdresiran ili je nesiguran, uglavnom zbog greške, ignoriranja ili lošeg ponašanja vlasnika prema njemu.
Drugo, inteligentan pas poput dobermana traži konzistentno dresiranje. Ako se trening zanemaruje doberman će vrlo rado preuzeti odgovornost dresure na sebe i dresirati ne samo sebe, već i svoje vlasnike. Zvuči li Vam ovo smiješno? I trebalo bi. I vrlo je česta pojava u mnogim domovima koji imaju pse, ne samo kod dobermana.
Postoje vlasnici koji nemaju volju izdresirati svog ljubimca niti najosnovnije ponašanje. Znate kako to onda ide. Pas laje po kući i prolazi kroz nju poput tornada dok svi na njega viču. Krade hranu. Kada dođu gosti, mora ga se ručno odvesti u drugu sobu kako bi spriječili njegovo skakanje po pridošllicama. Naravno tada laje i želi pobjeći iz sobe. Piški i kaka po svuda...
Ako se ovakvo zanemarivanje napravi dobermanu, posljedice vrlo lako mogu biti opasne i zasigurno destruktivne. Lajanje dobermana po kući sigurno će na kraju izazvati gubitak sluha kod ukućana. Doberman koji trči kroz kuću ne samo da uništava stvari, već može ozljediti i ljude. Zamislite dobermana koji skače na pristigle goste...
Sramota je ne dresirati dobermana. Njegova inteligencija čini ga vrlo lako dresiranim psom. Ključ uspjeha je konzistentnost. Loše ponašanje nikada ne smijete prihvatiti. Sa štenetom dobermana nije lako, ali jednom kada shvati svoju ulogu, postaje prekrasno društvo. Na vlasniku je da ga nauči onomu što je prikladno i potrebno. Ne može to pas sam shvatiti.

Odanost
Davno prije, u Njemačkoj, dobermani su se dresirali za policijske i vojne poslove gdje su dozvoljavali jedino njihovom treneru da ih dira. Danas, dobermane se potiče i dozvoljava im se, na njihovo veliko zadovoljstvo, da primaju pažnju od bilo koga u čijem se društvu njihov trener i vlasnik osjeća ugodno.
Doberman brani svoj dom. Ako je dresiran da ostane uz vlasnika, on će tako i napraviti. Ako mu je vlasnik ozlijeđen, vući će ga sa sobom ili će ga braniti dok ne umre. Doberman svoje tijelo koristi kako bi vlasnika zaštitio od opasnosti.

Nježnost
Jedan od voljenih atributa dobermana je nježnost. Oni jednostavno uvijek vole primati pažnju i sretni su kada mogu satima ležati na krevetu ili trosjedu zajedno s vlasnikom. Njima je ovakva pažnja potrebna. Dobermani su pasmina koja će biti uz svog vlasnika i služiti mu – to oni vole. Posebne nagrade tijekom dresiranja su rijetko potrebne, riječi poput „dobar dečko, cura“ je sve što mu je potrebno.

Potrebitost
Dobermanu treba pažnja, trening, socijalizacija i stimulacija. Ovo nije pas koji će sam provoditi vrijeme u dvorištu, kućici ili podrumu. Doberman je vrsta koja će biti uz Vas doslovno svo vrijeme.
Kada sjedite u tišini i čitate, ležat će Vam uz noge. Kada ustanete po sok, pratit će Vas. Kada otvarate vrata, bit će Vam uz bok. Dresirani doberman zna da mu je posao pomagati Vama, i neće propustiti svoju šansu.

Nema komentara:

Objavi komentar