utorak, 30. kolovoza 2011.

Kada pas grize - razumjeti i ispraviti agresivno ponašanje


Jedan od češćih problema s kojima se susreću vlasnici pasa je agresivnost njihovog ljubimca prema ljudima ili drugim psima. Različite su varijacije u ispoljavanju agresije među psima. Iskustva u mladosti utječu na agresivnost u starijoj dobi, no genetika tu također igra svoje. Veliki faktor je i temperament samog vlasnika. Ozbiljnost problema raste s veličinom psa. Mali psi su poput igračaka i ponekad mogu biti i slatki kada reže, no veliki psi mogu biti poprilično opasni.

Odrasli zdravi psi normalno ne postaju agresivni. Potencijalna agresivnost se može detektirati već sa 7 tjedana starosti šteneta, i takvo štene zahtijeva specijalnu brigu i dresuru.

Rana socijalizacija
Da bi razumjeli disfunkcionalnu agresiju kod pasa, trebate razumjeti neke faktore u igri dok je pas još bio mlad. Od trećeg tjedna, pa do četrnaestog tjedna starosti štenad razvija veze i osjetljivost prema ljudima i drugim životinjama u okolini. Ako štene nije izloženo pozitivnim iskustvima s psima tijekom ovog perioda, može odrasti bez vještina potrebnih za kontakt s drugim psima. Ako štene nije u kontaktu s ljudima, te ne stječe pozitivna iskustva u tom polju tijekom ovog perioda, možda se nikada neće osjećati ugodno s čovjekom. Sredina ovog perioda (8 tjedana) je idealno vrijeme za dolazak šteneta u novi dom.

Štene koje u novi dom dođe sa 10 do 12 tjedana starosti može biti plašljivije i sporije se vezati s novom obitelji. Ako se socijalizacija s čovjekom još više odgađa, takav pas možda nikada neće biti opušten s ljudima ili drugim psima. Ovo posebno dolazi do izražaja ukoliko je pas po prirodi sramežljiv i plašljiv, ili vrlo agresivan. Ako uzmete štene u toj dobi, budite sigurni da ćete se dovoljno baviti njime, biti nježni i ne grubi prema njemu. Čvrsto držanje šteneta i opiranje kada ono poželi otići smanjuje kasniju agresiju i dominatno ponašanje.

Pas postaje "teenager" sa 16 tjedana starosti, i izlazi iz tog razdoblja u periodu kada je star između 12 do 16 mjeseci. Pred kraj ovog razdoblja hormonalne promjene izazivaju zaštitničko i teritorijalno ponašanje pasa. Muški psi počinju urinom obilježavati teritorij, a ženke dobivaju prvu mjesečnicu. U ovo vrijeme normalni pas počinje lajati na strance i čuvati svoju obitelj i posjed. Također u ovom razdoblju neki psi počinju pokazivati agresivnost.

Faktori koji utječu na agresivnost
Ako izuzmemo ranu socijalizaciju, indivudalna genetika i vrsta psa su glavni faktori u određivanju agresije. Psi čuvari, poput rotvajlera i njemačkih ovčara, uzgajani su da budu agresivniji od lovačkih i pratilačkih pasmina. Terijeri su uzgajani za lov štakora i još uvijek imaju instinkt za ugrizom. Pretjerano kažnjavanje, zadirkivanje i vezanje na dvorištu mogu dovesti do problema u ponašanju. Previše nezasluženih pohvala također zbunjuje psa i vodi u fristraciju i agresiju.

Tipovi agresije
Postoje različite vrste agresije kod pasa. Najčešće su agresija zbog dominacije i teritorijalna agresija. Neki psi ispoljavaju strah, posesivnost ili agresiju prema istom spolu, a drugi se ponašaju grabežljivo. Kod nekih pasa se javlja više vrsta agresije.






Agresija zbog dominacije

Problem
Dominantno agresivni psi ponašaju se pretjerano zaštitnički prema svojim stvarima i statusu. Najčešći je tip agresije. Ovakvi psi reže ili grizu kada im član obitelji prilazi dok jedu ili prilazi njihovoj zdjeli s hranom. Napadaju druge pse, mačke ili ostale životinje. Često i pokušavaju seksualno napastovati čovjekove noge. Kada ih se češlja, češka ili pokuša zatvoriti, pokušavaju gristi i reže. Često naganjaju aute i bicikle. Vole istraživati i pobjeći, a pritom komande da se vrate ili stanu  ignoriraju.

Prvo upozorenje da ćete imati psa sklonog dominantnoj agresiji javlja se dok mi još kao štenetu koje jede prilazite, a ono na Vas reži (ili reži kada prilazite njegovoj igrački). To je najraniji znak dominacije. S vremenom i razvijanjem osobnosti, pas će pokušati zavladati kućom. Takvi psi su vrlo samouvjereni u novim sitacijama i imaju prepoznatljiv govor tijela. Stoje s uspravnom glavom i ušima nagnutima naprijed. Ponosno drže rep u zraku i uporno gledaju u strane osobe ili životinje. Mirno stoje s glavom usmjerenom prema strancu i stalno potiho reže dok pokazuju zube. Ovi psi će upozoravati druge pse dok god drugi pas ne popusti i pokori se. Traže da budu u stalno u centru pažnje i odlučuju tko što radi u određenom vremenu. Oglušuju se na naredbe vlasnika i nikada od njega e traže potvrdu da nešto naprave. Vrlo često urinom označavaju novi teritorij. Većinom su nekastrirani mužjaci.


Rješenje
Pasivni, poslušni članovi obitelji vrlo često imaju problem s agresivnim psom. U tim slučajevima mogu pomoći škole za pse u kojima se oni uče poslušnosti, no u tom slučaju taj član obitelji mora imati volju da kontrolira i dominira psom. Prvo što treba ispraviti je hijerarhija u obitelji. Pas treba biti na samom dnu, a vođa "čopora" trebate biti Vi. Muškarci su češće deklarativniji i odlučniji od žena, pa je vrlo često muškarac taj kojeg pas sluša, a ženu ne. Da bi stekli kontrolu nad psom, morate dominirati u svakom aspektu njegovog života. Kada se npr. natežete sa loptom ili užetom ne dozvolite da na kraju igre pas ostane s igračkom. Kada mu dajete hranu, ne dozvolite mu da jede dok ga Vi ne pozovete. Ne smijete dozvoliti psu koji je sklon dominaciji da spava na Vašem krevetu ili u sobi. Taj prostor rezervirajte za obitelj. Kupite brnjicu. Stavite mu je nakon što se najeo, skinite ju ponudite psu nagredu (poslasticu). Ovakve pse nemojte hraniti sa stola. Umjesto toga, zatvorite ih tijekom obroka i hranite ih zadnje. Kastriranje mladog psa značajno smanjuje agresiju. Kastriranje kasnije u životu izaziva manji efekt. Ako je pas već počeo gristi vlasnika, najbolje je unajmiti profesionalnog trenera pasa. Morate shvatiti da se ne može kod svih pasa agresija suzbiti, te da mu se loše ponašanje može vratiti kad trener ode.



Osnovna pravila za prevenciju agresije


Štenci

Agresija postaje problem kada štene postane najniže rangirani član bitelji. Jednom kada pas prihvati svoj socijalni status, postaje poželjan dodatak svojoj obitelji.
Prvi korak morate odraditi dok još tene nije došlo u kuću. Budite sigurni da ste izabrali pravu pasminu za Vas i Vašu obitelj i pravog štenca. Kada dođete kod uzgajivača, budite jedno vrijeme uz cijelo leglo i promatrajte štence. Dominantniji psi će preuzeti vodeću ulogu u igri i doći će do stranca u prostoriji. Plašljivi psi su oni koji sami sjede u nekom kutu i izgledaju snuždeno. Ako želite ljubimca koji će se lijepo ponašati nemojte izabrati niti najdominantnijeg, niti najplašljivijeg štenca.
Dominantne pasmine poput rotvajlera ili njemačkih ovčara nisu dobre za mirnije i povučene vlasnike. Mirni psi su prekrasni ljubimci, no oni ne vole vrlo aktivnu djecu. Ako izaberete stidljivog psa morate biti spremni izdvojiti ekstra vrijeme za poticanje i hrabrenje psa u novim situacijama. Takav pas nikada neće postati siguran u sebe.
Sa svim štencima se mora postupati nježno, ali opet odlučno, te često u dobi između 6 i 18 tjedana. Trebaju biti hranjeni rukom od svih ukućana i naučeni dahranu uzimaju polako bez da ugrizu za prste. Uvijek ih treba spriječiti da trče za biciklima, da ne skaču na ljude i djecu, te da ne reže bez razloga. Uvijek treba preferirati oštru zabranu pred fizičkim kažnjavanjem psa. A kada poslušaju, treba štence nagraditi.
Štenci se uče lijepom ponašanju i od drugih pasa. Dobro ih je stavljati u kontakt s dobro istreniranim, neagresivnim psom koji voli ljude.

 Odrasli psi
Jednom kada se pas počeo agresivno ponašati, može biti teško, a ponekad i nemoguće promijeniti ga. Može se javiti i situacija u kojoj dva ili tri člana obitelji dominiraju psom, a pas dominira niže rangiranim članom.
Odrasli pas uvijek treba dobiti nagradu za dobro ponašanje i kažnjen za loše. Normalni psi vole da ih se pomazi. Ako imate psa koji je sklon agresiji i lošem ponašanju, prije nego ga krenete češkati i maziti stavite ga u sjedeći, mirni položaj. Pas se mora naučiti mirno sjediti uz Vas kada je na uzici. Možda Vam se to ne čini važno, ali poslušnost se mora provoditi u svim aktivnostima u kojima se bavite psom. Također, na taj način pas shvaća da Vi postavljate pravila. Nikada ne dozvolite psu da sam odlučuje.
Pohvale psu iz vedra neba, dakle bez razloga, nisu dobre i samo psa zbunjuju. Također podižu socijalni status psa i vode do agresije. Puno bolje je zatražiti od psa da npr. da šapu, pa ga onda pohvaliti i pomaziti.
Ukoliko postoji problem samo s jednom osobom iz kućanstva, tj. da je pas agresivan samo prema njoj, neka ta osoba bude glavna u brizi oko psa. Tijekom tog razdoblja ostali članovi obitelji neka ignoriraju psa, i doći će do poboljšanja. Psi ne grizu i ne dominiraju osobama o kojima ovise.
Uvijek nagradite ljubimca kada pokaže znakove uzmicanja, a to su: uši položene unatrag, oblizivanje, okretanje na leđa, sjedenje, izbjegavanje kontakta očima i mahanje repom. Kada se jednom tako počne ponašati uz osobu nad kojom je dominirao znači da je došlo do njegovog povlačenja. To je najlakše postići tako da naredite psu da legne i uhvatite ga za vrat i čvrsto držite (ali ne da se uguši). Pas mora skrenuti pogled (i vjerojatno će napraviti i neki od prije nabrojanih znakova), i tada ga nagradite. S vremenom povećavajte dužinu trajanja lekcije.
Psi koji iskazuju izrazitu dominantnu agresiju često se opiru promjeni statusa u obitelji. Nekad je bolje u takvim slučajevima u pomoć pozvati profesionalnog dresera. Ako niti on ne uspije popraviti situaciju, možda je bolje da za svog ljubimca pronađete drugu obitelj u kojoj neće moći dominirati.


Agresija zbog straha


Problem
Ovakvi psi su vrlo nesigurni u svom ponašanju. Ponekad ih zovu i obrambeno-agresivnim psima. U suočavanju s novim situacijama s ljudima ili psima, odmah skreću pogled i niže se rangiraju. Tada uši postavljaju unatrag, a rep između nogu. Naginju glavu i vrat prema bilo kooj individui koja traži njihovu pažnju i pritom se oblizuju. Često će okrenuti na leđa i izložiti trbuh. To može biti i pokazatelj njihovog dubokog straha i brige. Ponekad se mogu bojati i maženja, i tada iznenada ugristi od straha. Napadaju tiho poput zmije, a nikada ne dugo ne zadrže u čeljustima osobu ili životinju koju su ugrizli. Često i uriniraju od straha.

Rješenje
Obrambeno-agresivni psi često se okote kao takvi. Vlasnik treba učiti sve kako bi ugradio samopouzdanje u takvog psa i ta sa verbalnim pohvalama, češkanjem i nagradama. Neka Vam i prijatelji u tome pomognu. Počnite to s brnjicom na njuški, kako netko ne bi nepotrebno nastradao, a maknite ju samo dok mu dajete poslasticu. Psa hranite samo iz ruke. Dozvolite i susjedima da ga hrane, i tako će pas pomalo stjecati povjerenje. Vodite psa svugdje sa sobom. Izlažite ga novim situacijama i budite u njima uz njega. Uzica nek bude kratka i zategnuta. Dobri su i treninzi poslušnosti koje možete uplatiti i dobiti profesionalnu pomoć.




Teritorijalno agresivni psi

Problem
Oštro čuvanje doma, karakteristično je za pse. Psi imaju urođenu potrebu za dominaciju svojim područjem. Kako štenci odrastaju, kuća i auto postaju njihovo osobno vlasništvo. Upravo je teritorijalna agresija ono što poštara drži na odmaku. Ovakav tip agresije je poželjan kod pasa čuvara (npr. njemački ovčari). Neki psi će naučiti raspoznati dobrodošle goste i one koji to nisu. Drugi psi neće. Vrlo su dobri u prepoznavanju Vaših osjećaja prema strancu. Ako osjete da se bojite, postaviti će se zaštitnički.

Rješenje
Da bi kontrolirali teritorijalnog psa, morate mu dominirati kao vođa čopora. Znači, trebate biti alfa mužjak. Vi postavljate pravila i odlučujete tko je prijatelj, a tko uljez. Pas mora tražiti Vaš savjet u trenutku kada stranac prilazi. Pozovite neke prijatelje u pomoć, tako što će doći do Vas u trenutnu kada je pas gladan i oprezno mu dati hranu ili poslasticu kada mu prilaze. Neka prijatelji ili stranci koji to žele prošeću psa na kratkoj uzici. Ogradite dvorište, tako da pas zna do kuda sežu granice.

Nema komentara:

Objavi komentar